Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

V Austrálii začíná první grandslam. Zaútočí Kvitová na titul?

Melbourne - Tenistka Petra Kvitová by mohla na Australian Open přidat do své sbírky druhý grandslamový titul. Navázat na loňský wimbledonský úspěch však nebude ve vyrovnaném ženském poli snadné. Ve hře je totiž hned několik tenistek v čele s jedničkou Dánkou Caroline Wozniackou, která stále čeká na první grandslamový titul. Ve formě jsou Běloruska Viktoria Azarenková a Číňanka Li Na a především jsou zpět na scéně dvě ikony ženského tenisu – obhájkyně titulu z Melbourne Kim Clijstersová a vítězka z roku 2010 Serena Wiliamsová. Mezi muži se Novaku Djokovičovi budou snažit cestu za obhajobou znepříjemnit tradičně Roger Federer a Rafael Nadal. Možná překvapí i Andy Murray, který angažoval Ivana Lendla, aby jej dovedl k vysněnému grandslamovému titulu. První tenisté nastoupí na melbournské kurty v noci na zítřek středoevropského času.

Caroline Wozniacká a Petra Kvitová
zdroj: ISIFA/EPA

"Mám za sebou dva týdny, ve kterých jsem odehrála výborné zápasy, a doufám, že se to potvrdí v Melbourne," řekla Kvitová před Australian Open. Spolu s Tomášem Berdychem vyhrála Hopman Cup a pak vypadla v semifinále v Sydney. Ve hře je vedle titulu ostře sledovaná pozice světové jedničky. Kvitová neuspěla v Sydney a teoreticky může usednout na trůn za čtrnáct dnů. "Tohle neřeším, v hlavě to nemám," uvedla.

O post jedničky bojuje šest hráček

Na Australian Open může o post jedničky usilovat hned šest tenistek. Vedle Wozniacké a Kvitové i Azarenková, vrátit na trůn se může Ruska Maria Šarapovová a šanci mají také Australanka Samantha Stosurová či Polka Agnieszka Radwaňská.

Clijstersová odstoupila začátkem ledna v semifinále turnaje v Brisbane kvůli bolesti v kyčli, ale už je v pořádku. "Cítím se výborně, měla jsem skvělou přípravu, to je základ úspěchu. Jsem připravena, začínáme," uvedla matka dcery Jady.

Nejvíce pozornosti bude přitahovat Serena Williamsová. Američanka se rovněž zranila v Brisbane, kde si podvrkla kotník, ale i ona hraje bez omezení. "Mám dojem, že jsem připravena a fit jako nikdy dřív," strašila soupeřky třicetiletá hráčka. "Pro mě je nejlepší tenistkou všech dob," vysekl mladší ze sester Williamsových poklonu americký bouřlivák John McEnroe. "Pokud bude v pořádku a všechno bude fungovat, tak může vyhrát ještě čtyři pět grandslamových titulů," uvažoval.

Serena Williamsová trénovala přes týden v Melbourne a dobře se bavila. V zákulisí se potkávala s největším favoritem mužské dvouhry Novakem Djokovičem. Srba, který loni vyhrál tři ze čtyř grandslamů včetně Australian Open, učila, jak správně pózovat pro fotografy. "Docela mu to jde, zlepšuje se," napsala Williamsová na Twitteru.

Odstartuje Djokovič další skvělou sezonu?

Djokovič loni v Melbourne odstartoval úžasnou sezonu, kterou ukončil s bilancí 70 výher a jen šesti porážek. "Loni jsem tady získal mentální sílu a začal si víc věřit. Je mi teprve čtyřiadvacet a věřím, že můžu jet po stejné linii," řekl Djokovič.

K jeho rivalům patří osvědčená dvojice Roger Federer ze Švýcarska a Španěl Rafael Nadal. A otázkou je, s čím přijde loňský finalista Andy Murray. Britský hráč angažoval českou legendu Ivan Lendla, aby získal grandslamový titul. "Myslím, že si Lendl prošel hodně podobnými věcmi jako já, takže jsem si jistý, že mi může mentálně s určitými záležitostmi pomoci. Je otevřený a to se mi na něm líbí," řekl Murray. Lendl vyhrál první ze svých osmi grandslamů až poté, co čtyřikrát neuspěl ve finále. Murray dosud ztroskotal ve finále grandslamu třikrát.

Vítězové dvouher na Australian Open získají 2 000 bodů do žebříčku a na konto si připíšou 2,3 milionu australských dolarů, v přepočtu přes 47 milionů korun.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články