Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

V turbulentním tenisovém roce končí na postu světové jedničky Halepová

Simona Halepová zakončila poprvé sezonu jako světová tenisová jednička. Celkem se letos vystřídalo v čele pořadí WTA pět hráček – kromě Halepové Němka Angelique Kerberová, Američanka Serena Williamsová, Plíšková a Španělka Garbiňe Muguruzaová. Karolína Plíšková je v současnosti čtvrtá, Barbora Strýcová zůstala po posledním turnaji na 23. místě. V první třicítce jsou ještě devětadvacátá Petra Kvitová, která začala hrát po vážném zranění ruky až v květnu, a hned za ní Lucie Šafářová.

Simona Halepová
zdroj: REUTERS autor: Edgar Su

Halepová se dostala na trůn před Turnajem mistryň v Singapuru, kde ji pak mohla sesadit i Plíšková. "Jsem hrdá, že končím sezonu jako jednička. Pracovala jsem nesmírně tvrdě na tom, abych byla tou nejlepší možnou hráčkou. Je to pro mě pocta," řekla šestadvacetiletá Halepová, když před týdnem v sídle tenisové asociace WTA v St. Petersburgu na Floridě přebírala trofej. Rok zakončila v čele jako třináctá tenistka od zavedení žebříčků v roce 1975 a první z Rumunska.

Po závěrečné akci okruhu Elite Trophy v čínské Ču-chaji se dostala do elitní desítky finalistka Američanka CoCo Vandewegheová. Strýcová, která nepostoupila ze skupiny, už své umístění nevylepšila. Vítězka Elite Trophy Němka Julia Görgesová se vyhoupla na 14. pozici. V pořadí čtyřhry je šampionka Turnaje mistryň Andrea Hlaváčková pátá, následována Šafářovou.

Nejlepší tenisté před sebou Turnaj mistrů teprve mají, už před závěrečnou akcí sezony (od 12. listopadu) je nicméně jasné, že na trůnu zůstane Španěl Rafael Nadal. Tomáši Berdychovi nadále patří 19. místo. Nedělní vítěz pařížského Masters Američan Jack Sock si polepšil na devátou příčku a na poslední chvíli se kvalifikoval do Londýna.

Po dlouhé době zakončí rok mimo Top Ten nedávné jedničky konečných žebříčků sezony Novak Djokovič i Andy Murray. Oba doplatili na vleklé zdravotní potíže a přišli o hodně bodů. Hvězdný Srb je dvanáctý, Brit Murray po propadu o 13 míst až šestnáctý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články