Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Z kvalifikace až do semifinále US Open. Osmnáctiletá Raducanuová smetla Bencicovou

Osmnáctiletá Emma Raducanuová senzačně prošla na US Open z kvalifikace do semifinále. Britka, které patří v žebříčku až 150. místo, ve čtvrtfinále v New Yorku zdolala 6:3, 6:4 olympijskou vítězku a jedenáctou nasazenou Belindu Bencicovou ze Švýcarska. Nezaváhal naopak mužský šampion z Tokia Alexander Zverev z Německa, který ve čtvrtfinále porazil Jihoafričana Lloyda Harrise 7:6, 6:3, 6:4.

Emma Raducanuová
zdroj: ČTK/AP

Raducanuová, dcera rumunského otce a čínské matky narozená v Torontu, může být semifinálovou soupeřkou Karolíny Plíškové. Českou jedničku čeká po půlnoci SELČ čtvrtfinále proti Řekyni Marii Sakkariové.

Čtyřiadvacetiletý Zverev v semifinále narazí na vítěze duelu mezi Srbem Novakem Djokovičem a Italem Matteem Berrettinim. Světovou jedničku Djokoviče porazil Zverev v semifinále v Tokiu a připravil ho o šanci získat "zlatý Grand Slam". Djokovič přesto může ovládnout všechny čtyři letošní grandslamové turnaje.

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková na US Open nestačila na Sakkariovou, Zverev je v semifinále

Do semifinále postoupila Raducanuová při teprve druhé účasti na grandslamu a v osmi zápasech včetně kvalifikace ještě neztratila set. Mladá Britka překvapila už ve Wimbledonu, kde došla při grandslamovém debutu do osmifinále.

"Belinda byla strašně těžká soupeřka. Musela jsem si dát pozor především na rychlost jejích míčů, protože dává opravdu velké rány," řekla Raducanuová, jež se díky svému newyorskému tažení stane britskou jedničkou. Bez ohledu na další výsledky v pondělí předstihne v žebříčku Johannu Kontaovou, která byla nejlepší britskou tenistkou téměř šest let (od října 2015).

Raducanuová se dostala do semifinále US Open jako třetí hráčka v historii mimo elitní stovku žebříčku. Před ní to dokázaly velké šampionky Billie Jean Kingová v roce 1979 a o třicet let později Kim Clijstersová, jež v roce 2009 ve Flushing Meadows při comebacku bez žebříčkového postavení triumfovala.

Mezi nejlepšími čtyřmi ženami letošního US Open jsou dvě teenagerky. V úterý den po svých 19. narozeninách postoupila do semifinále Kanaďanka Leylah Fernandezová, jež se utká se světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou z Běloruska, čtvrtfinálovou přemožitelkou Barbory Krejčíkové.

"Ukazuje to, jak silná je nastupující generace," komentovala to Raducanuová, jež potěšila několik mladých fanoušků společnými selfie při odchodu z kurtu. "Ale starám se především o to, co můžu ovlivnit, protože nakonec je to moje vlastní cesta," dodala.

Zverev se proti Harrisovi prosadil po vyrovnaném úvodním setu, v němž prohrával 3:5 a v tie-breaku, který nakonec vyhrál 8:6, čelil setbolu. Jihoafričan hrající první grandslamové čtvrtfinále se ještě vrátil do hry ve třetí sadě, kdy od stavu 0:4 odvrátil hrozícího "kanára", ale na zvrat už sílu nenašel. Hamburský rodák Zverev si po triumfech na OH a v Cincinnati připsal 16. vítězství za sebou.

S turnajem se rozloučily poslední Češky ve čtyřhře. Marie Bouzková a Lucie Hradecká podlehly ve čtvrtfinále ve třech setech pátému nasazenému kanadsko-brazilskému páru Gabriela Dabrowská, Luisa Stefaniová.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku:

Muži: Dvouhra - čtvrtfinále: Zverev (4-Něm.) - Harris (JAR) 7:6 (8:6), 6:3, 6:4.

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále: Raducanuová (Brit.) - Bencicová (11-Švýc.) 6:3, 6:4.

Čtyřhra - čtvrtfinále: Dabrowská, Stefaniová (5-Kan./Braz.) - Hradecká, Bouzková (15-ČR) 6:4, 4:6, 6:1.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články