Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Euroliga žen 2024/2025

Ve Vídni postupují Macháč i Menšík

Tenisté Tomáš Macháč a Jakub Menšík postoupili na turnaji ve Vídni do čtvrtfinále. Česká jednička Macháč porazila po obratu Bulhara Grigora Dimitrova 6:7, 6:4, 6:3 a v dalším utkání narazí na Brita Jacka Drapera. Menšík zdolal i díky 23 esům Srba Miomira Kecmanoviče 6:3, 7:6 a utká se s druhým nasazeným Alexem de Minaurem z Austrálie.

Tomáš Macháč
zdroj: Reuters autor: Tingshu Wang

Čtyřiadvacetiletý Macháč si připsal čtvrté vítězství nad hráčem z elitní světové desítky poté, co před dvěma týdny porazil v Šanghaji Španěla Carlose Alcaraze, v květnu zdolal v Ženevě Srba Novaka Djokoviče a v březnu v Miami Rusa Andreje Rubljova. Nasazené trojce Dimitrovovi nepomohlo ani 12 es a prohra mu zkomplikovala boj o účast na Turnaji mistrů.

Dvaadvacetiletý Draper bude Macháčovým soupeřem popáté a může mu oplatit osmifinálovou porážku z letošního US Open. Český tenista má zatím s Britem bilanci 3:1.

Sedmadvacátý hráč světa Macháč neudržel v prvním setu vedení 3:2 s brejkem a sadu ztratil ve zkrácené hře. Od stavu 5:3 prohrál zbývající čtyři míčky a gestikuloval ke svému trenérovi Danielu Vackovi, který na druhý set opustil box. Macháče nepříznivý vývoj nabudil. Ve druhé sadě byl na servisu stoprocentní a udeřil za stavu 5:4, kdy využil třetí setbol. V rozhodujícím setu sice český tenista přišel o vedení 2:0, koncovku ale znovu zvládl. V osmém gamu prolomil Dimitrovův servis, následně si vypracoval při podání tři mečboly a při tom posledním nasměroval Bulhar míček do autu.

"Byl to skvělý zápas a jsem rád, že jsem si proti Dimitrovovi mohl zahrát, protože když jsem byl mladší, tak jsem ho v televizi často sledoval," řekl Macháč na webu ATP. "S výkonem jsem hodně spokojený, ale myslím, že dobře jsme hráli oba," dodal.

Jakub Menšík
zdroj: USA Today Sports autor: Geoff Burke

Devatenáctiletý Menšík, který se do hlavní soutěže ve Vídni probojoval z kvalifikace, neztratil set ani ve čtvrtém utkání. Do čtvrtfinále turnaje ATP se dostal podruhé za sebou. Před dvěma týdny se probojoval mezi nejlepších osm také v Šanghaji, kde prohrál až s hvězdným Novakem Djokovičem.

V utkání s jiným Srbem Kecmanovičem dnes Menšík nepřišel ani jednou o servis. Vedle 23 es mu pomohlo 46 vítězných míčů, Kecmanovič jich měl 24. Jednapadesátý hráč světa Menšík odvrátil v úvodním gamu proti o sedm příček níže postavenému soupeři brejkbol a další šanci už Kecmanovičovi v prvním setu nedal. Sadu získal díky prolomenému servisu v osmé hře, kde využil čtvrtý brejkbol v utkání.

Ve druhé sadě nevyužil Menšík další čtyři brejkboly a za stavu 5:6 odvracel setbol. Nepříjemnou chvíli ale zvládl a vynutil si zkrácenou hru. V ní si oba hráči drželi podání až do stavu 8:7. Kecmanovič poté zahrál při druhém Menšíkovu mečbolu míč do autu a český tenista mohl slavit. Jeho dalším soupeřem bude De Minaur, kterému za stavu 7:6 a 3:1 ve prospěch australského tenisty vzdal Ital Flavio Cobolli. S desátým hráčem světového žebříčku se Menšík utká poprvé.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Macháč i Menšík postupují do čtvrtfinále
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články