Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Velká bitva o post světové jedničky. Do finále US Open prošli Ruud a Alcaraz

Finále US Open bude španělsko-norské a ne jen tak ledajaké. Vítěz získá první grandslamový titul v kariéře a navíc se stane světovou jedničkou. Carlos Alcaraz udolal Francese Tiafoea 6:7, 6:3, 6:1, 6:7, 6:3 a utká se s Casperem Ruudem. Nor porazil Karena Chačanova z Ruska 7:6, 6:2, 5:7, 6:2.

Je nám líto, video expirovalo.
Ve finále US Open se střetnou Ruud a Alcaraz

"Čeká nás pravděpodobně největší zápas v našich kariérách. Vždycky se snažíte využít příležitosti, které se vám naskytnou, a já jsem to (v semifinále) zvládl," řekl Ruud bezprostředně po zápase.

Třiadvacetiletý Ruud je prvním norským tenistou v historii, který si zahraje na betonových dvorcích ve Flushing Meadows o titul. Do finále grandslamového turnaje se v tomto roce probojoval také na Roland Garros, kde prohrál 3:6, 3:6, 0:6 se Španělem Rafaelem Nadalem.

Norský tenista zaznamenal proti čtvrtfinálovému přemožiteli Nicka Kyrgiose Chačanovovi 52 vítězných míčů, udělal 34 nevynucených chyb. Šestadvacetiletému Rusovi nepomohlo ani 15 es.

Ruud přišel v prvním setu dvakrát o servis, ve zkrácené hře si ale vypracoval vedení 6:3. Třetí setbol využil po maratonské výměně, kdy míček přeletěl pětapadesátkrát přes síť. Psychicky posílený Nor uspěl i ve druhé sadě, kterou získal díky dvěma brejkům za 33 minut.

Ve třetím setu přestal Chačanov chybovat a po využitém brejkbolu za stavu 6:5 si vynutil pokračování. Třiadvacetiletého Ruuda to však nerozhodilo, ve čtvrté sadě prolomil dvakrát soupeřův servis a po více než třech hodinách hry slavil postup.

Urputný čtyřhodinový souboj

Teprve devatenáctiletý Alcaraz, světová čtyřka, porazil Tiafoea za 4 hodiny a 19 minut. Úspěšně odehrál již třetí pětisetový zápas za sebou v pěti dnech. Pokud ve finále uspěje, bude nejmladší světovou jedničkou v historii. Překonal by rekord Australana Lleytona Hewitta, jenž se stal lídrem žebříčku ve 20 letech, 8 měsících a 23 dnech.

"Oba jsme byli v semifinále grandslamu a v takovou chvíli musíte bojovat do posledního míčku," řekl Alcaraz. "Nezáleží na tom, jestli hrajeme pět, nebo šest hodin, je potřeba tam nechat vše. Taky Frances se vydal ze všech sil. Postup je úžasný," prohlásil Alcaraz.

Talentovaný Španěl přišel v semifinále navzdory čtyřem odvráceným setbolům o první sadu v tie-breaku. V dalších dvou byl ale při podání stoprocentní a díky čtyřem brejkům vývoj otočil. Ve čtvrtém setu měl za stavu 5:4 mečbol, Tiafoe ho odvrátil a po zisku další zkrácené hry si vynutil rozuzlení. Třikrát však přišel o servis a Alcaraz využil třetí mečbol v setu a čtvrtý celkově.

Španěl zahrál 59 vítězných míčů. Tiafoe o osm méně, a přestože zaznamenal 15 es, doplatil na 52 nevynucených chyb.

"Tohle fakt bolí. Carlos ale hrál příliš dobře. Je to ďábelský hráč a vyhraje hodně grandslamů. Jsem rád, že jsem s ním mohl potkat na tak velké scéně. Je mi to líto, ale určitě se vrátím a jednou to vyhraju," řekl Tiafoe.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články