Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

V Římě postoupila Šwiateková až do finále a může titul obhájit, stejně tak Djokovič

Světová tenisová jednička Iga Šwiateková si po 27. výhře v řadě zahraje v Římě o pátý titul za sebou. Polská obhájkyně v sobotním semifinále porazila 6:2 a 6:1 Arynu Sabalenkovou z Běloruska. Obhajovat titul bude také světová mužská jednička Novak Djokovič, který se utká s pátým hráčem žebříčku Stefanosem Tsitsipasem.

Iga Šwiateková
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

V nedělním finále může dvacetiletá Polka navázat na triumfy z Dauhá, Indian Wells, Miami a Stuttgartu. Soupeřkou vítězky Roland Garros z roku 2020 bude Ons Džabúrová, jež minulý týden vyhrála turnaj v Madridu, z něhož se Šwiateková vzhledem k náročnému programu odhlásila.

Tunisanka v semifinále zdolala 6:4, 1:6, 7:5 Rusku Darju Kasatkinovou, které za stavu 4:5 v třetím setu odvrátila mečbol. Sedmá hráčka žebříčku Džabúrová byla na hraně vyřazení už ve čtvrtfinále, v němž prohrávala s Řekyní Marií Sakkariovou 1:6 a 2:5.

Šwiateková si s osmou hráčkou světa Sabalenkovou poradila bez větších problémů. Čtyřiadvacetiletou Bělorusku zdolala za hodinu a 16 minut a stejně jako před třemi týdny ve finále ve Stuttgartu jí nepovolila uhrát ani set. Týden před Roland Garros rodačka z Varšavy vyrovnala sérii Američanky Sereny Williamsové, jež vyhrála 27 utkání v řadě na přelomu sezon 2014 a 2015.

"Na turnajích, kde hrajeme každý den, není čas slavit nebo nad tím přemýšlet. Ale pak na sebe budu určitě hrdá. Pořád překvapuju samu sebe, že to jde líp a líp. Mám pocit, že teď se dá věřit tomu, že žádné hranice neexistují," řekla Šwiateková.

Finále mužské dvouhry si stejně jako vloni zahraje Novak Djokovič. Srbský tenista, který si už postupem do semifinále zajistil místo světové jedničky i pro další týden, zdolal pátého nasazeného Nora Caspera Ruuda 6:4, 6:3 a připsal si jubilejní 1000. vítězství na okruhu ATP v kariéře. O první letošní titul se utká s pátým hráčem žebříčku Stefanosem Tsitsipasem. Řecký tenista přehrál světovou trojku Němce Alexandera Zvereva 4:6, 6:3 a 6:3.

Šanci na deblový titul na římské antuce naopak ztratila Lucie Hradecká s indickou spoluhráčkou Saniou Mirzaovou. Druhé nasazené kanadsko-mexické dvojici Gabriela Dabrowská, Guiluana Olmosová podlehly v semifinále 1:6 a 2:6.

Výsledky tenisového turnaje mužů a žen v Římě

Tenisový turnaj mužů a žen v Římě (antuka):

Muži (dotace 5,415.410 eur):

Dvouhra - semifinále:

Djokovič (1-Srb.) - Ruud (5-Nor.) 6:4, 6:3, Tsitsipas (4-Řec.) - Zverev (2-Něm.) 4:6, 6:3, 6:3.

Ženy (dotace 2,527.250 eur):

Dvouhra - semifinále:

Šwiateková (1-Pol.) - Sabalenková (3-Běl.) 6:2, 6:1, Džabúrová (9-Tun.) - Kasatkinová (Rus.) 6:4, 1:6, 7:5.

Čtyřhra - semifinále:

Dabrowská, Olmosová (2-Kan./Mex.) - Hradecká, Mirzaová (6-ČR/Indie) 6:1, 6:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články