Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Alcaraz? Mix toho nejlepšího z Federera, Nadala a ze mě, smekl Djokovič

Pětiletou hegemonii Novaka Djokoviče ve Wimbledonu ukončil Carlos Alcaraz v epickém finále, které nadchlo sportovní příznivce jak v All England Clubu, tak u televizních obrazovek. Vodopád komplimentů se na něj snášel ze všech stran a ten vůbec největší mu věnoval jeho nedělní soupeř. Šestatřicetiletý Srb totiž prohlásil, že o šestnáct let mladší Španěl má v sobě to nejlepší z Rogera Federera, Rafaela Nadala a z něj samotného.

Carlos Alcaraz a Markéta Vondroušová s trofejemi z Wimbledonu
zdroj: REUTERS

Alcaraz se stal nejmladším šampionem Wimbledonu od roku 1985, kdy na trávě v anglické metropoli exceloval Němec Boris Becker. Rekordmanovi v počtu grandslamových titulů nasázel 66 "winnerů" a po zásluze sklízel na centrálním dvorci ovace vestoje.

"Během posledních 12 měsíců lidé často mluvili o tom, že v jeho hře lze zpozorovat několik prvků od Rogera, Rafy a mě. S tím souhlasím. Myslím si, že Carlos má v sobě v podstatě to nejlepší z nás tří," chválil Djokovič. "Jeho mentální odolnost a tenisová vyspělost je ve 20 letech impozantní."

Rodák z Bělehradu nezvítězil v All England Clubu poprvé od roku 2018 a přišel o šanci získat v Londýně osmý titul, jímž by vyrovnal Federerův rekord. Po triumfech na Australian Open a Roland Garros proto ani letos nezkompletuje kalendářní grandslam.

Komplexní hráč

"Abych byl upřímný, nikdy jsem nečelil podobnému tenistovi. Roger i Rafa mají silné i slabé stránky, Carlos je neskutečně komplexní hráč. Má úžasné adaptační schopnosti, které jsou podle mě klíčem ke konstantní výkonnosti a úspěšné kariéře na všech površích," dodal Djokovič.

Alcaraze poklona od třiadvacetinásobného grandslamového vítěze ohromila. "Je šílené, co Novak řekl," uvedl. "Za komplexního hráče se považuji, takže nejspíš pravdu má, ale nechci na to myslet. Chci být zkrátka a dobře stoprocentním Carlosem Alcarazem," doplnil.

Střídání stráží?

Od roku 2003 triumfovali ve Wimbledonu jen Federer (8×), Djokovič (7×), Nadal (2×) a Andy Murray (2×). Lze nedělní finále vnímat jako pomyslné střídání stráží a nástup nové generace?

"Upřímně, vyhrál jsem pro sebe. Nikoli pro novou tenisovou generaci. Bylo skvělé zdolat ve formě hrajícího Novaka, zapsat se do historie a být tím, kdo ukončil jeho desetiletou neporazitelnost na centrálním dvorci. Je to úžasné a nikdy na to nezapomenu. Šlo o nejšťastnější moment mého života," konstatovala aktuální světová jednička.

Alcaraz mimo jiné oplatil Djokovičovi porážku ze semifinále letošního Roland Garros, kde ho trápily křeče, a stal se prvním tenistou, který se kvalifikoval na Turnaj mistrů v Turíně.

Na trávě v All England Clubu získal druhou grandslamovou trofej v kariéře po loňském US Open a potvrdil dominanci v letošní sezoně, v níž opanoval už šest turnajů. Vedle Wimbledonu se radoval i na Masters v Indian Wells a Madridu, další vavříny přidal v Barceloně, Queen's Clubu a Buenos Aires.

Rival ze Srbska ovšem nemá v úmyslu ustoupit z pomyslného piedestalu a přenechat tenisovou vládu supertalentovanému sokovi. "Zatím jsme se spolu střetli jen třikrát (2:1 pro Alcaraze, pozn. red.) a pokaždé to bylo těsné. Doufám, že si zahrajeme na US Open. Proč ne?" zakončil Djokovič s odkazem na grandslam v New Yorku, jenž odstartuje 28. srpna.  

Zdroj
Sky Sports, The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články