Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Po Macháčovi porazil i de Minaura, Draper už je v semifinále US Open. Muchovou vyzve Pegulaová

Poprvé si zahraje semifinále US Open. Britský tenista Jack Draper postoupil v New Yorku do semifinále grandslamového turnaje. Osmifinálový přemožitel Tomáše Macháče, jenž si už účastí mezi osmičkou nejlepších vylepšil kariérní maximum, porazil desátého nasazeného Australana Alexe de Minaura 6:3, 7:5, 6:2. První hráč světa Ital Jannik Sinner uspěl proti Daniilovi Medvěděvovi z Ruska 6:2, 1:6, 6:1, 6:4. Semifinálovou soupeřkou Karolíny Muchové pak bude domácí Američanka Jessica Pegulaová. Turnajová šestka porazila na betonovém dvorci Arthura Ashe světovou jedničku Polku Igu Šwiatekovou za hodinu 28 minut 6:2, 6:4.

Jack Draper
zdroj: Reuters autor: Andrew Kelly

Dvaadvacetiletý Draper zatím v turnaji neztratil ani set. Ve čtvrtém vzájemném duelu s de Minaurem uspěl Draper poprvé. Při premiéře na stadionu Arthura Ashe se na kurtu zdržel jen dvě hodiny a osm minut. Do semifinále US Open postoupil jako první britský tenista od roku 2012, kdy to dokázal Andy Murray, a v novém vydání žebříčku ATP se poprvé posune do první dvacítky.

První semifinále pro Pegulaovou

Pegulaová se mezi nejlepší čtyři hráčky na grandslamu probojovala poprvé v kariéře. "Konečně se mi to povedlo a mohu o sobě říct, že jsem grandslamová semifinalistka. Věděla jsem, že to zvládnu, když budu hrát svou hru a nebudu po neúspěších frustrovaná," řekla v rozhovoru na kurtu Pegulaová.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Pegulaová vyřadila Šwiatekovou, Sinner nezaváhal

Utkání Muchové s třicetiletou Pegulaovou je na programu ve čtvrtek jako druhé v tzv. "night session". Uskuteční se po prvním semifinále, které odehrají loňská finalistka Běloruska Aryna Sabalenková s domácí Emmou Navarrovou. Muchová sehrála zatím s Pegulaovou jediné utkání, v generálce na letošní US Open s ní prohrála v rámci 2. kola turnaje v Cincinnati 7:5, 4:6, 2:6.

"Karolína je velmi dobrá a talentovaná. Má spoustu zkušeností, takže budu muset předvést svůj nejlepší tenis," uvedla Pegulaová.

Muchová se střetne v semifinále US Open s americkou tenistkou podruhé za sebou. Loni bojovala neúspěšně o postup do finále s pozdější šampionkou Coco Gauffovou.

Pegulaová postoupila z grandslamového čtvrtfinále na sedmý pokus. Třikrát neuspěla na Australian Open, po jedné porážce si dosud připsala na Roland Garros, Wimbledonu a před dvěma lety na US Open. Loni dohrála ve Flushing Meadows v osmifinále.

Rodačka z Buffala také navázala na předchozí postupy krajanky Navarrové či Taylora Fritze a Francese Tiafoea. Dva muže a dvě ženy v semifinále US Open měli Američané naposledy v roce 2003.

Sinner nezaváhal

Třiadvacetiletá Šwiateková nevyužila možnost získat šestý grandslamový titul v kariéře a druhý na US Open, kde triumfovala před dvěma lety. Doplatila na 41 nevynucených chyb, soupeřka jich udělala 22. Pegulaová oplatila Šwiatekové také porážku z loňského finále Turnaje mistryň a upravila ze svého pohledu bilanci vzájemných zápasů na 4:6.

Vítěz letošního Australian Open Sinner zvládl duel proti nasazené pětce Medvěděvovi za dvě hodiny a 39 minut. Vítěze US Open z roku 2021 porazil pošesté ze 13 vzájemných zápasů a oplatil mu letošní vyřazení ze čtvrtfinále Wimbledonu. V premiérovém semifinále ve Flushing Meadows narazí v pátek na Brita Jacka Drapera.

Tenisový turnaj US Open (tvrdý povrch, dotace 75 milionů dolarů):

Muži:

Dvouhra – čtvrtfinále:

Draper (25-Brit.) – de Minaur (10-Austr.) 6:3, 7:5, 6:2, Sinner (1-It.) – Medvěděv (5-Rus.) 6:2, 1:6, 6:1, 6:4.

Ženy:

Dvouhra – čtvrtfinále:

Pegulaová (6-USA) – Šwiateková (1-Pol.) 6:2, 6:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články