Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nadal v bezmála pětihodinovém dramatu udolal Medvěděva a počtvrté vyhrál US Open

Téměř pětihodinová bitva. Rus Daniil Medvěděv se nadechl k velkému obratu, ale nakonec se radoval matador. Rafael Nadal se stal počtvrté v kariéře šampionem US Open a celkově získal devatenáctý grandslamový titul. Druhý hráč světa se ve finále v New Yorku na výhru pořádně nadřel, vyhrál po setech 7:5, 6:3, 5:7, 4:6 a 6:4 za čtyři hodiny a padesát minut.

Rafael Nadal s trofejí pro vítěze US Open
zdroj: ČTK/PANORAMIC

"Tohle vítězství je pro mne velice důležité," řekl Nadal, jenž při slavnostním ceremoniálu bojoval s emocemi. "Zvlášť vzhledem k tomu, jak se to víc a víc komplikovalo. Dokázal jsem udržet nervy na uzdě, bylo to hodně vypjaté. Byl to bláznivý zápas a já jsem prostě dojatý," přiznal.

Třiatřicetiletý Nadal vyhrál na betonu ve Flushing Meadows poprvé v roce 2010, další vavřín přidal o tři roky později a potřetí v roce 2017. Levou rukou hrající rodák z Mallorky letos ovládl před US Open i antukové Roland Garros. Dělí ho tak už jen jeden triumf z turnajů velké čtyřky od Švýcara Rogera Federera, rekordmana s dvaceti grandslamovými tituly.

Je nám líto, video expirovalo.
Nadal je počtvrté králem US Open

Pátý nasazený Medvěděv bojoval o grandslamový titul poprvé a s Nadalem odehrál vyrovnanou a nádhernou partii. Nadal zvládl lépe koncovky prvního a druhého setu a měl brejk ve třetím. Rus vypadal, že mu dochází dech, ale málem se stal prvním vítězem US Open od roku 1949, který zvítězil, i když prohrával 0:2 na sety.

Medvěděv po zápase na kurtu přiznal, že už se ve třetí sadě v duchu pomalu smiřoval s prohrou. "Pomyslel jsem si: Ok, co budu říkat v děkovném projevu, už to bude brzy, asi za 20 minut..." pobavil diváky. "Ale pak jsem si řekl, že prohrát první finále ve třech setech není nic moc a že musím bojovat o každý fiftýn a uvidím, jak to půjde," dodal.

Nadal v rozhodující sadě doskočil do vedení 5:2. Přišel ještě o podání a při servisu Medvěděva nevyužil dva mečboly. Za stavu 5:4 odvrátil brejkbol a poté si připravil třetí mečbol skvělým zkrácením za síť. Zápas ukončil dlouhý return Rusa a Nadal si jako vždy po zisku grandslamového titulu lehl na záda.

Událost "supermimořádná"

Obecenstvo stálo na straně Španěla a často skandovalo jeho přezdívku "Rafa! Rafa!". Nadal při čekání na trofej na lavičce neudržel slzy dojetí, když pořadatelé spustili na obří obrazovku sestřih připomínající jeho předchozí triumfy a fanoušci opět skandovali jeho jméno.

"Bylo to úžasné finále. Daniilovi je teprve třiadvacet a to, jak dokázal bojovat a změnit rytmus zápasu, bylo neuvěřitelné. Ještě bude mít spoustu příležitostí tady vyhrát," ocenil Nadal soupeře. "Poslední tři hodiny zápasu byly hrozně intenzivní, těžké psychicky i fyzicky. Diváci byli jako vždycky úžasní a to všechno z toho udělalo něco supermimořádného," dodal.

Ruský tenista po zápase složil Nadalovi poklonu, ocenil jeho přínos tenisu i sbírku titulů. "Když jsem se díval na obrazovku, kde běžely tituly číslo jedna, číslo dvě až číslo devatenáct, říkal jsem si: kdybych býval vyhrál, co by teď ukazovali?" rozesmál nabitý stadion.

Za titul vydělal Nadal 3,85 milionu dolarů (zhruba 87 milionů korun) a v žebříčku zůstane druhý za Srbem Novakem Djokovičem. Medvěděv bude poprvé čtvrtý.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články