Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Vláda jedné úžasné tenisové generace nekončí. Je to ohromující, říká král Nadal

New York – Světový tenis v nejslušivějším balení. Rafael Nadal uzavřel vítězstvím na US Open další grandslamovou sezonu, v které si triumfy z turnajů velké čtyřky rozdělili jen on a Švýcar Roger Federer. Spolu s Novakem Djokovičem tvoří trio dominující světovému tenisu. Od prvního Nadalova vítězství na French Open v roce 2005 si s Federerem a Djokovičem mezi sebe rozdělili 43 z 51 grandslamových titulů. Pozoruhodná éra.

Rafael Nadal
zdroj: Reuters

"Z mého pohledu je naše rivalita pro tenis důležitá. A cítím se poctěn, že jsem její součástí. Asi není správné, abych to říkal, když jsem toho součástí, ale jsme v éře hráčů, kteří dokázali neuvěřitelné věci, že," uvedl jednatřicetiletý rodák z Mallorky.

"Je úžasné, že jsme proti sobě odehráli tolik bitev na velkých podnicích. Zároveň je důležité si uvědomit, že to není snadné, ale nemůžu být šťastnější. Dokázali jsme hodně a možná více, než o čem jsem všichni kdy snili," prohlásil Nadal.

První hráč světa ovládl v neděli po finálové výhře nad Jihoafričanem Kevinem Andersonem US Open potřetí. Získal šestnáctý grandslamový vavřín, přičemž Federer jich vyhrál rekordních devatenáct a Djokovič dvanáct. "A to je dost, ne? Je to pozoruhodná část tenisové historie. Znamená to, že pro ostatní bylo hodně těžké v téhle éře něco vyhrát," řekl Nadal.

Je nám líto, video expirovalo.
Nadal triumfoval na US Open

Vyhrát grandslam v tomto období dokázali už je Brit Andy Murray, Švýcar Stan Wawrinka, Argentinec Juan Martín del Potro a Chorvat Marin Čilič. Na jiné výborné hráče včetně Tomáše Berdycha se nedostalo.

Ta nejlepší reklama

Rivalita s Federerem a Djokovičem je podle něj skvělá. "Každý hrajeme jinak, jsme jiné osobnosti, charaktery a potkáváme se v důležitých zápasech už strašně dlouho, což je pro tenis tou nejlepší reklamou," míní Nadal.

S Djokovičem odehrál 50 zápasů a v grandslamových finále s ním má bilanci 4:3. S Federerem vede ve vzájemných utkáních 23:14 a v bojích o grandslamový vavřín 6:3. "Jsem nadšený a mám štěstí, že jsem součástí tohoto soupeření. Je to ohromující, nemyslíte? Vyhráli jsme víc než ostatní," řekl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články