Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Štěpánek a Paes ovládli čtyřhru US Open

New York - Radek Štěpánek má na svém kontě druhý grandslamový titul v kariéře. Čtyřiatřicetiletý hráč, který loni dovedl českou reprezentaci k triumfu na Davis Cupu, dnes s Indem Leanderem Paesem porazil ve finále US Open rakousko-brazilský pár Alexander Peya, Bruno Soares 6:1 a 6:3.

Radek Štěpánek a Leander Paes
zdroj: AP autor: David Goldman

Ve finále prokázali Štěpánek s Paesem své zkušenosti z velkých zápasů. V prvním gamu odvrátil Štěpánek brejkbol a pak soupeře jasně převyšovali. Dvakrát jim vzali podání čistou hrou a první set získali za pouhých 24 minut hry. Ve druhém setu znovu získali rychle brejk a mířili za výhrou. Za stavu 6:1 a 3:1 si viditelně indisponovaný Peya nechal namasírovat záda, ale pokračoval. Štěpánek s Paesem měli zápas pod kontrolou a proměnili hned první mečbol. "Není ostuda prohrát s tak dobrý párem," řekl Peya, který měl problém s nataženým zádovým svalem. Za vítězství si Štěpánek s Paesem rozdělí šek v hodnotě 460 tisíc dolarů (devět milionů korun).

První grandslamový vavřín získal Štěpánek loni v lednu rovněž s Paesem na Australian Open. Letošní triumf je pro českého tenistu možná ještě větším úspěchem, protože v lednu podstoupil operaci krční páteře a tři měsíce nehrál. Čtyřicetiletý Paes si na Štěpánka počkal, hrál sice s jinými partnery, ale od Eastbourne se dal znovu dohromady s českým tenistou. Ve Wimbledonu spolu došli do semifinále a v New Yorku už je nikdo nezastavil. V semifinále česko-indický expres dokonce vyřadil světové jedničky americké bratry Bryanovy a překazil jim kalendářní Grand Slam.

"Ohromně jsem Radkovi věřil a on skvělým návratem ukázal, že jsem se nemýlil. Nepochybně je to nejlepší partner, jakého jsem kdy měl," řekl Paes. "Prošel jsem si těžkou dobou, ale dokázal jsem se zase vrátit a Leanderova důvěra jen znásobila kvalitu našeho páru, což se pak projevuje ve hře na kurtu," řekl Štěpánek.

Ind hrál jubilejní třicáté grandslamové finále a šestnácté ve čtyřhře mužů. Čtrnáct jich odehrál ve smíšené čtyřhře. Získal již čtrnáctý titul - ve čtyřhře mužů osmý a na US Open třetí. Zajímavé je, že předešlé dva vybojoval rovněž s českými partnery - v roce 2006 s Martinem Dammem a o tři roky později uspěl s Lukášem Dlouhým. "Mám pro všechny jednu dobrou radu, jak tady vyhrávat. Najděte si dobrého parťáka z Česka, pracují tvrdě a pracují dobře," řekl s úsměvem Paes.

Češi na letošním US Open ovládli soutěže čtyřher a získali celkem čtyři tituly. Vedle Štěpánka vyhrály ještě Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou čtyřhru žen, Hlaváčková se radovala také ve smíšené čtyřhře (s Bělorusem Maxem Mirným) a v deblu juniorek uspěly Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články