Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Berdych je v osmifinále Wimbledonu, soupeřem bude Veselý

Londýn – Pikantní souboj českých tenistů nabídne osmifinále letošního Wimbledonu. Tomáš Berdych změří síly s Jířím Veselým. Berdych v duelu třetího kola porazil na centrálním dvorci Alexandera Zvereva z Německa 3:1. Mezi nejlepších šestnáct tenistů jej chvíli poté následoval i Veselý, který nedal šanci Portugalci Sousovi. Český hráč zvítězil jednoznačně 3:0 po setech 6:2, 6:2 a 7:5.

Berdych se dostal na hlavní dvorec v All England Clubu po třech letech a ukázal se ve skvělém světle. V utkání dlouhém dvě hodiny a čtyřicet minut nastřílel 44 vítězných úderů a třináct es. "Odehrál jsem výborný zápas," pochválil se.

Duel se Zverevem měl finalista turnaje z roku 2010 dva sety pod kontrolou. Hrál razantně, dobře se pohyboval a byl jistý na podání. V každé sadě využil jedinou šanci k brejku, kterou si vypracoval, a zdálo se, že míří za třísetovým postupem.

Devatenáctiletý mladík Zverev však zápas zdramatizoval. Ve třetí sadě prorazil podání českého hráče a následně jej získal pro sebe. Berdych nicméně obrat ve skóre nedopustil. Od stavu 0:1 ve čtvrté sadě získal šest her v řadě a zápas ukončil.

"Jsem spokojený, jak jsem zápas zvládl, protože Saša je výborný hráč, možná příští grandslamový vítěz a odehrál jsem to opravdu dobře," dodal Berdych. V utkání proti Veselému se bude snažit soustředit především na sebe a na svůj výkon. "Je to soupeř jako každý jiný, v tomhle se nic extra nemění," řekl.

Veselý postoupil a v All England Clubu ještě neztratil ani jeden set

"Cítím se tady skvěle, hraju velmi dobře a jsem silný. Jen jednou jsem si v turnaji ztratil servis a doufám, že to tak bude pokračovat," prohlásil Veselý. Dvaadvacetiletý tenista v Londýně nečekaně vyřadil ve 2. kole osmého nasazeného Dominica Thiema z Rakouska a proti Sousovi svoji pohodu potvrdil.

V utkání s 31. hráčem světa dominoval prvním dvěma setům a ve třetím zvládl lépe koncovku. "Hrál jsem agresivně a sebevědomě, což mi dodal předešlý zápas," pokračoval rodák z Příbrami. Veselý do utkání výborně vstoupil, byl trpělivější i přesnější a rychle vedl 4:0. Opět se mohl spolehnout na servis a soupeři povolil v utkání jen jeden brejkbol, který odvrátil esem. Dalším esem, svým dvanáctým, zápas také ukončil. "Užíval jsem si to a dopadlo to nejlépe, jak mohlo," zakončil Veselý. 

Poprvé se tak může nazvat osmifinalistou Wimbledonu. "Kdyby mi to někdo řekl před turnajem, asi se tomu zasměju," řekl Veselý a dodal: "Mám z toho neskutečnou radost, ale snažím se pořád kontrolovat, neřešit, v jaké fázi turnaje jsem. Teď si půjdu zápas užít, proti Tomášovi nemám znovu absolutně co ztratit. Můžu si to jenom vyzkoušet a dát do zápasu maximum. Už teď je to velmi povedený turnaj."

Makarovová katyní českých tenistek. Po Kvitové s ní prohrála i Strýcová

Barbora Strýcová nestačila ve Wimbledonu stejně jako Petra Kvitová na Jekatěrinu Makarovovou. Česká tenistka s Ruskou v Londýně prohrála ve 3. kole 4:6 a 2:6. Z Češek letos do osmifinále v All England Clubu postoupila jen Lucie Šafářová, která bude v pondělí hrát s Kazaškou Jaroslavou Švedovovou.

"Paradoxně jsem hrála líp než v minulých zápasech. Cítila jsem se celkem fajn, akorát mi selhal servis. Podávala jsem šíleně," řekla po utkání Strýcová. "Každý bod jsem si musela těžce vybojovávat. Nepomohla jsem si v žádném gamu, což je proti takové soupeřce rozhodující. Ona byla lepší, ale nebyla neporazitelná," dodala třicetiletá tenistka.

Osmifinále čtyřhry si zahraje Karolína Plíšková a duo H+H, Šafářová a Peschkeová končí

Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou po velkém boji postoupily do osmifinále Wimbledonu. České tenistky porazily francouzsko-švýcarský pár Cornetová, Knollová 6:3, 6:7 a 7:5, přičemž v rozhodující sadě už česká dvojice prohrávala 1:5. Zápas mohly ukončit ve druhém setu, v kterém vedly 5:3, ale v koncovce nevyužily dva mečboly. V osmifinále narazí na sesterské duo Williamsových.

Dál jde i Karolína Plíšková. Ve dvojici s Němkou Goergesovou nedaly šanci slovensko-kazašskému páru Rybáriková, Putincevová. S londýnským grandslamem se ve čtyřhře naopak loučí Lucie Šafářová a Květa Peschkeová.   

Výsledky Wimbledonu:

Muži:

Dvouhra - 3. kolo: Berdych (10-ČR) - A. Zverev (24-Něm.) 6:3, 6:4, 4:6, 6:1, Veselý (ČR) - Sousa (31-Portug.) 6:2, 6:2, 7:5, Tsonga (12-Fr.) - Isner (18-USA) 6:7 (3:7), 3:6, 7:6 (7:5), 6:2, 19:17, Kyrgios (15-Austr.) - F. López (22-Šp.) 6:3, 6:7 (2:7), 6:3, 6:4, Gasquet (7-Fr.) - Ramos (Šp.) 2:6, 7:6 (7:5), 6:2, 6:3, Pouille (32-Fr.) - Del Potro (Arg.) 6:7 (4:7), 7:6 (8:6), 7:5, 6:1.

Čtyřhra - 2. kolo: B. Bryan, M. Bryan (2-USA) - Džazírí, Rosol (Tun./ČR) 6:3, 6:4.

Ženy:

Dvouhra - 3. kolo: Makarovová (Rus.) - Strýcová (24-ČR) 6:4, 6:2, S. Williamsová (1-USA) - Becková (Něm.) 6:3, 6:0, Vandewegheová (27-USA) - Vinciová (6-It.) 6:3, 6:4, Pavljučenkovová (21-Rus.) - Bacsinszká (11-Švýc.) 6:3, 6:2, Kuzněcovová (13-Rus.) - Stephensová (18-USA) 6:7 (1:7), 6:2, 8:6, Vesninová (Rus.) - Boserupová (USA) 7:5, 7:5.

Čtyřhra - 2. kolo: Karolína Plíšková, Görgesová (8-ČR/Něm.) - Putincevová, Rybáriková (Kaz./SR) 6:1, 6:4, Hlaváčková, Hradecká (6-ČR) - Cornetová, Knollová (Fr./Švýc.) 6:3, 6:7 (2:7), 7:5, Gavrilovová, Kasatkinová (Austr./Rus.) - Matteková-Sandsová, Šafářová (7-USA/ČR) 6:2, 0:6, 7:5, Grönefeldová, Peschkeová (Něm./ČR) - Bertensová, Larssonová (16-Niz./Švéd.) 6:4, 6:1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články