Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Berdych slaví čtyřicátou výhru na Wimbledonu. Je to odmakané, říká tenista

Londýn - Wimbledon a lednové Australian Open patří k nejlepším grandslamům tenisty Tomáše Berdycha. Na londýnské trávě si v sobotu připsal čtyřicátý vítězný zápas a stejně jich má také v Melbourne. Český tenista drží ve světovém žebříčku aktuálně patnáctou příčku, jeho cílem je vrátit se zpět do elitní desítky, ze které po šesti letech vypadl.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

"Těžko srovnávat," uvažoval Berdych, na kterém ze zmíněných grandslamů se cítí lépe. "Ale asi tady. Hrozně tomu přidá to finále, to je jasný," posunul po krátkém zamyšlení do popředí Wimbledon, kde hrál před sedmi lety o titul. V Austrálii i Londýně startoval shodně čtrnáctkrát a postoupil devětkrát do osmifinále.

Ve Wimbledonu přidal k finále loňské semifinále a dvě čtvrtfinále. V Melbourne došel nejdále dvakrát do semifinále a čtyřikrát do čtvrtfinále. Na obou turnajích se Berdychovi daří, protože má čas na přípravu. Výhodou Australian Open je, že je v lednu na začátku sezony. "Je to nejideálnější čas se nachystat na tenis. Připravit se. A rázem jsou výsledky vidět," řekl jednatřicetiletý tenista.

Podobně vnímá také Wimbledon. "Sice je rychlý přechod z antuky na trávu, ale odehraju jeden turnaj, mám týden na přípravu a začíná grandslam. Je čas si to naplánovat a rozdělit a je to na výsledcích znát," uvedl Berdych. Před US Open, kde má zatím bilanci 31:13, je podle jeho slov příprava těžší. Musí za oceánem strávit měsíc a půl.

Je nám líto, video expirovalo.
Berdych prošel přes Ferrera do osmifinále Wimbledonu

"Nejde zrušit dvě tisícovky (velké turnaje hrané letos v Montrealu a Cincinnati). Pak je týden a teprve po čtyřech týdnech začne to hlavní, a o to je to náročnější. Ale musím se s tím umět vyrovnat," řekl Berdych. Letos sice úplně nezáří, ale dosahuje milníků. Kromě zmíněných "čtyřicítek" se v květnu přehoupl přes 600 výher na okruhu ATP.

"Je to docela dost, docela hezký číslo," usmál se spokojeně. "A je ještě hezčí, když se porovná s ostatními." Mety 600 výher dosáhl jako 25. hráč historie a mezi aktivními hráči je šestý. "Je to, ne že odměna, ale mám to odmakané. Jsou to vítězství, která jsem si musel odehrát, některá byla snazší, některá horší, jiná hezká a některá jsem si i víceméně protrpěl, ale to k tomu patří. Bylo by hezké ještě aspoň stovečku přidat," řekl český tenista.

Berdychův cíl je návrat do světové desítky

Berdych po šesti letech vypadl z elitní desítky a aktuálně je světovou patnáctkou. Rád by se na dřívější pozice vrátil a nejraději za pomoci zisku titulu z většího turnaje. "Nestresuju se, že musím zpátky do desítky. Samozřejmě je to cíl, ale pokud bych vyhrál velký turnaj, tak bych to ocenil víc. Vrátil bych se v tom případě do desítky a těšilo by mě to víc, než hrát třeba čtyřikrát čtvrtfinále," řekl Berdych.

Ve Wimbledonu nyní obhajuje body za loňské semifinále a hrozilo mu, že opustí i druhou desítku. Postupem do osmifinále nejspíše pozici v Top-20 udrží. "Musím se soustředit na turnaje. Na sebe. Na výkon. A když budu hrát dobře, tak body přijdou a žebříček se zase zlepší," měl jasno Berdych po třísetové výhře ve třetím kole na trávě v All Engalnd Clubu nad Španělem Davidem Ferrerem. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články