Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Věřím, že budeme mít v neděli tři body, říká Navrátil před čtrtfinále

Astana - Na trio Radek Štěpánek, Lukáš Rosol a Jan Hájek nejspíše rozloží kapitán českých tenistů Jaroslav Navrátil tíhu čtvrtfinále Davisova poháru v Kazachstánu. Obhájcům titulu chybí v Astaně Tomáš Berdych, Štěpánek se vrací po operaci krční páteře a očekává se, že bude hrát čtyřhru a jednu dvouhru.

Radek Štěpánek a Jaroslav Navrátil
zdroj: Letní olympijské hry autor: Václav Šálek

"Budu to chtít promíchat, aby se minimálně tři hráči vystřídali a nehrál jeden tři dny," řekl dnes Navrátil novinářům před tréninkem v kazašské metropoli. Nominaci hráčům řekne už ve středu večer, oficiálně ovšem aktéry pátečních dvouher oznámí až o den později, hodinu před losem. Vše bude záležet na pocitech jedničky Štěpánka, který dva měsíce nehrál kvůli operaci ploténky. "Budu velice senzitivní v rozhodování," řekl Štěpánek na otázku, jestli je schopen zvládnout tři dny.

Navrátil si myslí, že ideální jsou pro čtyřiatřicetiletého hráče dva dny. "Je to na jeho zvážení. Byl bych rád, pokud by chtěl hrát tři dny. Je to klíčový hráč, ale nemá nahráno a dva dny by byly úplně optimální," konstatoval Navrátil. Nejspíš tak připadá v úvahu na pátek do dvouher kombinace Rosola s Hájkem. "To je představa, ale teprve se o tom budeme bavit," řekl Navrátil. Hrdina loňského finále proti Španělsku Štěpánek by ale neměl chybět v sobotní čtyřhře. Otázkou bude, jestli se vedle něj postaví Hájek, nebo Rosol.

"Když bude hrát Hájek lehčí zápas, tak bych se přikláněl k páru Štěpánek, Hájek, ale je tady i možnost, že by hrál Štěpánek s Rosolem. To jsou dvě varianty," uvažoval Navrátil. Štěpánek dosud vždy v Davisově poháru hrál před čtyřhrou dvouhru, ve které se měl možnost rozehrát. Neviděl ale problém v tom, že by tentokrát šel rovnou do debla. "Zkušeností mám dost na to, abych nepotřeboval páteční zápas," řekl. "Vím, že když budu nastupovat, musím vědět, jestli budu pro tým platný. Pro mě je to vždycky obrovská zodpovědnost, protože tady hraju za náš národ," doplnil Štěpánek.

Pokud dostane Štěpánek v pátek volno, bude jedničkou 63. hráč světa Rosol. Ten si první ostré zápasy v soutěži o "salátovou mísu" odbyl před měsícem a půl ve Švýcarsku. Dvouhru prohrál a ve čtyřhře po rekordních sedmi hodinách s Berdychem vyhráli. "Jsem připravený na všecky tři dny a věřím, že si s kapitánem sedneme a rozhodneme nejlíp, abychom udělali tři body za víkend," řekl Rosol. Navrátil má k dispozici ještě Iva Mináře, který ale nemá za sebou letos moc vítězných zápasů a nejspíš zůstane v roli sparingpartnera. "Sebevědomí je v Davis Cupu hodně důležité," pronesl Navrátil.

Mináře navíc trošku limitují bolavá záda. Hájek je v Davisově poháru poprvé od baráže v Rumunsku v roce 2011. Tehdy Češi v 1. kole nečekaně prohráli právě s Kazachstánem a Hájek v Ostravě ztratil oba body. "Pamatuji si to, ale jsem o dva roky zkušenější a věřím, že jsme silní," řekl Hájek. "On je na antuce kvalitní hráč, proto ho chci využít," podotkl Navrátil. Za Kazachstán by v pátek měli hrát Jevgenij Koroljov (187. v žebříčku ATP) a Andrej Golubjov (206.), bývalý třiatřicátý hráč světa. "Oni drží jako tým, a proto není žebříček důležitý. Není náhoda, že tady porazili Švýcary i Rakušany, ale věřím, že v neděli budeme mít tři body a budeme se připravovat na semifinále," řekl Navrátil.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Ondřeje Tomka o kvalitě antuky v Astaně
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články