Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Volejbalový magazín

Sinner vyzve ve finále US Open Fritze, v ženské čtyřhře zvítězily Kičenoková s Ostapenkovou

O mužský titul na tenisovém US Open si zahrají světová jednička Jannik Sinner z Itálie a domácí Taylor Fritz. Sinner v semifinále vyřadil britského soupeře Jacka Drapera, osmifinálového přemožitele Tomáše Macháče porazil po tříhodinovém boji 7:5, 7:6, 6:2. Dvanáctý nasazený Fritz v americkém duelu zdolal po pětisetové bitvě Francese Tiafoea 4:6, 7:5, 4:6, 6:4, 6:1. Společný pátý deblový titul získaly Kičenoková s Ostapenkovou.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sinner si zahraje finále US Open proti Fritzovi

US Open bude mít v neděli nového šampiona. Třiadvacetiletý Sinner se může stát vůbec prvním italským vítězem a bude usilovat o druhý grandslamový titul v kariéře. Na začátku roku vyhrál Australian Open. Na betonu ve Flushing Meadows bylo dosud jeho maximem čtvrtfinále stejně jako v případě jeho o tři roky staršího finálového soupeře.

Fritz nikdy nebyl dál ani na ostatních turnajích "velké čtyřky" a teď se může stát v New Yorku prvním americkým šampionem od roku 2003, kdy turnaj ovládl Andy Roddick. Právě Roddick byl také ještě o tři roky později dosud posledním domácím finalistou. "Tohle je splněný sen. Jsem ve finále a vydám se v něm úplně ze všeho, co ve mně je. Nemůžu se dočkat," řekl dojatý Fritz.

Sinner ukončil Draperovo životní tažení. "Byl to velmi fyzický zápas a já se snažil udržet se v něm mentálně. Jack je těžko k poražení, takže mám velkou radost, že jsem ve finále," řekl Sinner. Dvaadvacetiletý Brit byl dosud na grandslamech nejdál ve čtvrtém kole právě na US Open a na jiných nikdy nepřešel přes druhé. A tentokrát v New Yorku až v semifinále poznal hořkost ztráty setu. Ani největšímu favoritovi se nevzdal zadarmo, ale v první a třetí sadě dvakrát ztratil podání.

Sinner si v dramatickém druhém setu musel po pádu nechat ošetřit zápěstí. "Uvidíme zítra. Doufejme, že to nebude nic, s čím bych si měl dělat starosti," řekl Sinner. Tie-break vyhrál 7:3 a ve třetím setu od stavu 2:2 získal čtyři hry za sebou, zápas ukončil při prvním mečbolu.

Také Draper měl zdravotní potíže a na kurtu opakovaně zvracel. Vysvětlil to potom vedle vedra také stresem. "Jsem úzkostný člověk. A když se to sejde a je to vyrovnané, cítím trochu nevolnost na kurtu a je mi špatně. Dnes to byl snad nejhorší pocit vůbec. Spotřebuju strašně moc mentální energie, když něco hodně chci. Obzvlášť v pětisetových zápasech to moc nepomáhá a takový ten druh strachu narůstá," řekl 25. hráč světa.

Fritz v americkém semifinále dvakrát dotáhl ztrátu setu. "Zezačátku mě válcoval a já z toho trochu šílel. Dělal jsem, co jsem mohl, abych se v zápase udržel. Kdybych to neudělal, navždy bych toho litoval," řekl Fritz. Tiafoe pak od stavu 4:4 ve čtvrté sadě, kdy byl dva gamy od vítězství, odpadl. Prohrál šest her za sebou a do konce utkání už si ani jednou neudržel servis. Po třech hodinách a 16 minutách při prvním mečbolu kapituloval.

Přiznal, že nad sebou ztratil kontrolu, když se ocitl blízko výhry. "Jako kdyby mě zradilo tělo. Tohle je tvrdé a bude to velmi bolet," řekl Tiafoe, který v semifinále US Open vypadl po pětisetovém utkání i předloni, kdy nestačil na Carlose Alcaraze.

Ženská čtyřhra už zná vítězky

Ljudmyla Kičenoková a Jelena Ostapenková získaly na US Open titul ve čtyřhře. Finalistky letošního Australian Open ve finále porazily Kristinu Mladenovicovou a Čang Šuaj 6:4, 6:3. Sedmý nasazený ukrajinsko-lotyšský pár v New Yorku vybojoval premiérovou grandslamovou trofej, celý turnaj navíc dvojice zvládla bez ztráty setu.

Kičenoková v děkovné řeči na kurtu prozradila, že kvůli postupu do finále odložila i plánovanou svatbu. "Můj přítel už vlastně mohl být můj manžel, protože jsme se ve středu měli brát, ale nedošlo k tomu. Měli jsme zamluvený termín svatby, ale odložili jsme to, protože jsem hrála semifinále," řekla tenistka, jejímž nastávajícím je krajan a zároveň trenér Ostapenkové Stas Chmarsky.

Mladenovicová v minulosti získala s různými partnerkami šest deblových trofejí na Australian Open a Roland Garros, na US Open ale potřetí ztroskotala ve finále. Spolu s Čang Šuaj v semifinále vyřadily turnajové trojky a úřadující wimbledonské šampionky Kateřinu Siniakovou s Taylor Townsendovou, na Kičenokovou s Ostapenkovou už ale nestačily.

"Jsme vážně skvělý tým a myslím, že máme za sebou úžasný týden. Neměly jsme žádná očekávání, prostě jsme hrály každý zápas lépe a lépe, neprohrály jsme ani set, takže to byl opravdu výborný turnaj," řekla Ostapenková, vítězka dvouhry na Roland Garros 2017, na kurtu při slavnostním ceremoniálu.

Společně získaly pátý deblový titul. "Ještě pořád mám od mečbolu husí kůži. Je to neuvěřitelný pocit," řekla Kičenoková, jež vloni získala titul v mixu ve Wimbledonu.

Tenisový turnaj US Open (tvrdý povrch, dotace 75 milionů dolarů):

Muži:

Dvouhra  semifinále:

Sinner (1-It.)  Draper (25-Brit.) 7:5, 7:6 (7:3), 6:2, Fritz (12-USA)  Tiafoe (20-USA) 4:6, 7:5, 4:6, 6:4, 6:1.

Ženy:

Čtyřhra  finále:

L. Kičenoková, Ostapenková (7-Ukr./Lot.)  Mladenovicová, Čang Šuaj (Fr./Čína) 6:4, 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články