Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Veselý se těší na Davis Cup a věří ve tři body

Praha - Se znovu získanou sebedůvěrou odletí Jiří Veselý na čtvrtfinále Davisova poháru do Japonska. Při neúčasti Tomáše Berdycha možná dostane dvacetiletá naděje českého tenisu příští týden od kapitána Jaroslava Navrátila šanci v ostrém utkání a doufá, že obhájci titulu prodlouží vítěznou sérii.

"Na Davis Cup se těším a věřím, že dokážeme zabojovat a získat tři body, i když Berďa není v týmu," řekl Veselý před sobotním odletem do Tokia. Při Berdychově neúčasti má kapitán Navrátil v sestavě vedle Veselého především Radka Štěpánka a Lukáše Rosola, tým doplňuje Jan Hájek. Soupeři se opírají o Keie Nišikoriho, který v Miami postoupil do semifinále. "To je pro nás pozitivní, v pátek bude šance ho potrápit, jinak musíme hrát přes dvojku a debl," nastínil Veselý cestu pro úřadující dvojnásobné vítěze "salátové mísy" k postupu do semifinále.

Veselý je aktuálně na 73. místě ve světovém žebříčku, nejvýš v kariéře, za Rosolem (38.) a Štěpánkem (49.) tak bude v Japonsku pro dvouhry trojkou. Na svůj první zápas v DC o bod za nerozhodnutého stavu už by si troufl a bude případně připraven. "Uvidíme, jak kapitán poskládá sestavu podle formy a situace, aby se vyhrálo," řekl Veselý. Důležité je, že po rozpačitém začátku roku má Veselého forma stoupající tendenci.

V Indian Wells postoupil do třetího kola a v Miami do druhého. "Vrátil jsem se z Ameriky s lepším sebevědomím a kvalitnější hrou a musím říct, že se mi dýchá líp než po prvních dvou měsících roku. Ty nebyly ideální a podle mých představ," řekl tenista. Poprvé začal Veselý sezonu na okruhu ATP, v Indii vyhrál svůj první zápas, ale pak se trochu trápil. Možná i proto, že poprvé obhajuje body a je pod tlakem. "Musím se vyrovnat s tím, že turnaje i soupeři jsou silnější. Navíc je očekávání, že něco uhraju, a já se tomu nebráním a tvrdě pracuju, abych se zlepšoval," řekl Veselý.

Pomohlo mu, že před Indian Wells trénoval na místě s čtrnáctidenním předstihem. "Vyčistil jsem si hlavu a pak se chytl," řekl. Dostalo se mu i té cti, že si zatrénoval s bývalým prvním hráčem světa Rogerem Federerem ze Švýcarska, a cítí, že ho přední světoví tenisté zaregistrovali a berou už za vážného soupeře. To dokázal i vyrovnaným zápasem s Andym Murraym, s nímž prohrál až ve třech setech. "Na turnajích v Americe jsem našel pohodu a věřím, že na to navážu, a speciálně na antuce, na které se mi loni mimořádně dařilo," plánoval po DC turnaje v Casablance, Bukurešti a Mnichově.

Základním cílem sezony je udržet se v elitní stovce žebříčku. Zatím Veselý letos posbíral 180 bodů a dalších 350 ještě potřebuje. "Až si je uhraju, tak si oddychnu a doufám, že to pak půjde ještě výš," věřil, že by se mohl žebříčkově ještě zlepšit. K tomu jsou potřeba i výsledky na grandslamech. "Chtěl bych se na nich začít výsledkově prosazovat, to je jasné, ale vždycky záleží i na losu," řekl Veselý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články