Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Veselý je v Dubaji ve finále. Střetne se s Rusem Rubljovem, který do světa poslal protiválečný vzkaz

Spanilá jízda Jiřího Veselého turnajem v Dubaji pokračuje až do finále. Český tenista otočil v semifinále duel s Kanaďanem Denisem Shapovalovem a šestého nasazeného porazil po bitvě 6:7, 7:6 a 7:6 za tři a čtvrt hodiny. O titul se utká s Rusem Andrejem Rubljovem. Ten po semifinálovém vítězství s narážkou na ruský útok na Ukrajinu napsal na kameru protiválečný slogan "No War Please".

Je nám líto, video expirovalo.
Veselý udolal po třech tiebreacích Shapovalova

Osmadvacetiletý Veselý se do hlavní soutěže v Dubaji prodral z kvalifikace a hraje životní turnaj. Před Shapovalovem porazil Chorvata Marina Čiliče, Roberta Bautistu ze Španělska a především ve čtvrtfinále světovou jedničku Novaka Djokoviče ze Srbska.

"Prožívám tady sen. Bylo to moje první semifinále turnaje kategorie ATP 500 a musel jsem bojovat do posledního míče, abych prošel dál. A teď jsem šťastný," řekl Veselý po utkání a připomněl, že v posledních měsících na tom nebyl vůbec dobře. "Byl jsem dole a najednou tohle. Obrat přijde někdy rychle, ale předtím to vyžaduje trpělivost, tvrdou práci a čekání na šanci."

Levou rukou hrající Veselý bude usilovat o třetí a nejcennější titul na okruhu ATP. Předloni získal vavřín v Puné a v roce 2015 došel z kvalifikace k triumfu v Aucklandu.

Veselý do utkání skvěle vstoupil a vedl 3:0, ale soupeř rychle srovnal na 3:3. V sedmé hře nevyužil Veselý dva brejkboly a první tie-break utkání ztratil poměrem 7:9. Ve druhém setu si oba hráči držel pevně servis a v tie-breaku uspěl aktivnější Veselý poměrem 7:1.

Po dvou hodinách a třech minutách se šlo do třetího setu a první v něm mohl jít do brejku český hráč. Za stavu 4:3 vedl při podání Kanaďana 40:0, ale neuspěl a vzápětí sám přišel o podání. Nenechal ale Shapovalova utkání doservírovat a vynutil si třetí tie-break. Šel v něm do vedení 4:1, hrál rychleji a za stavu 6:3 se po chybě Shapovalova radoval z postupu.

Už účastí v semifinále si aktuálně 123. hráč žebříčku ATP Veselý zajistil návrat do světové stovky. Díky finálové účasti se posune minimálně k 75. místu žebříčku dvouhry.

Druhý nasazený Rubljov udolal ve dvouapůlhodinové bitvě Poláka Huberta Hurkacze.  Sedmý hráč světa Rubljov, s nímž se Veselý dosud nestřetl, vyhrál osmé utkání za sebou a může navázat na triumf v Marseille z minulého týdne.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články