Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Wawrinka zvládl v Melbourne i finále a slaví premiérový grandslamový triumf

Melbourne – Stanislas Wawrinka to dokázal. Švýcarský tenista potvrdil vynikající formu a stal se novým králem Australian Open, když ve finále zdolal světovou jedničku Rafaela Nadala, jenž od druhého setu bojoval se zraněním, 3:1 na sety. Pro Wawrinku to byl vůbec první grandslamový triumf a zároveň premiérová výhra nad španělským tenistou.

Vítěz Australian Open Stanislas Wawrinka (vlevo), Pete Sampras (uprostřed) a Rafael Nadal
zdroj: ČTK/AP autor: Aaron Favila

Wawrinka cestou za titulem vyřadil mimo jiné ve čtvrtfinále obhájce titulu Novaka Djokoviče ze Srbska a v semifinále Tomáše Berdycha.

Osmadvacetiletý Wawrinka se díky triumfu v Melbourne Parku poprvé v kariéře posune na třetí místo světového žebříčku a bude v něm nejlepším Švýcarem. Jeho krajan a bývalý první hráč světa Roger Federer klesne po semifinálové porážce s Nadalem na osmé místo.

"Loni jsem tady prohrál bláznivý zápas a pak hodně brečel," vzpomínal Wawrinka na loňskou osmifinálovou porážku s Djokovičem 10:12 v páté sadě. "Za ten rok se toho ale hodně událo a já teď pořád nevím, jestli sním, či bdím. Zítra uvidíme," řekl. Wawrinka je prvním tenistou po 21 letech, který cestou za grandslamovým titulem porazil prvního i druhého hráče světa. Španěl Sergi Bruguera to dokázal na Roland Garros 1993.

Své premiérové grandslamové finále Wawrinka rozehrál báječně. Výborně podával a Nadala přehrával i ve výměnách. Po vyhraném prvním setu hned brejkl Nadala i ve druhém. Španěl pak za stavu 1:2 ve druhé sadě odešel do šatny na ošetření. Wawrinkovi se nelíbilo, že mu hlavní rozhodčí nechtěl říci proč a stěžoval si. "Podle pravidel mi musíte říci, o co jde, když se zeptám," opakoval Švýcar.

Po návratu se chvilku zdálo, že Nadal zápas ani nedohraje. Měl skoro slzy v očích, schovával hlavu do dlaní a do trička a evidentně se trápil. Wawrinka v tu dobu dominoval a druhý set vyhrál snadno 6:2. Nadal se nechal ještě několikrát ošetřovat na kurtu, fyzioterapeut mu masíroval bedra a léčení chvilkově zabralo.

"Záda jsem cítil od začátku rozehrávky. Trošku se to zhoršilo v prvním setu a na jeho konci ještě víc. Nejhorší to bylo na začátku druhé sady, po špatném pohybu při podání to úplně ztuhlo. Bylo to hodně špatné," popsal Nadal. "Těžko se to během zápasu uvolňuje. Odstoupit jsem ale rozhodně nehodlal, to nesnáším, a zvlášť ve finále. Proto jsem bojoval až do konce, kvůli divákům, soupeři i sobě," řekl Španěl.

Nadal dokázal vybojovat třetí set, ale jeho pohyb nebyl ideální. Wawrinka se ve čtvrtém setu opět zkoncentroval a dovedl zápas k výhře. Proměnil hned první mečbol a možná i s vědomím zranění soupeře se ani příliš neradoval. Až posléze utíkal do lóže poděkovat svému týmu v čele s koučem Magnusem Normanem. "Nejdříve bych chtěl říci, že je mi to líto, Rafo, a doufám, že tvoje záda budou brzy v pořádku," začal Wawrinka svoji řeč při slavnostním vyhlášení. "Jsi velký šampion, je ctí s tebou hrát a loni jsi prožil skvělý návrat po zranění."

Nadala, který vyhrál Australian Open v roce 2009 a útočil na čtrnáctý grandslamový titul, dokázal Wawrinka porazit až na třináctý pokus. V předchozích dvanácti vzájemných zápasech nezískal ani set.

"Byly to skvělé dva týdny a mrzí mě, že to takhle skončilo. Omlouvám se. Bojoval jsem," řekl Nadal divákům.

Dvouhra - finále:

Muži:

Wawrinka (8-Švýc.) - Nadal (1-Šp.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:3.

Mix ovládli Nestor a Mladenicová

Smíšenou čtyřhru na tenisovém Australian Open vyhráli Francouzka Kristina Mladenovicová a Kanaďan Daniel Nestor. Ve finále zdolali Indku Saniu Mirzaovou a Rumuna Horia Tecaua 6:3 a 6:2.

Francouzka Kristina Mladenovicová a Kanaďan Daniel Nestor slaví triumf v mixu na Australian Open
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Ken Hawkins

Nestor s Mladenovicovou, loňští vítězové Wimbledonu, dnes odvrátili všech pět brejkbolů. Servis indicko-rumunskému páru vzali čtyřikrát a vyhráli za 58 minut. "Kiki je nejlepší hráčka mixu. Nemusím pokrývat tolik dvorce, což je dobře, protože už jsem starý," smál se jednačtyřicetiletý Nestor.

Kanadský tenista se radoval už z třetího titulu ve smíšené čtyřhře v Melbourne a každý má s jinou partnerkou. První získal s Ruskou Jelenou Lichovcevovou v roce 2007 a druhý přidal o čtyři roky později se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou.

Smíšená čtyřhra - finále:

Mladenovicová, Nestor (Fr./Kan.) - Mirzaová, Tecau (6-Ind./Rum.) 6:3, 6:2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články