Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Berdych v dohrávce přerušeného osmifinále porazil Veselého v pátém setu

Londýn – Tomáš Berdych v dohrávce přerušeného osmifinále porazil krajana Jiřího Veselého 4:6, 6:3, 7:6, 6:7 a 6:3. Utkání mohl zkušený český tenista rozhodnout již v pondělí, kdy měl pět mečbolů, ale čtvrtý set nakonec ztratil v tie-breaku poměrem 9:11. Postup si tak česká jednička musela vybojovat koncentrovaným výkonem až v dohrávce. Ve čtvrtfinále Berdych narazí na Francouze Pouilla.

Berdych po wimbledonském vítězství nad krajanem Veselým
zdroj: Reuters autor: PAUL CHILDS

Pondělní dramatické utkání dvou Čechů bylo za stavu 2:2 přerušeno z důvodu padající tmy. Přerušení zápasu prospělo více Tomáši Berdychovi, který k dohrávce nastoupil velmi koncentrovaně a přesnou hrou si došel k celkem nekomplikovanému vítězství v pátem setu, který ovládl 6:3.  

Berdych dohrávce dominoval od začátku. Hned na úvod sebral Veselému servis, a když soupeř dokázal vyrovnat na 3:3, přidal další dva brejky. "Zkušenosti mi pomohly tímhle zápasem projít," oddechl si Berdych. Pátý set trval jen 34 minut, zatímco v pondělí strávili tenisté na dvorci bezmála tři a půl hodiny.

Veselý toužil před zápasem vyzrát na svůj idol a řekl, že ho překvapilo, jak vyrovnaně s Berdychem hrál. "Vítězství ale bylo ještě docela daleko. V koncovce zahrál zkušeněji. Jeho kvality jsou pořád někde jinde než ty moje," řekl po utkání Veselý.

V pondělí získal první set Veselý, který výborně podával a hrál sebevědomě. "Servis je jeho velká zbraň, když mu funguje. Určitě z něj hodně těžil a dělal hodně bodů," uvedl Berdych.

Další dvě sady ale ovládla česká jednička, která se držela své nátlakové hry a chodila i dost často k síti. Ve čtvrtém setu už Berdych podával za stavu 5:3 na vítězství, ale ještě neuspěl a promarnil poté i tři mečboly za stavu 6:5.

V dramatickém tie-breaku čtvrtého setu vedl Veselý 6:1 a Berdych se rozčiloval, že už je šero. Pak všechny setboly odvrátil a měl čtvrtý a pátý mečbol, jenže Veselý se znovu udržel ve hře a nakonec tie-break získal poměrem 11:9.

"V takové pozici jsem nechtěl být," vrátil se Berdych k pondělnímu večeru. Rychle se ale dokázal za pomoci svého týmu se situací vyrovnat. "Řekl jsem své pocity, abych to ze sebe dostal, ale pak jsem to rychle vymazal z hlavy. Dobře jsem se vyspal a vrátil se silný na poslední set," řekl Berdych.

Ve čtvrtfinále čeká Francouz Pouille

Třicetiletý Berdych, finalista turnaje z roku 2010, se do wimbledonského čtvrtfinále probojoval po třech letech. Ve středu se utká s dvaatřicátým nasazeným Lucasem Pouillem z Francie, jenž ve Wimbledonu startuje teprve podruhé a před letošním londýnským ročníkem nevyhrál na trávě ani zápas. "Je to fajn. Zatím solidní tažení. Zvládl jsem těžkou zkoušku a teď se musím připravit na další," řekl finalista turnaje z roku 2010.

Ve dvouhře spolu dosud nehráli, utkali se pouze ve čtyřhře loni v listopadu na turnaji série Masters v Paříži, kde Berdych spolu s Radkem Štěpánkem porazil v 1. kole francouzský pár Fabrice Martin, Pouille 3:6, 6:0, 10:4.

Výsledky Wimbledonu:

Muži:

Dvouhra - osmifinále: Berdych (10-ČR) - Veselý (ČR) 4:6, 6:3, 7:6 (10:8), 6:7 (9:11), 6:3.

Čtyřhra - 3. kolo: B. Bryan, M. Bryan (2-USA) - Štěpánek, Zimonjič (14-ČR/Srb.) 7:5, 6:7 (10:12), 6:4, 3:6, 6:3.

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále: S. Williamsová (1-USA) - Pavljučenkovová (21-Rus.) 6:4, 6:4, Kerberová (4-Něm.) - Halepová (5-Rum.) 7:5, 7:6 (7:2), V. Williamsová (8-USA) - Švedovová (Kaz.) 7:6 (7:5), 6:2, Vesninová (Rus.) - Cibulková (19-SR) 6:2, 6:2.

Čtyřhra - 3. kolo: S. Williamsová, V. Williamsová (USA) - Hlaváčková, Hradecká (6-ČR) 6:4, 6:3. 

Juniorky:

Dvouhra - 2. kolo: Arconadaová (9-USA) - Kaňková (ČR) 6:2, 6:3.

Čtyřhra - 1. kolo: Kilnarová, Keninová (5-ČR/USA) - Mateasová, Schaeferová (USA/Peru) 6:3, 6:3, Christofiová, Kaňková (Řec./ČR) - Bilardoová, Samsonovová (It.) 6:3, 6:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články