Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vondroušová postoupila v Dubaji do čtvrtfinále, Plíšková nestačila na Gauffovou. Menšík zdolal Murrayho

Markéta Vondroušová ve třetím kole turnaje v Dubaji porazila dvakrát 6:2 Ljudmilu Samsonovovou z Ruska a postoupila do čtvrtfinále. V něm se představí poprvé od loňského US Open. V osmifinále naopak skončila dlouhá úspěšná série Karolíny Plíškové, kterou po 11 vítězstvích na kurtu porazila 2:6, 6:4, 6:3 světová trojka Cori Gauffová z USA. Cenným skalpem se blýskl v 2. kole v Dauhá osmnáctiletý Jakub Menšík, jenž udolal bývalou světovou jedničku Andyho Murrayho po výsledku 7:6, 6:7 a 7:6.

Je nám líto, video expirovalo.
Jakub Menšík vyřadil v Dubaji bývalou jedničku Murrayho

Vondroušová v úvodní sadě prohrávala 0:2, ale šesti gemy za sebou skóre otočila. Druhý set měla turnajová sedmička od začátku pod kontrolou a zahraje si o první semifinále od loňského triumfu ve Wimbledonu.

Ve čtvrtfinále čtyřiadvacetiletá Vondroušová nastoupí proti vítězce zápasu mezi Soranou Cirsteaovou z Rumunska a Donnou Vekičovou. Chorvatka ve druhém kole v Dubaji vyřadila světovou dvojku a úřadující vítězku Australian Open Arynu Sabalenkovou z Běloruska.

Bývalá světová jednička Plíšková, jež nově spolupracuje s chorvatským koučem Željkem Krajanem, na třetí čtvrtfinále za sebou nedosáhla. Finalistka z Dubaje z roku 2015 vyhrála nad favorizovanou Gauffovou první set, v němž loňská šampionka US Open předvedla osm dvojchyb. Další sady ale získala Američanka a odvrátila druhou porážku proti české tenistce během krátké doby, neboť před týdnem podlehla hned ve svém prvním zápase v Dauhá Kateřině Siniakové.

"I když není v žebříčku tam, kde by měla vzhledem ke svým kvalitám být, je to pro mě rozhodně velmi cenné vítězství," řekla Gauffová na adresu Plíškové. Podle příspěvku televizní stanice Canal+ na sociální síti X odehrála česká tenistka utkání s trhlinou v hýžďovém svalu, ráno zvažovala odstoupení a čekají ji lékařská vyšetření.

Jednatřicetiletá Plíšková má za sebou navzdory dnešní porážce úspěšné období. Po nevydařeném úvodu sezony v Austrálii, kde zaznamenala tři porážky a pouze jedno vítězství, vyhrála turnaj v Kluži a došla do semifinále v Dauhá, do něhož kvůli bolavé noze nenastoupila. V Dubaji pak přidala dvě výhry.

Menšík se virtuálně přiblížil elitní stovce žebříčku

Prostějovský rodák Menšík v Kataru absolvuje díky výjimce pro mladé hráče premiéru v hlavní soutěži turnaje ATP Tour. Mezi elitou hrál dosud dvakrát "jen" na grandslamech, loni na US Open a letos v Austrálii. Ve čtvrtfinále bude jeho soupeřem turnajová jednička a pátý hráč světového žebříčku Andrej Rubljov z Ruska.

"Jsem šťastný, byl to těžký zápas. Andy je neuvěřitelný hráč, když jsem byl malý, koukal jsem na něj v televizi, jak vyhrál dvakrát Wimbledon. Je skvělé, že v tomhle věku dokáže hrát s těmi nejlepšími, takže mu gratuluju a přeju hodně štěstí do dalších turnajů," uvedl Menšík po utkání, jež trvalo 206 minut.

Proti trojnásobnému grandslamovému šampionovi Murraymu sehrál Menšík zápas plný zvratů. V prvním setu vedl 5:3, ale sadu nedopodával a v tie-breaku čelil dokonce dvěma setbolům. Od stavu 4:6 ale český daviscupový reprezentant vyhrál čtyři výměny za sebou a sadu získal. V druhém setu si oba hráči drželi podání a zkrácené hře dominoval dvojnásobný vítěz turnaje a loňský finalista Murray, jenž ji vyhrál 7:3.

Ve třetí sadě měl dlouho navrch Menšík, dostal se do vedení 5:2 a měl hned dvě možnosti zápas ukončit při svém servisu. Šestatřicetiletý Murray se však vzepjal pravděpodobně k nejlepšímu výkonu v zápase, získal čtyři gemy za sebou a také třetí sada dospěla do tie-breaku. Ten byl vyrovnaný až do stavu 4:4, pak už ale bodoval jen Menšík. Přímým bodem z podání získal dva mečboly a hned při prvním se mohl radovat, když Murray vrátil jeho křížný forhend jen do sítě.

"Ve třetím setu jsem vedl 5:2, měl dva servisy... Když to bylo 5:5, řekl jsem si, pojď do toho, tenhle chlap ti nedá žádné body zadarmo. Snažil jsem se zůstat klidný a jsem strašně šťastný, že jsem byl soustředěný až do konce," uvedl Menšík, jenž v zápase nastřílel 12 es.

Mladý český tenista, jenž do turnaje vstupoval na 116. pozici žebříčku, tak udělal další výrazný krok do elitní stovky. Ve virtuálním pořadí ho od ní dělí jen dvě místa.

Aktuální světové padesátce Murraymu se letos zatím nedaří. Až do utkání 1. kola v Dauhá proti Francouzi Alexandreovi Müllerovi nevyhrál v roce 2024 soutěžní zápas, před dvěma týdny v Marseille ho porazil jiný zástupce generace mladých českých hráčů – Tomáš Macháč.

Tenisový turnaj žen v Dubaji:

Dvouhra – 3. kolo: Vondroušová (7-ČR) – Samsonovová (12-Rus.) 6:2, 6:2, Gauffová (3-USA) – Plíšková (ČR) 2:6, 6:4, 6:3, Rybakinová (4-Kaz.) – Frechová (Pol.) 7:6 (7:5), 3:6, 6:4, Kalinská (Rus.) – Ostapenková (9-Lot.) 6:4, 7:5, Cirsteaová (Rum.) – Vekičová (Chorv.) 3:6, 6:3, 7:5, Paoliniová (It.) – Sakkariová (8-Řec.) 6:4, 6:2.

Tenisový turnaj mužů v Dauhá:

Dvouhra – 2. kolo: Menšík (ČR) – Murray (Brit.) 7:6 (8:6), 6:7 (3:7), 7:6 (7:4), Chačanov (2-Rus.) – Marozsán (Maď.) 6:4, 7:5, Humbert (3-Fr.) – Kotov (Rus.) 6:4, 6:1, Bublik (4-Kaz.) – Fucsovics (Maď.) 2:6, 6:3, 6:4, Ruusuvuori (Fin.) – O'Connell (Austr.) 6:3, 6:3, Popyrin (Austr.) – Grenier (Fr.) 7:6 (7:3), 6:7 (8:10), 6:1, Rubljov (1-Rus.) – Gasquet (Fr.) 6:3, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články