Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ve čtvrtfinále v Melbourne skončili Kvitová i Nadal

Melbourne - Tenistka Petra Kvitová si premiérové semifinále na Australian Open nezahraje. Poslední česká zástupkyně ve dvouhrách v Melbourne podlehla druhé nasazené Věře Zvonarevové ve dvou setech 2:6 a 4:6. Ruská hráčka se o postup do finále utká s Belgičankou Kim Clijstersovou. Kvitová nedokázala napodobit svou dosud jedinou semifinálovou účast na grandslamovém turnaji z loňského Wimbledonu. Zároveň přišla o letošní neporazitelnost, která se zastavila na devíti zápasech.

S turnajem se rozloučil také Španěl Rafael Nadal, jenž ve čtvrtfinále nestačil i kvůli zranění na krajana Davida Ferrera po setech 4:6, 2:6 a 3:6. První hráč světového žebříčku tak čtvrtý grandslamový titul za sebou nezíská. Něco podobného se naposledy povedlo před 42 lety Rodu Laverovi.

Kvitová se stejně jako v osmifinále proti Italce Flavii Pennettaové dlouho nemohla dostat do tempa. Po sérii nevynucených chyb, kterých nakonec v utkání udělala skoro třikrát víc než soupeřka, a dvou dvojchybách přišla hned o své úvodní dva servisy a ruská favoritka za pár minut vedla 4:0. Poté sice dvacetiletá Češka získala jedno podání zpět, ale zdramatizovat vývoj první sady už nedokázala.

Druhý set zpočátku věrně kopíroval průběh toho úvodního. Kvitová byla pod tlakem, zbytečně spěchala s údery a záhy prohrávala 0:3. Pak na chvíli nečekaně vykřesala jiskru naděje. Ruska ztratila koncentraci po ošetřování jednoho z diváků v hledišti, přišla o brejk a po dalším prohraném servisu dokonce pustila českou fedcupovou jedničku do vedení 4:3.

Sérii čtyř vyhraných her po sobě však Kvitová vzápětí pokazila dalšími chybami při svém následujícím servisu a do konce zápasu už neuhrála ani game. Zvonarevová proměnila po hodině a čtvrt hned první mečbol a upravila vzájemnou bilance s Kvitovou na 2:1. V Melbourne vyřadila po Lucii Šafářové a Ivetě Benešové už třetí českou tenistku.

Kvitová nedokázala napodobit svou dosud jedinou semifinálovou účast na grandslamovém turnaji z loňského Wimbledonu. Přesto by se mohla v žebříčku poprvé posunout do elitní dvacítky. "Jestli bych chtěla i do pětky? Kdo by nechtěl? Ale to je opravdu těžké, vždyť tam patří jenom pět hráček," řekla Kvitová.

V turnaji skončila i deblistka Květa Peschkeová, hrající se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou. Turnajové dvojky prohrály v semifinále s Běloruskou Victorií Azarenkovou a Ruskou Marií Kirilenkovou 2:6, 4:6.

V mužské dvouhře prošel do semifinále loňský finalista Andy Murray. Pátý nasazený Brit si poradil s překvapením Australian Open Ukrajincem Alexandrem Dolgopolovem 7:5, 6:3, 6:7 a 6:3. O postup do třetího grandslamového finále v kariéře se Murray utká se Španělem Davidem Ferrerem. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Novak Djokovič a obhájce titulu Roger Federer.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články