Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Výtečná Plíšková vyhrála v Cincinnati a nepustila Kerberovou do čela žebříčku

Cincinnati (USA) – Karolína Plíšková získala v Cincinnati zřejmě nejcennější titul v kariéře. Ve finále turnaje porazila Němku Angelique Kerberovou 6:3, 6:1 a překazila soupeřce posun do čela světového žebříčku. Překvapivým vítězem mužského Masters se stal Chorvat Marin Čilič. Osmifinálový přemožitel Tomáše Berdycha porazil ve finále britskou nasazenou jedničku Andyho Murrayho 6:4 a 7:5.

Čtyřiadvacetiletá hráčka dokázala stříbrnou olympijskou medailistku porazit v sedmém vzájemném duelu potřetí. Ve finále proti Kerberové uspěla poprvé po dvou loňských prohrách.

Německá vítězka letošního Australian Open mohla v roli světové jedničky vystřídat Serenu Williamsovou, která tenisový trůn drží už tři a půl roku. Po finálové prohře se Kerberová americké hvězdě přiblížila na rozdíl 190 bodů.

"Angie odehrála skvělý týden a myslím, že po celý rok odvádí úžasnou práci," řekla Plíšková. "Vím, že hrála o místo světové jedničky. Myslím, že si zaslouží být číslo jedna. Možná příště," dodala směrem k soupeřce.

Kerberová na kurtu přiznala, že se dnes dostala na hranici svých fyzických možností. "Jsem vážně unavená. Odehrála jsem jedenáct zápasů za 13 nebo 14 dní. Dělala jsem, co jsem mohla, ale někdy jsou dny, kdy to prostě nevyjde," konstatovala. "Budu se snažit, abych dostala další šanci," řekla.

Murray nenavázal na turnajová prvenství ve Wimbledonu a na olympijských hrách. Do finále sice prošel přes čtyři protivníky bez ztráty setu, na Čiliče ale nestačil. V prvním setu pustil dvanáctého nasazeného soupeře dvěma ztrátami podání za sebou do vedení 5:2 a následný brejk už ho nezachránil. Ve druhé sadě neudržel servis za stavu 5:5 a Čilič pak čistou hrou zápas ukončil. Čilič získal patnáctou trofej v kariéře.

Murrayho porazil ve čtrnáctém vzájemném zápase teprve potřetí a znemožnil mu dosáhnout na třetí celkový triumf ze Cincinnati. Ukončil také jeho sérii 22 vítězných zápasů za sebou.

Ačkoli má Čilič na kontě už grandslamový titul z US Open a získal patnáctou trofej v kariéře, poprvé se radoval na turnaji série Masters. Na podnicích nejvyšší kategorie ATP Tour se stal po 18 turnajích v řadě prvním vítězem mimo takzvanou "Velkou čtyřku", kterou tvoří Murray, Novak Djokovič, Roger Federer a Rafael Nadal.

"Byl to neuvěřitelný týden. Před US Open jsem získal velké sebevědomí," řekl Čilič týden před startem posledního grandslamu sezony, který před dvěma lety nečekaně vyhrál. "Je důležité, abych pokračoval v této cestě. I když se mi nepovede pár míčů, musím se zmáčknout a pořád do toho jít," dodal sedmadvacetiletý Chorvat.

Tenisový turnaj mužů a žen v Cincinnati (tvrdý povrch):

Muži (dotace 5,004.505 dolarů):

Dvouhra - finále: Čilič (12-Chorv.) - Murray (1-Brit.) 6:4, 7:5. Čtyřhra - finále: Dodig, Melo (4-Chorv./Braz.) - Rojer, Tecau (5-Niz./Rum.) 7:6 (7:5), 6:7 (5:7), 10:6.

Ženy (dotace 2,804.000 dolarů):

Dvouhra - finále: Karolína Plíšková (15-ČR) - Kerberová (2-Něm.) 6:3, 6:1. Čtyřhra - finále: Mirzaová, Strýcová (7-Indie/ČR) - Hingisová, Vandewegheová (4-Švýc./USA) 7:5, 6:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články