Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Veselý: Možná od sebe očekávám víc, než na co mám

Praha - Tenista Jiří Veselý napsal na trávě ve Wimbledonu podobný příběh jako na nedávném Roland Garros. Na obou grandslamech od sebe čekal víc a po brzkém vyřazení vypadal zlomeně. Marně se zamýšlel nad příčinami, proč letos střídá zářivé okamžiky se špatnými.

Jiří Veselý
zdroj: ČTK

"Musím si trochu promyslet, jaké mám vůbec cíle a co od sebe sám očekávám," hlesl jednadvacetiletý Veselý. "Možná od sebe očekávám víc, než na co mám. Opravdu nevím, kam bych se momentálně sám zařadil. Vždycky jsem věřil, že dokážu hrát na vysoké úrovni, ale poslední dobou si myslím, že patřím spíš níž než výš."

Na trávě v All England Clubu prohrál ve 2. kole s domácímu Jamesem Wardem, až 110. hráčem světa. Označil to za nevyužitou šanci. "Los byl naprosto skvělý. Ale tohle není poprvé, co jsem odevzdal zápas s jasným outsiderem. Je potřeba se nad sebou zamyslet a už konečně pochopit, že pokud se chci prosadit, musím tyhle zápasy zvládat. Už to přestává být legrace," řekl Veselý.

Faktem je, že letošní rok buď zahraje skvěle, nebo končí brzy. V lednu získal v Aucklandu svůj první titul na okruhu ATP, ale pak přišlo sedm porážek v řadě, po kterých hrál semifinále v Casablance a finále v Bukurešti. Od té doby ale má zase negativní bilanci, která čítá na velkých turnajích tři výhry a sedm porážek. "Týdnů, kdy jsem v optimální pohodě a dokážu zahrát tenis, který umím, je strašně málo. Je krásný, že hraju v tréninku pěkně a padá mi to tam, ale to je úplně k ničemu, když to v zápasu zatím předvádím strašně zřídka," řekl Veselý.

Od začátku sezony nově spolupracuje se slovenským koučem Ladislavem Simonem. Nemyslí si, že chyba je na straně realizačního týmu, a změnu neplánuje. "Myslím, že ty chyby jsou opravdu ve mně," řekl sebekriticky tenista z Příbrami. Možná na sebe vyvolává až příliš velký tlak. Hraje první rokem jen velké turnaje na ATP, přesto jeden turnaj vyhrál a byl ve finále. A patří k mladé nastupující generaci a má před sebou ještě mnoho let.

"Ale vymlouvat se jenom na věk nemá smysl. Vím, že mám určitě na víc než na druhé kolo grandslamu nebo i ostatních turnajů. Bohužel ale něco chybí. Nevím, co to je, ale musím se s tím poprat," řekl. Zdá se, že se trápí, pokud nezahraje skvělý výsledek. Přitom předností velkých hráčů je, že se z případného neúspěchu rychle oklepou. "Asi jsou mentálně víc zralí, možná odolnější nebo víc přesvědčeni o svých kvalitách. Nevím, jestli jsem málo sebevědomý, nebo až moc. Nevím, jak na tom jsem," řekl Veselý.

Je si vědom, že stejně jako v juniorech, mezi kterými byl světovou jedničkou, musí jít postupně po malých krůčcích. "Nikdy jsem neudělal obrovský skok, takže asi musím být o něco trpělivější a překousnout to," řekl a vzhlížel ke zbylé části roku. "Je pořád čtyři pět měsíců do konce sezony a mám šanci uhrát kopec bodů."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články