Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Velká jízda nekončí: Veselý se postaral o další senzaci, vyřadil i Djokoviče

Podruhé porazit Novaka Djokoviče, kdo z vás na to má? Jiří Veselý ano. Český tenista na turnaji v Dubaji, kde začal v kvalifikaci, hraje jako z praku. Po Čiličovi a Bautistovi vyřadil ve čtvrtfinále 6:4, 7:6 i světovou jedničku Novaka Djokoviče. Ten tak přijde o vedení ve světovém žebříčku, kde ho nahradí Daniil Medveděv z Ruska, zatímco Veselý se zase vrátí do první stovky. 

Je nám líto, video expirovalo.
Veselý porazil v Dubaji Djokoviče, srbský tenista přijde o post světové jedničky

Osmadvacetiletý Veselý se v Dubaji probojoval do hlavní soutěže z kvalifikace a díky postupu mezi čtyři nejlepší hráče se vrátí do první stovky světového žebříčku. Djokoviče dnes porazil coby 123. hráč pořadí ATP a navázal na první vzájemný duel z roku 2016, v němž Srba senzačně zdolal ve třech setech na antuce v Monte Carlu.

Do utkání s favorizovaným Djokovičem vstoupil Veselý razantně a hned v úvodním gamu soupeři sebral podání. Ve čtvrté hře sice pětinásobný šampion dubajského turnaje vyrovnal, kontrolu nad zápasem ale převzít nedokázal. Český tenista se mohl v celém utkání opřít o servis, nepanikařil a s Djokovičem dokázal držet krok i ve výměnách.

Po dalším brejku už si náskok vzít nenechal a za 48 minut získal úvodní set. Vyrovnaný úvod druhé sady Veselý naklonil opět na svou stranu v sedmém gamu, kdy soupeři znovu sebral podání, za stavu 5:4 ale první příležitost zápas doservírovat nevyužil. Djokovič si vynutil tie-break, do něho ale opět lépe vstoupil český tenista a tentokrát už šanci nepustil. Po dvou hodinách hry proměnil první mečbol a radostí padl na kurt.

"Nikdy bych nečekal, že ho znovu porazím, že budu mít proti Novakovi šanci. Je to skvělý šampion," přiznal dojatý Veselý otevřeně v rozhovoru na kurtu. Diváky pak pobavil stručnou odpovědí na otázku, kolik sebedůvěry mu před zápasem dodalo vítězství v prvním vzájemném duelu: "Moc ne," odtušil s úsměvem. "Novak je tak úžasný od základní čáry. Skvěle se pohybuje, s ním si to musíte všechno vydřít, bojovat o každý fiftýn. A myslím, že jsem dnes odvedl výbornou práci," dodal.

Ačkoliv na kurtu působil soustředěným dojmem, na tiskové konferenci přiznal nervozitu na začátku zápasu. "Také za stavu 5:4 ve druhém setu jsem znervózněl, možná už od 4:3, když jsem si uvědomil, že mám výhru blízko," připustil. "Bylo to hodně fyzicky náročné. Na konci druhého setu jsem už byl hodně unavený, přitom Novak může hrát hodiny a hodiny. A hlavně v prvním setu byla hra hodně intenzivní," dodal.

Změnu v čele žebříčku ale Veselý uvítal. "Myslím, že pro tenis je to skvělé, mít zase jednou novou jedničku. Novak byl jedničkou 361 týdnů, ale tenis potřebuje novou jedničku. Nastupuje nová generace, to je úžasné," řekl.

Djokovič po zápase poděkoval divákům, kteří ho od začátku hnali a vytvořili na kurtu bouřlivou atmosféru. "Diváci mi fandili, ale bohužel to nebyl můj den. Hrál líp. Chodil si pro údery. Jeho podání bylo výborné, celá jeho hra byla výborná. Když potřeboval zahrát skvělý míč, tak ho zahrál. Čekal jsem od sebe vyšší úroveň, ale všechna čest Jiřímu," konstatoval Djokovič, jenž kvůli chybějícímu očkování proti koronaviru přišel o úvod sezony v Austrálii.

O postup do finále se Veselý, který po dvoukolové kvalifikaci už v Dubaji získal i skalpy Marina Čiliče a Roberta Bautisty, utká s Denisem Shapovalovem. Šestý nasazený Kanaďan porazil Ričardase Berankise z Litvy 7:6, 6:3. Se světovou čtrnáctkou se Veselý utká poprvé.

Medveděv, který tento týden hraje na turnaji v Acapulcu, stane v čele žebříčku jako první hráč mimo "Velkou čtyřku" od roku 2004. Od té doby první místo drželi pouze Djokovič, Roger Federer, Rafael Nadal nebo Andy Murray. Vítěz loňského US Open a finalista posledních dvou ročníků Australian Open Medveděv na tenisový trůn usedne jako 27. hráč v historii žebříčku.

Turnaj mužů v Dubaji (tvrdý povrch, dotace 2 949 665 dolarů):

Dvouhra - čtvrtfinále:

Veselý (ČR) - Djokovič (1-Srb.) 6:4, 7:6 (7:4), Rubljov (2-Rus.) - McDonald (USA) 2:6, 6:3, 6:1, Hurkacz (5-Pol.) - Sinner (4-It.) 6:3, 6:3.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články