Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Berdych: Cítím se zpátky ve svém rytmu. Všechno běží, jak má

Londýn – Tenista Tomáš Berdych nevstupuje do Wimbledonu z ideální pozice. Už na druhém grandslamu bude bez trenéra, na trávě navíc odehrál pouze dvě utkání. Devátý hráč světa se však před vstupem do turnaje cítí být v rytmu. Do turnaje vstoupí ve 12:30 zápasem s Chorvatem Ivanem Dodigem.

Berdych ukončil před Roland Garros spolupráci s koučem Danielem Vallverduem. Zatímco venezuelský trenér už v Londýně vede Argentince Juana Martína del Potra, Berdych si zatím nového kouče nenašel a má k ruce na pomoc Chorvata Luku Kutanjace.

"Momentálně jsem spokojený. Mám nějaké věci v hlavě, ale zatím není nic, co by stálo za zmínku," řekl Berdych k vyhlídkám na nového kouče. "Pokud to půjde dobře, třeba by se to dalo stihnout do US Open. Není to úplně podmínkou. Nebazíruju na tom. Nechci brát variantu z nouze. Až nastane správná doba, stane se to."

Třicetiletý tenista nechtěl spekulovat, zda se bude jednat třeba o takzvaného superkouče, který by doplnil Kutanjace. "Nebudu říkat nic," řekl.

Úterní program Wimbledonu

Centrální dvorec (14:00 SELČ): S. Williamsová (1-USA) - Sadikovicová (Švýc.), Broady (Brit.) - Murray (2-Brit.), Wozniacká (Dán.) - Kuzněcovová (13-Rus.)

Kurt č. 1 (14:00): Fritz (USA) - Wawrinka (4-Švýc.), Puigová (Portor.) - Kontaová (16-Brit.), Kvitová (10-ČR) - Cirsteaová (Rum.)

Kurt č. 2 (12:30): 1. zápas Kyrgios (15-Austr.) - Štěpánek (ČR)

Kurt č. 4 (12:30): 2. zápas Parmentierová (Fr.) - Siniaková (ČR)

Kurt č. 14 (12:30): 3. zápas Veselý (ČR) - Sijsling (Niz.)

Kurt č. 15 (12:30): 1. zápas Kristýna Plíšková (ČR) - Tuan Jing-jing (Čína)

Kurt č. 18 (12:30): 2. zápas Dodig (Chorv.) - Berdych (10-ČR)

Neurčený kurt: Kontaveitová (Est.) - Strýcová (24-ČR)

Berdycha trošku překvapilo, jak rychle se vrátil Ivan Lendl ke spolupráci s Andym Murrraym. I on měl před rokem a půl o Lendla zájem, ale tehdy ho bývalý první hráč světa odmítl, že nemá dost času. "Projevil jsem o něj zájem, když Ivan tenkrát s Andym skončil, a také o něco později. Řekl mi, že absolutně nemá čas. Že to není něco, co by chtěl dělat. A najednou je za nějakou chvíli zpátky...," divil se Berdych.

Berdych v dobrém rozpoložení

Nyní se především soustředí sám na sebe. Před cestou do All England Clubu prohrál na trávě v Halle v 1. kole a v exhibici v Hurlinghamu porazil Španěla Feliciana Lópeze. "Na trávě je důležité, aby se člověk cítil dobře, aby byl odpočatý i natrénovaný. Já se cítím zpátky ve svém rytmu. Všechno běží, jak má," pochvaloval si.

Připomněl, že před šesti lety, kdy došel ve Wimbledonu až do finále, neodehrál na trávě před slavným turnajem ani jeden ostrý turnajový zápas. "Myslím si, že je to jedno. Paradoxně jsem tenkrát hrál na trávě nejlepší tenis," vzpomínal.

V prvním kole se Berdych střetne s Chorvatem Ivanem Dodigem, se kterým nebude bojovat pouze o postup do dalších kol, ale i o udržení v elitní desítce, ve které je nepřetržitě šest let, právě od svého zdejšího finále v roce 2010. "Začátek roku se mi nevyvedl podle představ. Troufám si říct, že jsem zpátky na dobré cestě. A věřím, že pořád mám na to, abych se rval s těmi nejlepšími a udržel se v desítce nebo se do ní rychle vrátil, kdybych z ní vypadl," konstatoval Berdych.

Desátý nasazený hráč se s aktuálně 74. tenistou světa utkal jednou a před pěti lety jasně vyhrál. "Na první kolo to je nepříjemný soupeř. Byť vypadl na chvilku z první stovky, je hrozný bojovník, nedá člověku bod zadarmo. Na trávě je nebezpečný deblovým stylem, ale musím hrát svůj tenis a vnutil mu svůj styl hry," řekl Berdych. 

Na divokou kartu hrající Radek Štěpánek zkusí svým pestrým stylem vykouzlit překvapení na úkor turnajové patnáctky Nicka Kyrgiose z Austrálie a Jiří Veselý se utká s Nizozemcem Igorem Sijslingem. 

Kvitová se soustředí na sebe

V turnaji žen se představí dvojnásobná vítězka Wimbledonu Petra Kvitová, která ale neprožívá nejpovedenější sezonu. V úvodním duelu si na dvorci číslo 1 zahraje proti Rumunce Soreaně Cirsteaové.

S tou má bilanci 4:2 a ve Wimbledonu už se potkaly v 1. kole v roce 2010. Tehdy Češka vyhrála dvakrát 6:2. "Od té doby se hodně věcí změnilo. Je nebezpečná, zvláště na trávě. Hraje rychle a agresivně, bude to nepříjemné, ale záleží vždycky na mé hře," řekla Kvitová.

České barvy budou hájit i Kateřina Siniaková v zápase s Pauline Parmentierovou z Francie a Kristýna Plíšková s Číňankou Tuan Jing-jing. Na dvorec by se měla dostat i čtyřiadvacátá nasazená Barbora Strýcová, ale její zápas s Estonkou Anett Kontaveitovou zatím nemá určený dvorec.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články