Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Williamsová už získala 49. titul, Kližan nečekaně ovládl turnaj v Rotterdamu

Praha - Venus Williamsová získala 49. titul na okruhu WTA. Ve finále turnaje v Kao-siungu porazila Japonku Misaki Doiovou 6:4, 6:2. Slovenský tenista Martin Kližan překvapil v Rotterdamu, kde ve finále porazil Gaela Monfilse ve třech setech. Španělský tenista Nicolas Almagro si zajistil první výhru nad Davidem Ferrerem po patnácti utkáních, přesto neovládl turnaj v Buenos Aires, když ve finále prohrál s Rakušanem Nicolasem Thiemem. Barbora Krejčíková druhý deblový titul na okruhu WTA nezískala, s Ruskou Duševinovou podlehla páru Hingisová, Mirzaová.

Serena Williamsová
zdroj: Reuters

Po nevydařeném Australian Open, kde vypadla hned v prvním kole, zvládla bývalá světová jednička premiérový ročník turnaje na Tchaj-wanu bez ztráty setu. Ve finále i s devíti dvojchybami zdolala dvanáctá hráčka světa turnajovou dvojku Doiovou za hodinu a 27 minut. S 49 tituly je pětatřicetiletá Williamsová v historickém pořadí stále sedmá. Na šestou Monicu Selešovou ztrácí čtyři turnajové triumfy.

Kližan zazářil v Rotterdamu a ve finále zdolal Monfilse

Slovenský tenista Martin Kližan nečekaně vyhrál halový turnaj v Rotterdamu. Ve finále porazil nenasazený hráč 6:7, 6:3, 6:1 turnajovou pětku Gaëla Monfilse z Francie a získal čtvrtý titul v kariéře. Kližan na cestě za titulem odehrál čtyři třísetové zápasy, dnes navíc v třetím duelu za sebou prohrál úvodní sadu.

V minulých dvou kolech šestadvacetiletý bratislavský rodák odvrátil celkem osm mečbolů. Podobný kousek dnes předvést nemusel, protože po ztracené první sadě v tie-breaku ovládl další sety relativně jednoznačně a za dvě hodiny mohl začít slavit.

Aktuálně 43. hráč světa Kližan si navíc udržel stoprocentní finálovou úspěšnost, protože ve čtvrtém titulovém utkání získal čtvrtý titul. Osmnáctý tenista žebříčku Monfils naopak ještě zvýraznil svou negativní finálovou bilanci na pět titulů a 18 porážek.

Almagro přece jen zdolal Ferrera, titul v Buenos Aires však bere Thiem

Až na šestnáctý pokus dokázal španělský tenista Nicolás Almagro porazit svého krajana Davida Ferrera. V semifinále antukového turnaje v Buenos Aires nad druhým nasazeným hráčem zvítězil 6:4, 7:5. Ferrer, který ovládl turnaj v letech 2012 až 2015, prohrál v argentinské metropoli po sérii 17 výher.

"Mám velkou radost. Tohle je odměna za měsíce dřiny, ale není čas slavit. Musím se soustředit na finále a snad v něm dokážu takový výkon zopakovat," uvedl Almagro před soubojem o titul s Rakušanem Dominicem Thiemem, který vyřadil v semifinále turnajovou jedničku a obhájce trofeje Španěla Rafaela Nadala.

Třináctý titul v kariéře však Almagro nezískal. Dvaadvacetiletý rakouský tenista Dominic Thiem jej ve finále porazil 7:6, 3:6, 7:6 a získal čtvrtý titul kariéry. Pátý nasazený hráč tak korunoval vydařený týden v argentinské metropoli, kde v semifinále vyřadil i turnajovou jedničku a obhájce titulu Rafaela Nadala.

Nejmladší hráč v elitní dvacítce aktuálního světového žebříčku porazil Almagra, který usiloval o třináctý titul v kariéře, i ve druhém vzájemném zápase. Poprvé se utkali na letošním Australian Open, kde Thiem neztratil ani set. Tentokrát sehráli vyrovnanou partii, kterou Rakušan rozhodl až po dvou a půl hodinách. 

Fritz jede, je nejmladším americkým finalistou v turnaji ATP od roku 1989

Loňský vítěz juniorky na US Open Fritz se pokusí završit svou nečekanou pouť v souboji o titul proti obhájci Kei Nišikorimu z Japonska. Fritz v sobotním semifinále zdolal Litevce Ričardase Berankise a ve věku osmnácti let a tří měsíců se stal nejmladším Američanem ve finále turnaje ATP od roku 1989, kdy vyhrál Michael Chang turnaj ve Wembley.

