Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Vítězství na grandslamu jako jasný cíl. Jiné ambice už mít ani nemůžu, hlásí Plíšková

Už žádné schovávání hlavy do písku. Naopak. Karolína Plíšková před blížící se sezonou vytyčila jasný cíl číslo jedna a tím je výhra na jednom z grandslamů. Světová dvojka proto i přes úspěšnou sezonu angažovala nového kouče a od Venezuelana Daniela Vallverdua čeká, že do její hry dostane třeba i mužské prvky. Nejspíše se příští rok ukáže i na olympiádě.

Karolína Plíšková
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Sedmadvacetiletá Plíšková je několik let adeptkou na grandslamový titul. Nejblíže se k němu dostala na US Open, kde hrála v roce 2016 finále, ale od té doby čeká marně. Dříve ji otázka, kdy triumf z velké čtyřky získá, rozčilovala, nyní se k ní staví čelem.

"Nemůžu mít ani jiné ambice než grandslam vyhrát. Bude to na dalších pár let můj cíl nebo úkol. Dělám pro to maximum a uvidíme, jestli to dopadne," řekla rodačka z Loun před nadcházející sezonou a dodala: "Tuhle větu jsem si připravila a tu budu opakovat. Je to můj cíl a pro to dělám všechno."

V uplynulé sezoně vyhrála čtyři turnaje a poprvé zakončila rok na pozici světové dvojky. Přesto ukončila spolupráci se Španělkou Conchitou Martínezovou a domluvila se s Vallverduem, který pomáhal Andymu Murraymu či Tomáši Berdychovi.

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková před sezonou: Chci ovládnout grandslam. Jiné ambice mít nemůžu

Důvod je nasnadě, právě grandslamový titul. "Někde mi kousíček chybí. Stačí třeba malá rada a může to vyjít," uvedla Plíšková. Muže za trenéra chtěla i z jiného důvodu. "Ženských jsem měla dost. Potřebuju změnu a respekt, což k němu mám a věřím, že budu mít. Věřím, že mi dá něco z chlapského tenisu a trošku se posunu."

S kondiční i tenisovou přípravou začala Plíšková o týden dříve než v minulosti. V teple na Tenerife už pracovala s Vallverduem i Ukrajinkou Olgou Savčukovou, která rovněž rozšířila její realizační tým. "Olga je takový prostředník mezi trenérem a mnou, ženský element v týmu. Je kamarádka a funguje to dobře," řekla Češka.

Fed Cup nejasný. Olympiáda spíše ano

Tréninky připravované Vallverduem si pochvalovala. Ocenila jejich pestrost. "Má je fakt propracované a nic se neopakuje. Každý den byl jiný. Mě to po čase fakt přestane bavit a tohle by mi mohlo vyhovovat," věří Plíšková.

Domů se vrátila těsně před vánočními svátky. Během nich objela nejbližší a Štědrý den měla čtyřikrát. "A čtyřikrát řízek s bramborovým salátem, ale vidět se s rodinou je základ. Teď jsem byla měsíc pryč a na měsíc zase poletím," řekla.

Do Austrálie vyráží už v sobotu a po týdnu aklimatizace vstoupí do sezony turnajem v Brisbane, kde bude obhajovat titul. "Daří se mi tam, tak doufám, že to tak bude i letos. Bývá tam dost horko, což je dobrá příprava na Australian Open."

Sezonu bude plánovat týden po týdnu. V minulosti hrála hodně zápasů a možná jí pak chyběla na grandslamech energie. "Není mi už dvacet, chci trošku plán poupravit. Třeba obětovat i menší turnaje, kdyby mi to mělo dodat síly na Wimbledon nebo US Open. V minulosti jsem tam byla i psychicky unavená," uvedla.

V dlouhodobém kalendáři má i fedcupový finálový turnaj v Budapešti. "Uvidím, podle vývoje sezony. Je to otevřený," řekla směrem k týmové soutěži. Jasněji se staví k olympiádě v Tokiu. "Hraju si s myšlenkou, že bych jednou v životě jela. Všichni mi říkají, že bych toho jednou mohla litovat, což nevím, ale spíš jo."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články