Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Veselý opět utekl z mečbolů a v Puné si zahraje o titul

Na dramatická utkání s úspěšnou koncovkou má v indickém Puné spadeno Jiří Veselý. V semifinále s Litevcem Ričardasem Berankisem čelil v tie-breaku třetího setu čtyřem mečbolům, ale dokázal je odvrátit a sám proměnil hned první šanci. Nasazenou dvojku udolal po více než třech hodinách 6:7, 7:6, 7:6 a postoupil do třetího finále na okruhu ATP v kariéře.

Jiří Veselý
zdroj: ZUMA autor: Goran Stanzl

Veselý tak víceméně zopakoval scénář z pátečního čtvrtfinále s Bělorusem Iljou Ivaškem, kterého porazil v tie-breaku rozhodujícího setu 13:11 poté, co odvrátil dva mečboly.

Ve finále turnaje ATP je rodák z Příbrami poprvé od dubna 2015, kdy do něj postoupil v Bukurešti. Jeho soupeřem bude další Bělorus Egor Gerasimovov, jenž zdolal nasazenou šestku Australana Jamese Duckwortha za hodinu a půl 7:6, 6:4.

Dosud jediný titul získal český reprezentant v lednu 2015 v Aucklandu. V posledních sezonách se mu ovšem nedařilo a v žebříčku klesl na 107. místo. Úspěšné tažení v Puné ho ale v příštím týdnu poprvé od května loňského roku vrátí zpět do první stovky.

Je nám líto, video expirovalo.
Veselý zdolal Berankise ve třech tie-breacích a v Puné bude hrát finále

S Berankisem se utkal podruhé v kariéře a oplatil mu porážku z loňského US Open, kde v prvním kole kousal vyřazení po více než čtyřech hodinách v pětisetové bitvě. I tentokrát bylo jejich měření sil vyrovnané.

V obou úvodních setech přišel Veselý jako první o podání, nicméně pokaždé dokázal bleskově odpovědět a vynutil si tie-break. V prvním od stavu 6:4 promarnil čtyři setboly, Litevec naopak při první příležitosti nezaváhal. Ve druhém pak český tenista na zisk setu dosáhl.

V rozhodujícím dějství se situace obrátila. Veselý šel jako první do vedení, ale Berankis okamžitě srovnal. Další brejkbol za stavu 4:4 nevyužil a opět došlo na zkrácenou hru. V ní Veselý odvrátil od stavu 3:6 čtyři mečboly a sám první šanci ukončit zápas zužitkoval.

Poslechněte si Tenis fokus podcast mimo jiné o aktuálním rozpoložení Jiřího Veselého (43:13 - 46:13):

"S výkonem a bojovností jsem moc spokojený. Nevzdal jsem se. Měl čtyři mečboly a já vydržel bojovat. Dneska se to zase vyplatilo," řekl na kurtu Veselý.

"Doufám, že se udržím na vlně. Snad dokážu udělat z těch dvou zápasů, které jsem otočil, svou výhodu. Budu hrát s větší sebedůvěrou a budu bojovat," dodal k finále.

Tenisový turnaj mužů v Puné v Indii (tvrdý povrch):

Dvouhra - semifinále: Veselý (ČR) - Berankis (2-Lit.) 6:7 (8:10), 7:6 (7:3), 7:6 (9:7).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články