Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

V Číně zveřejnili údajný e-mail zmizelé Pcheng Šuaj o tom, že je v pořádku. WTA mu nevěří

Čínská média publikovala dopis údajně pocházející od čínské tenistky Pcheng Šuaj, v němž popírá svá nedávná obvinění vrcholného politika ze sexuálního napadení a zároveň tvrdí, že je v pořádku. Šéf WTA Tour Steve Simon, kterému byl e-mail adresován, uvedl, že dopis jeho obavy o dvojnásobnou grandslamovou vítězku ve čtyřhře nerozptýlil, ale spíše je prohloubil.

Pcheng Šuaj
zdroj: AP autor: Andy Wong

Jedna z nejslavnějších čínských tenistek Pcheng Šuaj zveřejnila 2. listopadu na čínské sociální síti Weibo dlouhý příspěvek o svém vztahu s bývalým vlivným komunistickým funkcionářem Čang Kao-lim. Někdejší člen mocného politbyra komunistické strany ji údajně nutil k sexu v roce 2018. Sedm let předtím s ním tenistka měla vztah, který ale později skončil.

Pcheng Šuaj v příspěvku, jenž byl zhruba půl hodiny po zveřejnění smazán, napsala, že pro své tvrzení nemá žádné důkazy. Od té doby o ní nikdo z globální tenisové komunity neslyšel.

Je nám líto, video expirovalo.
WTA nevěří mailu, že Šuaj Pcheng je v pořádku

Ve středu čínská státní televize CGTN na Twitteru zveřejnila text, o kterém tvrdí, že je to e-mail od Pcheng Šuaj zaslaný šéfovi WTA Simonovi. "Nejsem nezvěstná ani v nebezpečí. Pouze odpočívám doma a všechno je v pořádku," píše se v dopisu připisovaném tenistce společně s popřením informace o sexuálním napadení.

E-mail nicméně vzbudil mimo Čínu kvůli formulacím textu spíše rozpaky a mnozí pochybují o jeho pravosti. Mimo jiné i proto, že v jedné části je viditelný kurzor, jenž by se v zaslaném e-mailu neobjevil.

Simon: Je hodně těžké uvěřit, že ten e-mail napsala

"Prohlášení zveřejněné čínskými státními médii týkající se Pcheng Šuaj pouze prohlubuje moje obavy o její bezpečnost a místo pobytu. Je pro mě hodně těžké uvěřit, že Pcheng Šuaj skutečně napsala e-mail, který jsme dostali," konstatoval Simon, který už minulý týden vyzval k spravedlivému vyšetření případu a k tomu, aby bývalá světová deblová jednička nebyla umlčována.

Některé z tenistek, například bývalá světová jednička Naomi Ósakaová či Američanka Jessica Pegulaová, vyslovily své kolegyni podporu na sociálních sítích pomocí hashtagu #WhereIsPengShuai (Kde je Pcheng Šuaj). "WTA a zbytek světa potřebují nezávislý a prokazatelný důkaz, že je v pořádku. Pokoušel jsem se s ní opakovaně spojit různými komunikačními kanály, ale bez úspěchu," řekl Simon.

Čínští představitelé ještě oficiálně aféru nekomentovali, nediskutuje se o ní ani na internetu, jenž je v nejlidnatější zemi světa cenzurován. Skandál přichází zhruba tři měsíce před začátkem zimních olympijských her v Pekingu, proti nimž protestují lidskoprávní organizace kvůli porušování lidských práv v zemi.

"Má odpověď je velmi prostá. Tohle není záležitost zahraničních věcí a nevím nic o situaci, kterou jste zmínil," citovala agentura Reuters odpověď mluvčího ministerstva zahraničí na dotaz, kde se Pcheng Šuaj nachází a zda může tento případ poškodit image Číny před ZOH.

Nyní pětatřicetiletá Pcheng Šuaj se stala v roce 2014 ve čtyřhře jako první čínská tenistka světovou jedničkou. Během kariéry vyhrála dva turnaje ve dvouhře a 23 v deblu včetně Wimbledonu 2013 a Roland Garros 2014. Před sedmi lety také postoupila do semifinále US Open ve dvouhře.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články