Shodou okolností je právě Chang koučem Fritzova finálového soupeře Nišikoriho, který v semifinále zdolal 3:6, 6:3, 6:3 Američana Sama Querreyho a bude usilovat o čtvrtý titul v Memphisu za sebou.

"Tohle je nejlepší pocit na světě. Je bláznivé jen pomyslet na to, že mě čeká finále. Jsem nadšený z toho, že jsem se dostal na takovou úroveň a dokázal, že tam patřím," uvedl Fritz. Talentovaný hráč byl ještě loni v říjnu na 694. místě žebříčku, a pokud by dotáhl svou senzační pouť v Tennessee k vítězství, posunul by se poprvé do elitní stovky.

Postupem do finále už na třetím turnaji Fritz výrazně překonal většinu současných tenisových hvězd. Rafael Nadal a Tomáš Berdych na první účast ve finále potřebovali 14 turnajů, Roger Federer 21 a současný nejlepší tenista světa Novak Djokovič dokonce 24. Naopak relativně rychle o titul hráli Andy Murray (na 8. turnaji), Nišikori (6.) a především David Ferrer, jenž si zahrál finále už při svém druhém startu. 

Krejčíková v Petrohradu titul v deblu nezískala

Barboře Krejčíkové se na turnaji v Petrohradu nepovedlo získat druhý deblový titul na okruhu WTA. Dvacetiletá česká hráčka s Ruskou Věrou Duševinovou podlehla ve finále favorizované švýcarsko-indické dvojici Martina Hingisová, Sania Mirzaová. Světové jedničky ve čtyřhře zvítězily 6:3, 6:1, vyhrály již čtyřicátý zápas v řadě a devátý turnaj po sobě.

Ve finále dvouhry porazila v souboji nejvýše nasazených hráček Italka Roberta Vinciová 6:4, 6:3 turnajovou jedničku Belindu Bencicovou ze Švýcarska a získala titul po dvou a půl letech.

Krejčíková s Duševinovou v semifinále vyřadily turnajové dvojky Andreu Hlaváčkovou a Lucii Hradeckou, v posledním utkání soutěže však podle očekávání nestačily na nejlepší deblový pár současnosti. Hingisová s Mirzaovou drží neporazitelnost od triumfu na US Open, letos spolu ovládly už čtvrtý turnaj. Krejčíková vyhrála dosud jediný turnaj WTA ve čtyřhře loni v září v Québecu s Belgičankou An-Sophie Mestachovou. Ve finále byla také předloni v Lucemburku spolu s Hradeckou.

Souboj generací v singlovém finále se stal kořistí dvaatřicetileté Vinciové, jež za 80 minut porazila o čtrnáct let mladší Bencicovou. Italka získala svůj devátý titul v červenci 2013 v Palermu a o jubilejní desátý bojovala v dalších letech neúspěšně ve čtyřech finále včetně loňského US Open. Bencicová sice nedotáhla k zisku titulu první turnaj, na němž byla nejvýše nasazenou hráčkou, ale i tak příští týden poprvé v kariéře nakoukne v žebříčku do světové desítky. 

Osmnáctiletého Fritze zastavil v Memphisu až obhájce Nišikori

Nejvýše nasazený Kei Nišikori z Japonska počtvrté za sebou triumfoval na tenisovém turnaji v Memphisu. Favorit ve finále zastavil nečekané tažení osmnáctiletého Američana Taylora Fritze, kterého porazil dvakrát 6:4.

Loňský vítěz juniorky na US Open Fritz, který hrál na okruhu ATP teprve třetí turnaj, přitom začal i ve finále velkolepě. Hned na úvod sebral Nišikorimu servis a vedl 3:0, slibný náskok však neudržel. Ve druhé sadě nevyužil tři brejkboly a sám ztratil podání v páté hře.

Fritz byl ještě loni v říjnu až na 694. místě světového žebříčku; v případě finálového vítězství v Memphisu by se poprvé posunul do elitní stovky. Stal se nejmladším Američanem ve finále turnaje ATP od roku 1989, kdy Michael Chang vyhrál turnaj ve Wembley. Shodou okolností je právě Chang koučem jeho finálového soupeře Nišikoriho, který si připsal jedenáctý triumf v kariéře.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články