Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Berdych je krok od finále Wimbledonu, poslední překážkou je ale neoblíbený Federer

Londýn - Tomáš Berdych je před branami finále Wimbledonu. Poslední soupeř před postupem do závěrečného kola je však zřejmě tím nejtěžším - ve formě hrající legenda Roger Federer, sedminásobný vítěz londýnského grandslamu. Pokud by však Berdych přes Švýcara postoupil, zopakoval by se scénář z roku 2010, kdy na cestě do finále také vyřadil Federera i Djokoviče. On-line reportáž z utkání Tomáš Berdych - Roger Federer sledujte na webu ctsport.cz ihned po skončení prvního semifinále Sam Querrey - Marin Čilič, které začíná ve 14 hodin.

Roger Federer (vlevo) a Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Pětatřicetiletý Federer letos hraje po loňské půlroční pauze impozantně a vyhrál 29 z 31 zápasů. Ovládl grandslamové Australian Open a přidal tituly v Miami, Indian Wells a na trávě v Halle. "Dneska asi není lepšího hráče. Má velkou formu a má toho hodně za sebou. Bude to velký zápas," těšil se o čtyři roky mladší Berdych.

Dlouholetý nejlepší český hráč, který je ve svém třetím wimbledonském semifinále, za sebou naopak nemá nejlepší sezonu. Žádný titul nevyhrál a spojení se superkoučem Goranem Ivaniševičem se neosvědčilo. Ve Wimbledonu ale Berdych vypadá uvolněně a hraje za pomoci servisu a forhendu velmi dobře.

"Je jedno, jestli proti stojí Novak, Roger nebo soupeř v prvním kole. Vždycky je důležité, abych věřil sám sobě, své hře a tomu, co dělám," řekl Berdych. Se sedminásobným vítězem Wimbledonu má nelichotivou bilanci 6:18. Na trávě hráli třikrát. První dva duely vyhrál Švýcar a naposledy v roce 2010 uspěl ve Wimbledonu český tenista. Tehdy si zahrál své jediné grandslamové finále.

Shodou okolností porazil po sobě právě Federera a pak Djokoviče. "Teď je to obráceně a bylo by skvělé, kdyby to zase klaplo. A Rafa už v soutěži není, takže by to mohlo být zajímavé," připomněl Berdych, že jeho přemožitel z finále v roce 2010 Španěl Rafael Nadal tentokrát vypadl v All England Clubu již v osmifinále.

Srovnávat svoji formu tehdy a teď nechtěl. "To je těžká věc. Utekla spousta let. Leccos se změnilo. Mám mnohem víc zkušeností," uvedl. S Federerem hrál letos dvakrát. Prohrál jasně na Australian Open a také v Miami, kde nevyužil mečbol.

"V Austrálii jsem nehrál špatně, ale neměl jsem absolutně šanci. V Miami jsem set a půl taky neměl šanci a pak jsem měl najednou mečbol. To byl perfektní obrázek, co s ním je potřeba hrát," řekl Berdych.

K povedenému zápasu v Miami, který málem otočil, se ale nechtěl vracet. "Není potřeba to nějak pitvat a hledat zázrak, který tam není. Chci se soustředit sám na sebe a věřit tomu, co mě dostalo do téhle pozice. To je nejdůležitější," zopakoval.

Na zápas se připravoval tradičním hodinovým tréninkem na přilehlých dvorcích Aorangi. Šlo především o rutinu. "Zahrát si a lehce se zpotit. Turnaj je rozehraný, běží a není potřeba do toho extrémně zasahovat," konstatoval Berdych.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články