Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Všichni Češi včetně Berdycha jdou dál

Melbourne - Českým tenistům se nadmíru vydařil vstup do grandslamového Australian Open. V Melbourne postoupil pátý nasazený hráč Tomáš Berdych, v prvním kole porazil Michaela Russella z USA 6:3, 7:5, 6:3. Do druhého kola postoupily také Klára Zakopalová, Lucie Hradecká a premiérově Kristýna Plíšková. Stoprocentní úspěch dovršil Radek Štěpánek, který vydřel postup v čtyřhodinové bitvě se Srbem Viktorem Troickým, zápas otočil ze stavu 0:2 na sety.

Tomáš Berdych
zdroj: Getty Images autor: Lucas Dawson

Berdych vyhrál za dvě hodiny a deset minut za pomoci pěti es. Dvakrát v utkání ztratil servis. Ve druhém setu hned dotáhl ztrátu 2:4, ve třetím přišel o výhodu brejku při vedení 3:1; soupeři ale vzal podání celkem šestkrát a obrat nepřipustil. Dalším protivníkem české jedničky bude Francouz Guillaume Rufin, se kterým se dosud nestřetnul.

Berdych srovnal vydařený vstup do turnaje s loňským ročníkem, kdy vyřadil Španěla Alberta Ramose ve čtyřech setech. "Ne že bych se tehdy trápil, ale byly to čtyři sety. Letos to byly tři, možná vyrovnanější, ale měl jsem to pořád ve vlastních rukách a pod kontrolou. Škoda ztraceného podání ve třetím setu, bylo by to, myslím, jinak úplně bez problémů," řekl Berdych Radiožurnálu. Vedle soupeře na druhé straně kurtu bojoval i s větrem. "Větrno tu bývá často a ten vítr byl dost nárazový, to na ten můj nadhoz není příjemný. S tím jsem se možná trošku pral," připustil Berdych.

Je nám líto, video expirovalo.
Jaroslav Plašil o prvním dnu Australian Open

Formu z úvodu sezony potvrdila Klára Zakopalová. Jako turnajová třiadvacítka nedala šanci Jihoafričance Chanelle Scheepersové a vyhrála 6:1, 6:2. V duelu o postup do třetího kola bude pražská rodačka hrát s Belgičankou Kirsten Flipkensovou. "Jsem na tom dobře kondičně, dobře se pohybuju a úplně extrémně nekazím. Snažím se hrát rychle a to je asi základ," popsala Zakopalová svoji hru, díky které hrála finále v Šen-čenu a v žebříčku je poprvé na 22. místě.

Hradecká si zahraje druhé kolo stejně jako loni, její prioritou je však čtyřhra, v níž obhajuje s Andreou Hlaváčkovou semifinále. V singlu si dnes poradila s nizozemskou tenistkou Kiki Bertensovou 6:2 a 7:6, v tie-breaku proměnila čtvrtý mečbol na 10:8. Nyní ji však čeká turnajová pětka Němka Angelique Kerberová.

Hradecká ztratila hned svůj první servis, od stavu 0:2 ale vyhrála šest her za sebou. "Jako na všech grandslamech první kola jsou dost těžký. Nebyla jsem tak nervózní, ale přece jenom vítr a kurt a venkovní prostředí..., hned mě brejkla na 2:0. Ale mně se pak povedlo jí brejk vrátit a snažila jsem se udržet jedenkrát balon víc přes síť než ona," řekla Hradecká, jež v prvním setu těžila z chyb a slabého podání soupeřky. "Ve druhém už podávala daleko líp a koncovka byla dost těsná," dodala.

Úterní program Australian Open

V úterý se na tenisovém Australian Open představí Petra Kvitová a dalších pět českých zástupců. Turnajovou osmičku čeká zápas s Italkou Franceskou Schiavoneovou v Margaret Court Areně jako druhý v pořadí. O postup do druhého kola budou bojovat také Lucie Šafářová, Andrea Hlaváčková, Karolína Plíšková, Jan Hájek a Lukáš Rosol.

Rod Laver Arena: Haase (Niz.) - Murray (3-Brit.), Azarenková (1-Běl.) - Niculescuová (Rum.), Paire (Fr.) - Federer (2-Švýc.), od 9:00 Tomic (Austr.) - Mayer (Arg.), Wickmayerová (20-Belg.) - Gajdošová (Austr.).

Hisense Arena: Wozniacká (10-Dán.) - Lisická (Něm.), S. Williamsová (3-USA) - Gallovitsová-Hallová (Rum.), Tsonga (7-Fr.) - Llodra (Fr.), Del Potro (6-Arg.) - Mannarino (Fr.).

Margaret Court Arena: Suárezová (Šp.) - Erraniová (7-It.), Kvitová (8-ČR) - Schiavoneová (It.), Stephensová (29-USA) - Halepová (Rum.), Matosevic (Austr.) - Čilič (12-Chorv.), od 9:00 Monfils (Fr.) - Dolgopolov (18-Ukr.).

Kurt č. 3: druhý zápas Hájek (ČR) - Raonic (13-Kan.).

Kurt č. 19: třetí zápas Karolína Plíšková (CR) - Daniiliduová (Řec.).

Kurt č. 20: druhý zápas Hlaváčková (ČR) - Vekičová (Chorv.), poté Rosol (ČR) - Baker (Brit.).

Kurt č. 22: druhý zápas Šafářová (17-ČR) - Lučičová-Baroniová (Chorv.).

Dvacetiletá Kristýna Plíšková využila dobrý los a porazila při své premiéře v hlavní soutěži domácí Sachu Jonesovou 6:3 a 6:2. "Byla jsem nervózní, že bych to měla potvrdit, ale zvládla jsem to, tak jsem ráda. Začátek byl hrozný, ale pak jsem se uvolnila a hrála docela dobře," řekla Plíšková Radiožurnálu.

V prvním kole vyhrál i obhájce titulu Srb Novak Djokovič a mezi ženami nezaváhala Ruska Maria Šarapovová, která své krajance Olze Pučkovové nadělila dva "kanáry". Neporažená v letošní sezoně zůstává Polka Agnieszka Radwaňská.

Výsledky Australian Open

Muži:

Berdych (5-ČR) - Russell (USA) 6:3, 7:5, 6:3, Štěpánek (31-ČR) - Troicki (Srb.) 5:7, 4:6, 6:3, 6:3, 7:5, Djokovič (1-Srb.) - Mathieu (Fr.) 6:2, 6:4, 7:5.

Ženy:

Zakopalová (23-ČR) - Scheepersová (JAR) 6:1, 6:2, Krist. Plíšková (ČR) - Jonesová (Austr.) 6:3, 6:2, Hradecká (ČR) - Bertensová (Niz.) 6:2, 7:6 (10:8), Šarapovová (2-Rus.) - Pučkovová (Rus.) 6:0, 6:0, A. Radwaňská (4-Pol.) - Bobusicová (Austr.) 7:5, 6:0.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články