Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Veselý se pokusí "uservírovat" Nadala, Plíšková změří síly s Bertensovou

Osmifinále tenisového Wimbledonu čeká Jiřího Veselého a Karolínu Plíškovou. Zatímco prvně jmenovaný by postupem mezi nejlepších osm přes favorizovaného Španěla Rafaela Nadala způsobil senzaci, rodačka z Loun by splnila roli výše nasazené. Soupeřkou turnajové sedmičky bude totiž dvacítka Kiki Bertensová z Nizozemska.

Jiří Veselý ve Wimbledonu
zdroj: AP autor: Tim Ireland

Čtyřiadvacetiletý Veselý si účastí ve čtvrtém kole vyrovnal grandslamové maximum. Takhle daleko se naposledy dostal předloni právě v All England Clubu, kde se mu z turnajů velké čtyřky daří nejvíc.

Téměř dvoumetrový tenista doposud výborně podává. Ve třech zápasech nastřílel 47 es, úspěšnost prvního podání má přes sedmdesát procent a spoléhat na servis musí i proti světové jedničce Nadalovi. "Zbraní na takovéhle hráče je servis. Nesmím mu dát tolik výměn a rytmus," uvědomuje si Veselý.

Rodák z Příbrami se na centrkurt moc těší a nepůjde tam s hlavou sklopenou. "Kdybych si šel zápas jenom užít, tak se můžu probrat až v šatně," podotkl. "Musím jít na kurt pro vítězství. Nemám co ztratit, můžu do toho jít v podstatě úplně naplno. Když se to podaří, bude to bomba, když ne, nic se neděje," konstatoval daviscupový reprezentant.

S Nadalem se střetl před třemi lety a na Španělově nejoblíbenějším povrchu antuce prohrál v Hamburku po vyrovnaném boji 4:6 a 6:7. "Ten rok neměl úplně nejlepší fazonu. Ale stejně: dobře jsem podával, zkracoval výměny. A na trávě by teoreticky mohl být ještě hratelnější. Rozhodně udělám maximum," burcuje se Veselý.

Než se Veselý dostane na kurt, Plíšková už bude vědět, jestli si zahraje úterní čtvrtfinále. V Londýně opakovaně řekla, že nemá v současnosti z žádné hráčky strach. "Záleží, jak budu hrát já," připomíná.

Česká tenistka je jedinou hráčkou z elitní desítky, která letos prošla do druhého týdne turnaje. "Když už jsem tady, chci vyhrávat. Není to tak, že bych si jenom užívala pobyt."

Na druhou stranu Bertensovou nepodceňuje. "Je jedno, jestli je soupeřka na druhé straně nasazená, nebo ne. Vyhrála tři zápasy jako já. Bude to obtížné a je jedno, jak se jmenuje. Pro mě to je pořád stejné, soustředit se na sebe," uvedla.

Ve Wimbledonu se Plíškové do letošního roku nedařilo. Pětkrát v řadě vypadla ve druhém kole, ale tentokrát prokletí prolomila. Ve třetím kole nicméně měla namále. "Jsem v turnaji a to je důležité. Neohlížím se do minulosti. Jsem ve čtvrtém kole, ve druhém týdnu Wimbledonu a pavouk je otevřený. Chci vyhrát i další zápas," dodala.

V rámci pondělního programu jsou na pořadu všechna osmifinále dvouher. Hrát tak budou i obhájce titulu Švýcar Roger Federer nebo Američanka Serena Williamsová.

Ve čtyřhře žen dojde mimo jiné na souboj turnajových dvojek Andrey Sestini Hlaváčkové s Barborou Strýcovou proti pětinásobným grandslamovým šampionkám Lucii Šafářové s Bethanií Mattekovou-Sandsovou z USA.

Pondělní program:

Centrální dvorec (začátek 14:00 SELČ): Federer (1-Švýc.) - Mannarino (22-Fr.), S. Williamsová (25-USA) - Rodinová (Rus.), Veselý (ČR) - Nadal (2-Šp.).

Kurt č. 1 (14:00): Kerberová (11-Něm.) - Bencicová (Švýc.), Monfils (Fr.) - Anderson (8-JAR), Chačanov (Rus.) - Djokovic (12-Srb.).

Kurt č. 2 (12:30): 1. zápas, Karolína Plíšková (7-ČR) - Bertensová (20-Niz.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články