Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Ve formě jsme my, nikoliv Alcaraz, zní před Davis Cupem od českých tenistů

Pro český tenisový tým nastává období Davis Cupu. Do slavné soutěže vstoupí ve Valencii utkáním s domácím Španělskem, následovat budou souboje s Austrálií a Francií. V jakém rozpoložení jsou před úvodním zápasem čeští hráči? A co říkají na schopnosti španělské jedničky Carlose Alcaraze? Přímý přenos úvodního utkání se Španělskem sledujte ve středu od 16:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Jiří Lehečka a Tomáš Macháč
zdroj: ČTK / Profimedia

Před rokem to byla suverénní česká jízda skupinou. Tenisté suverénně vyhráli všechny své zápasy – proti Španělsku, které nemělo k dispozici Carlose Alcaraze, Jižní Koreji i Srbsku. Po dvanácti měsících je tato fáze Davis Cupu zpět a český tým do ní znovu vstupuje sebevědomě. Na soupisce jsou aktuálně nejlepší domácí hráči v čele s Tomášem Macháčem, jehož doplňují Jiří Lehečka, Jakub Menšík, Adam Pavlásek a Vít Kopřiva.

Na Valencii, kde se hrálo i před rokem, tedy tenisté mají vynikající vzpomínky. "Cítíme se tu skvěle. Byli jsme tu už minulý rok a máme na to krásné vzpomínky. Vraceli jsme se sem tak velice rádi. Mohli jsme se tu soustředit jen na věci, na které potřebujeme, což je pro nás velká výhoda," prozradil pro Českou televizi Jiří Lehečka, který se v posledním vydání tenisového žebříčku propadl o dvě místa za Macháče, jenž je tak novou českou jedničkou.

Pro Lehečku to znamená, že zápasy bude otevírat – na rozdíl od loňska. "Změna to určitě je, ale nutno podotknout, že týmy jsou tak kvalitní, že rozdíly mezi jedničkou a dvojkou nejsou s výjimkou Španělska až takové," míní český hráč, který musel vynechat tři měsíce kvůli únavové zlomenině bederního obratle. Potíže ale překonal a do formy se dostal v Cincinnati, kde vypadl v osmifinále, i na US Open, kde si postupem do 3. kola vylepšil své maximum.

"Na druhou stranu bude o něco příjemnější, že budu vědět, kdy přesně půjdu na kurt, což mám rád. A věřím, že Tomáše na kurt budu posílat s hezkým výsledkem a do vedení," usmívá se Lehečka, kterému se zamlouvá i rychlost španělských kurtů. "Zápasový centrální dvorec je velice rychlý a bude se ještě zrychlovat. Jsou to podmínky, které nám všem sedí," dodává. 

A co říká na Alcaraze, který nečekaně v New Yorku vypadl už ve druhém kole? "Je z něj cítit, že nemá aktuálně největší formu, ale nesmíme zapomínat, že letos vyhrál dva grandslamy a jedna dvě porážky sezonu nedělají. Je to fantastický hráč a bude hrát před domácím publikem. Lidé na něj přijdou a o to těžší to pro nás bude se s tím poprat," myslí si dvojka českého daviscupového týmu.

Tomáš Macháč
zdroj: ČTK / Profimedia

Já a jednička? Nevnímám se tak

Roli Alcarazova soupeře ale nesehraje Lehečka. Tento part bude mít na starosti Tomáš Macháč. Olympijský vítěz ze smíšené čtyřhry, kterou ovládl po boku Kateřiny Siniakové, za sebou má povedené newyorské vystoupení – na slavných betonových dvorcích došel do osmifinále, ve kterém nestačil na Jacka Drapera. Britský tenista se posléze probojoval dokonce až do semifinále – v něm jej vyřadil pozdější vítěz Jannik Sinner.

Macháčovi se vlastní výkon zamlouval. "Forma byla v Americe skvělá, i když musím říct, že Montreal nebyl nic moc. Ale skvěle jsem se připravil na US Open, kde jsem předváděl skvělý tenis," míní pětatřicátý nejlepší hráč světa a současný lídr týmu kapitána Jaroslava Navrátila. Jak ale sám připouští, jako česká hlavní hvězda se necítí. "Jirka byl zraněný, takže se jako jednička moc nevnímám," přiznává Macháč.

Těšit se tak může na zápasy proti lídrům Španělska, Austrálie a Francie. "Budu hrát proti Alcarazovi, v tomhle je to trochu změna, ale možná to i bude lepší, uvidíme," usmívá se český hráč, jehož papírově nejsilnějším soupeřem po Alcarazovi bude Francouz Ugo Humbert, kterému náleží v žebříčku osmnáctá pozice. Australským lídrem by po odhlášení Alexe de Minaura měl být Alexei Popyrin, který je čtyřiadvacátý. 

Na Alcaraze dosud v žádném turnajovém pavouku nenarazil. "Moc se těším. Bude kompletně vyprodáno, hrát proti němu budu poprvé. Myslím si, že můžu uspět," říká Macháč odhodlaně. Ve španělské nominaci jsou vedle světové trojky také Pedro Martínez (42.), Roberto Bautista (62.) a Pablo Carreňo s Marcelem Granollersem.

Tenisty do zápasů tradičně povede nehrající kapitán Jaroslav Navrátil. I on vzpomněl na loňský úspěch, kdy Češi neztratili ve třech skupinových zápasech ani jeden zápas. "Chceme navázat na loňský rok, nicméně skupina je opravdu těžká. Týmy jsou tu všechny kompletní s výjimkou malinko oslabené Austrálie," míní. S přípravou je spokojený. "Kluci pečlivě trénují a hrají dobře. Nejdůležitější je, aby navázali na výsledky z US Open. Popereme se o to," věří.

Kvalitativní rozdíl mezi Macháčem a Lehečkou nevidí. Den před úvodním zápasem ale upozornil na možnou potíž s nasazením do zápasů. "Jedinou nevýhodou bude, že Tomáš bude hrát první dvouhru až jako druhý zápas. Pauza mezi posledním singlem a čtyřhrou je ale pouze půl hodiny. Pokud bude hrát nějaký těžký zápas, tak to může být komplikace, protože s ním počítáme jako s naším nejlepším hráčem pro čtyřhru," naznačil.

I tak ale věří, že Češi napodobí loňský výsledek, kdy Španěly porazili hladce 3:0. Tehdy u toho ale nebyla hlavní hvězda soupeře a současná světová trojka – Carlos Alcaraz. "Loni byli všichni v publiku smutní, že nepřijel. Teď je tady a poctivě trénuje, byl tu už tři dny předtím, než jsme my přijeli. Viděl jsem jeho tréninky a je to nesmírně kvalitní hráč. Je velkou posilou španělského týmu," připouští Navrátil.

Přímé přenosy sledujte na ČT sport a ČT sport Plus. Zápas se Španěly proběhne ve středu, Australané přijdou na řadu ve čtvrtek a skupinový program se pro Čechy uzavře sobotním střetnutím s Francií. Program startuje vždy v 16 hodin.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články