Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Plíšková si zahraje o první grandslam, Williamsovou porazila ve dvou setech

New York - Karolína Plíšková dál může snít svůj grandslamový sen. Česká tenistka porazila v semifinále US Open favorizovanou Serenu Williamsovou z USA 6:2, 7:6 a postoupila poprvé v kariéře do finále turnaje velké čtyřky. O grandslamový titul se v sobotu střetne s turnajovou dvojkou Angelique Kerberovou. Němka v druhém semifinále přehrála Dánku Caroline Wozniackou rovněž ve dvou setech 6:4 a 6:3. 

Karolína Plíšková
zdroj: USA TODAY Sports autor: Robert Deutsch

Plíšková dokázala jako osmá hráčka v historii porazit na jednom turnaji obě sestry Williamsovy, na grandslamu se to podařilo naposledy Kim Clijstersové na US Open 2009.

Čtyřiadvacetiletá Plíšková je první Češkou ve finále US Open po 23 letech. O titul v New Yorku naposledy hrála Helena Suková a v roce 1993 podlehla Němce Steffi Grafové. Turnaj z Češek vyhrála jen Hana Mandlíková v roce 1985.

"Prožívám hodně emocí a těžko se to popisuje. Tenhle turnaj je jako splněný sen. Jsem poprvé v grandslamovém finále a jsem nadšená," řekla Plíšková. "Necítila jsem se v utkání ani trochu nervózní. Dala jsem do toho všechno a jsem ráda, že se to vyplatilo," usmála se tenistka.

Trenér Plíškové Jiří Vaněk: "Neskutečný, neskutečný! Nedá se to popsat. To, co Karolína předvedla, to byl asi nejúžasnější zápas, co jsem ji kdy viděl hrát."

V žebříčku WTA se Plíšková jistě posune na šesté místo světa a v případě zisku titulu bude pátá. Dosud byla nejvýše sedmá loni v srpnu. Naopak Williamsová kvůli prohře přijde o post světové jedničky a na trůn poprvé usedne Kerberová.

Plíšková hrála své první grandslamové semifinále, ale od začátku působila uvolněně, místy se usmívala a hrála výborně. Především skvěle podávala a držela si favoritku od těla. S Williamsovou hrála vyrovnaně ve výměnách a dobře returnovala. V prvním setu vzala Američance dvakrát servis a set získala za 26 minut.

I na začátku druhé sady hrála odvážně. Naopak dvaadvacetinásobná grandslamová vítězka Serena Williamsová propadala panice. Za základní čarou rozhazovala ruce, zkoušela hekat při výměnách, ale českou protivnici z klidu nevyvedla.

Američanka chybovala více, než je u ní jindy zvykem. Ve druhé sadě neudržela Plíšková brejk na 3:2 a čistou hrou přišla poprvé a naposledy v utkání o servis na 3:3. Set dospěl do zkrácené hry, v které Plíšková rychle vedla 3:0. Po dvojchybě české hráčky ale bylo srovnáno na 3:3.

Plíšková dokázala udržet nervy, za stavu 6:5 měla první mečbol, který využila díky dvojchybě Williamsové. "Jsem strašně moc ráda, že jsem dokázala zápas v tie-breaku ukončit," uvedla Plíšková.

"Karolina hrála skvěle. Kdyby jen trochu povolila, možná bych měla šanci," řekla Williamsová s tím, že ji trápí problém s levým kolenem. "Není stoprocentní, nemohla jsem se hýbat, jak bych chtěla, ale ona si výhru zasloužila," uvedla.

Plíšková jako osmá hráčka na jednom turnaji porazila obě sestry Williamsovy. V osmifinále vyhrála z mečbolu nad Venus a nyní porazila i Serenu. "Teď mě za to nejspíše celá Amerika nenávidí," vtipkovala Plíšková.

Výsledky tenisového turnaje US Open:

Dvouhra ženy - semifinále: Karolína Plíšková (10) - S. Williamsová (1-USA 6:2, 7:6 (7:5), Kerberová (2-Něm.) - Wozniacká (Dán.) 6:4, 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články