Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Veselý po výhře nad Djokovičem: Nechtěl jsem udělat ostudu

Monte Carlo - Jiří Veselý dosáhl neuvěřitelného úspěchu. Jako jediný v letošní sezoně bez pomoci skreče porazil světovou jedničku Novaka Djokoviče. Na antuce v Monte Carlu i za pomoci kraťasů přehrál srbského tenistu, přitom před zápasem si přál, aby alespoň odehrál důstojné utkání. 

Jiří Veselý
zdroj: Reuters autor: ERIC GAILLARD

"Abych pravdu řekl, tak před zápasem jsem neměl ani pomyšlení na to, že bych mohl vyhrát," přiznal Veselý po výhře nad Djokovičem 6:4, 2:6 a 6:4. "Spíš jsem chtěl odehrát dobrý zápas, abych neudělal nějakou obrovskou ostudu."

Od první výměny se soustředil na každý míč. Brzy vycítil, že suverén posledních sezon není zcela ve své kůži. "Měl jsem trošku pocit, že není v nejlepší formě. Dělal spoustu chyb a moje hra mu vůbec neseděla," všiml si příbramský rodák.

Po vyhrané první hře se uvolnil. "Snažil jsem se držet taktiky a hrát pořád stejně. Novak sice nehrál svůj nejlepší tenis, ale i tak je to pro mě důležitá výhra," řekl tenista.

Několikrát opakoval, jak má neskutečnou radost a že prožil neuvěřitelný den. Poprvé v kariéře porazil hráče elitní desítky a hned světovou jedničku. "Je neuvěřitelné, co se mi povedlo. Jsem šťastný a plný emocí a ještě mi to nedochází," říkal.

Po využitém druhém mečbolu políbil antuku a užíval si ovací zaplněného hlediště. Na tiskové konferenci pak jako první dostal otázku, jak dokázal Djokoviče porazit. "Sám opravdu ani nevím. Snažil jsem se to užívat od prvního do posledního míče a držet s ním krok, až se mi povedlo zápas dovést do vítězného konce."

Především dobře podával, v prvním setu ztratil při svém servisu jen dva míče z 22 odehraných. "To bylo důležité a taky se vyvarovat zbytečných chyb," doplnil, že na Djokoviče se extra taktika vymyslet nedá. Přesto jeden prvek fungoval, často zkracoval míč za síť. "Někdy možná až příliš, ale myslím, že se to celkově povedlo. Dokázal jsem si udržet svůj herní klid a dotáhnout to do konce," řekl Veselý.

V posledním gamu utkání předvedl Veselý jeden skvělý "kraťas" z bekhendu. Díky němu srovnal na 15:15 a uklidnil se. "Nevím, jestli to bylo tolik o pohodě nebo spíš o zoufalství. Byl jsem hodně nervózní a ten kraťas byl jediný úder, na který jsem si v tu chvíli věřil. Jsem rád, že se mi povedl a pak mi pomohl servis," řekl.

Jen ve druhém setu vypadl dvaadvacetiletý Veselý z role. "Začal jsem hrát až moc agresivně a hekticky," uvažoval, proč o druhou sadu přišel.

Ve třetí se ale znovu uklidnil. První brejk ještě neudržel, ale druhý už ano. Proměnil druhý mečbol, zvedl ruce nad hlavu a u sítě slyšel od Djokoviče poklonu za svůj výkon. "Stále tomu nemohu uvěřit, ale rozleží se mi to v hlavě a pokusím se to užít, ale pak je nový den a turnaj pokračuje dál. Pokusím se připravit a znovu bojovat," řekl Veselý, protože věděl, že ho čeká duel s Gaëlem Monfilsem z Francie.

Výhra nad Djokovičem se navždy zařadí mezi jeho životní zápasy a především mu dodá sebevědomí. To mu na počátku roku chybělo, ale teď vidí, že se trénink vyplácí. "Chuť pracovat mám a jsem rád, že jsem se začal zlepšovat, a není nic lepšího než být odměněn takovým vítězstvím. Budu se snažit dělat vše jako dosud."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články