Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Aktivní Berrettini zastavil tažení Hurkacze, ve finále Wimbledonu vyzve obhájce Djokoviče

Finále mužského singlu ve Wimbledonu zná své obsazení. Světovou jedničku Novaka Djokoviče se v něm pokusí zaskočit Matteo Berrettini. Ital totiž porazil v semifinále 6:3, 6:0, 6:7 a 6:4 Poláka Huberta Hurkacze a poprvé v kariéře postoupil na grandslamovém turnaji do utkání o cennou trofej. V neděli se střetne s obhájcem titulu ze Srbska, který zdolal Kanaďana Denise Shapovalova 7:6, 7:5, 7:5 a jediné vítězství ho dělí od třetího titulu v řadě.

Ital Matteo Berrettini v semifinále Wimbledonu
zdroj: REUTERS

Ve svém třicátém grandslamovém finále může Djokovič přidat dvacátý titul, čímž by vyrovnal rekordní bilanci Švýcara Rogera Federera a Španěla Rafaela Nadala. Ve Wimbledonu bude útočit na šestý vavřín.

"Tenhle turnaj je pro mě nejlepší na světě," řekl Djokovič. "Grandslamy jsou pro mě nejvíc a bude to pro mě čest, když budu ve svém milovaném sportu psát historii."

V prvním setu podával Shapovalov na vítězství, ale za stavu 5:4 mu soupeř setbol nepovolil a tie-break získal 7:3. Ve zbylých dvou setech stačil Srbovi vždy jeden zisk podání kanadského leváka, kterému odvrátil 10 z 11 brejkbolů. Djokovič trpělivě čelil ranám Shapovalova a čekal na jeho nevynucené chyby – těch soupeř udělal více než dvakrát tolik (36:15).

"Myslím, že výsledek neodpovídá průběhu. V prvním setu byl asi lepší, měl moře šancí a zaslouží si aplaus. V budoucnu o něm uslyšíme," prohlásil Djokovič o Shapovalovovi.

Je nám líto, video expirovalo.
Berrettini si zahraje ve Wimbledonu o titul

Pětadvacetiletý Berrettini si s Hurkaczem poradil za 2 hodiny a 39 minut. Jeho dosavadním maximem na grandslamech bylo semifinále z předloňského US Open. Na nedávném Roland Garros došel devátý hráč žebříčku ATP do čtvrtfinále.

"Nevím, co říct... Myslím, že mi to dojde až za pár hodin," řekl v rozhovoru na kurtu první italský finalista v historii Wimbledonu. "Vím, že jsem odehrál skvělý zápas, ale o tomhle jsem nikdy ani nesnil. Bylo to zkrátka a dobře moc i na sen," dodal.

Jeho postup do finále však není až takovým překvapením, protože v červnu dokázal jako první debutant od Borise Beckera v roce 1985 získat titul na trávě v Queen's Clubu.

O rok mladší Hurkacz rovněž usiloval o nejlepší výsledek na turnajích velké čtyřky. Nedokázal však navázat na výkonnost z předchozích kol, v nichž v All England Clubu vyřadil světovou dvojku Daniila Medveděva z Ruska a osminásobného šampiona Federera.

Peschkeové těsně uniklo finále v mixu

Květa Peschkeová si premiérové finále smíšené čtyřhry ve Wimbledonu nezahraje. V den svých 46. narozenin prohrála v páru s Němcem Kevinem Krawietzem s domácí dvojicí Harriet Dartová, Joe Salisbury 2:6, 6:4 a 4:6. Účastí v semifinále si česká tenistka vylepšila v mixu své maximum v All England Clubu.

Tenisový Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 35 milionů liber):

Muži:
Dvouhra - semifinále:
Berrettini (7-It.) - Hurkacz (14-Pol.) 6:3, 6:0, 6:7 (3:7), 6:4, Djokovič (1-Srb.) - Shapovalov (10-Kan.) 7:6 (7:3), 7:5, 7:5.

Smíšená čtyřhra - semifinále: Dartová, Salisbury (Brit.) - Peschkeová, Krawietz (9-ČR/Něm.) 6:2, 4:6, 6:4.

Junioři:
Dvouhra - 3. kolo:
Šang Ťün-čcheng (1-Čína) - Donald (ČR) 7:6 (7:5), 6:3, Lilov (USA) - Petr (ČR) 6:2, 6:1.

Juniorky:
Dvouhra - čtvrtfinále: L. Fruhvirtová (8-ČR) - Guthová (15-Něm.) 6:3, 6:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články