Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

V semifinále Prague Open dojde na český souboj, Potapovová smetla světovou dvojku

O velké překvapení se na tenisovém Prague Open postarala estonská tenistka a světová dvojka Anett Kontaveitová, která ve čtvrtfinále prohrála s Ruskou Anastasií Potapovovou jasně dvakrát 1:6. V semifinále je i sedmnáctiletá Linda Nosková, která postoupila poté, co vzdala její soupeřka Nao Hibinová. Nosková se o finále utká v českém souboji s Marií Bouzkovou, která si poradila s Ruskou Oksanou Selchmetěvovou. Další přímý přenos z turnaje Prague Open sledujte na ČT2 v sobotu od 13:20, od 13:50 pak na ČT sport, vše na ČT sport Plus.

Čtvrtfinalistka letošního Wimbledonu Bouzková potvrdila proti kvalifikantce Selechmetěvové roli favoritky. V první sadě sice přišla dvakrát o servis, díky čtyřem brejkům ale získala potřebné vedení. Sadu zakončila čtvrtým proměněným brejkbolem.

Ve druhé sadě pokračovala čtyřiadvacetiletá rodačka z Prahy v jistém výkonu. Za stavu 4:0 a 30:30 přerušil utkání na chvíli déšť. Po něm musela Bouzková odvracet ještě tři brejkboly, nepříjemné okamžiky ale zvládla a po dalším prolomeném servisu nadělila ruské soupeřce kanára. V duelu s Noskovou zabojuje své o čtvrté finále v kariéře.

V semifinále je i Nosková

Loňská vítězka juniorského Roland Garros Linda Nosková pokračuje na Prague Open v životním tažení. Její soupeřka za stavu 6:3, 4:2 pro Noskovou duel kvůli zranění zad vzdala a talentovaná Češka si zahraje mezi čtyřmi nejlepšími hráčkami na turnaji WTA poprvé v kariéře.

"Linda je super hráčka a další mladá Češka. Čekám proto těžké utkání," řekla Bouzková, která absolvovala ještě před turnajem s krajankou sparing. "Z toho, co jsme trénovaly jeden den, vím, že hraje dost agresivně. Pořád to ale byl jen trénink. Trochu jsme se tam okoukaly a určitě se na ni připravím. Dnes ale ještě na chvíli vypnu a na zítra nějak připravíme taktiku," doplnila Bouzková.

Svěřenkyně trenéra Tomáše Krupy Nosková měla proti přemožitelce Barbory Krejčíkové z druhého kola Hibinové výborný vstup do utkání a po dvou brejcích vedla 4:0. Poté také o svůj servis dvakrát přišla, od stavu 4:3 ale vyhrála 112. hráčka světa zbývající gamy a získala první set.

Hibinová, které patří ve světovém žebříčku až 251. místo, si vyžádala ve druhém setu za stavu 2:1 pauzu na ošetření a nechala si dlouho masírovat záda. Potíže při podání měla ale i nadále, ztratila tři hry za sebou a ze zápasu odstoupila.

Nosková postoupila v Praze po skreči už podruhé, v úvodním kole proti ní nedohrála Ruska Natalia Vichljancevová. Díky premiérové účasti v semifinále si mladá Češka zajistila premiérově posun do první stovky žebříčku WTA.

"Je to pěkné. Na konci roku jsem si to dala za takový imaginární cíl. Je hezké, že se mi to podařilo dosáhnout, ale samozřejmě mi budou padat loňské body z Přerova. Takže by nebylo špatné si tady dát v Praze ještě jedno nebo dvě kolečka, abych si to upevnila," uvedla Nosková.

Sedmnáctiletá Češka ještě odpoledne absolvovala čtvrtfinále čtyřhry s vrstevnicí Lucií Havlíčkovou, proti ruskému páru Angelina Gabujevová, Anastasia Zacharovová však neuspěly 4:6, 6:3, 8:10.

Kontaveitová končí

Potapovová zdolala Kontaveitovou poprvé v kariéře a po dvou předchozích porážkách. Oplatila jí také týden starou porážku ze semifinále v Hamburku. Potapovová dosud neztratila v Praze ani set.

Přemožitelka Lucie Havlíčkové z 2. kola Kontaveitová ztratila v zápase pětkrát servis, naopak si nevypracovala ani jednu brejkbolovou příležitost. O její porážce rozhodly vždy úvody setů, v obou případech prohrávala 0:4. Potapovová postoupila po 51 minutách hry.

"Soupeřka hrála skvěle. Dneska jsem to mentálně ani fyzicky nebyla já. Byla jsem unavená. Hrála jsem i minulý týden a myslím, že to na mě dolehlo. Rozhodně jsem dnes nehrála svůj nejlepší tenis. Všechny zásluhy patří soupeřce. Ani nemůžu říct, že by mě v zápase něčím překvapila. Kdybych byla ve své kůži, celé by to vypadalo jinak," řekla Kontaveitová.

Potapovová si o finále zahraje s Číňankou Wang Čchiang. Bývalá světová dvanáctka Wang Čchiang vyřadila po třech hodinách Polku Magdu Linetteovou 7:5, 6:7, 6:4.

Tenisový turnaj žen Livesport Prague Open

Dvouhra - čtvrtfinále:

Potapovová (7-Rus.) - Kontaveitová (1-Est.) 6:1, 6:1.

Nosková (ČR) - Hibinová (Jap.) 6:3, 4:2 skreč.

Bouzková (8-ČR) - Selechmetěvová (Rus.) 6:3, 6:0.

Wang Čchiang (Čína) - Linetteová (Pol.) 7:5, 6:7 (5:7), 6:4.

Čtyřhra - čtvrtfinále:

Gabujevová, Zacharovová (Rus.) - Havlíčková, Nosková 6:4, 3:6, 10:8.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články