Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Vaidišová: Vždy jsem si myslela, že začnu znovu hrát

Praha - Nicole Vaidišová se v týdnu vrátila poprvé na kurtech do České republiky a na pražském turnaji je zatím úspěšná. V rozhovoru pro ČT hodnotila svůj návrat do světa profesionálního tenisu i to, co vedlo k její herní pauze, která se nakonec o několik let protáhla.

Nicole Vaidišová
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Vaidišová zmizela z profesionálního sportu v roce 2010, kdy se nacházela ve druhé stovce žebříčku WTA. "Kulminovalo to již delší dobu. Byla to kombinace mého zranění ramene i takové neradosti z tenisu - vše dohromady dospělo k tomu, že jsem si potřebovala oddechnout a dát si od tenisu pauzu," popsala Vaidišová své důvody. Navíc se musela sklánět před soupeřkami, nad nimiž by dříve snadno vítězila. "I to sehrálo roli. Začala jsem rychle hrát dobře a nepřipouštěla si nic jiného, takže poté, co se to trochu začalo lámat a začaly první problémy, tak jsem to nešla těžce. Navíc jsem byla hodně mladá," dodala.

Dalším faktorem byly vleklé potíže s ramenem, na němž má Vaidišová dnes jizvy. "Při každém servisu mě píchlo v rameni, bolelo to. Hrát s tím, když přemýšlíte, jestli můžete hrát naplno nebo ne, je hrozně těžké a únavné," řekla Vaidišová. "První operace nebyla provedena úplně správně. Zjistila jsem, že bolest stále nepolevuje a musela být provedeny další úpravy," dodala.

Nicole Vaidišová: "Nikdy jsem to nebrala tak, že je to konečná. Vždy jsem si myslela, že začnu znova hrát. Myslela jsem si ale, že to bude mnohem dřív."

Je nám líto, video expirovalo.
Vaidišová: Začala jsem od nuly a jdu správným směrem

Kariéru ale nikdy neukončila - svůj ústup z tenisu vnímala jako dočasnou pauzu. Ta se ale o několik let protáhla. "Kdybych si tehdy myslela, že ukončuji kariéru, tak bych to řekla. Ale opravdu jsem si myslela, že si dám rok pauzu a začnu znovu hrát. Nevěděla jsem, že budu muset na operaci, natož na dvě. Takže ta pauza se protáhla o tři roky," popisovala.

Bývalá hráčka světové desítky začínala skutečně takříkajíc od nuly. "Ze začátku to bylo hlavně o tom být zdravá a ujistit si, že moje rameno dokáže vydržet zápasy. Samozřejmě také být fyzicky připravená - začala jsem opravdu od nuly. Myslím, že základem bylo obrnit se trpělivostí a začít od nuly, malými turnaji. Jde to dobrým směrem," říká česká tenistka. "Měla jsem z toho v začátku hrozné obavy - být znovu na kurtě a počítat body, gamy. Byl to hrozný šok," dodala.

Vaidišová nyní hraje především turnaje série ITF, na turnajích vyšší kategorie se ale potkala i se současnou špičkou. Reakcí na svůj návrat si cení. "Byla jsem mile překvapená, že kdykoliv jsem byla na turnaji WTA, tak mě hráčky ještě z mé éry přišly pozdravit. Připadala jsem si, jako že jsem zpátky doma," uzavřela.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články