Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Muchová si na US Open zahraje o finále, Siniaková v deblu skončila v semifinále

Po roce opět v semifinále. Karolína Muchová si zahraje na US Open v New Yorku stejně jako loni o finále. V semifinále porazila turnajovou dvaadvacítku Beatriz Haddadovou Maiaovou z Brazílie za hodinu a 25 minut 6:1, 6:4. O postup do finále se utká s Američankou Jessicou Pegulaovou. Kateřina Siniaková si finále čtyřhry na US Open nezahraje. S Taylor Townsendovou podlehly dvojici Mladenovicová, Čang Šuaj 5:7, 6:4, 3:6.

Karolína Muchová
zdroj: Reuters autor: Mike Segar

Rodačka z Olomouce, která od loňského září do letošního června nehrála kvůli zraněnému zápěstí, vyrovnala postupem mezi čtyři nejlepší loňské tažení. Tehdy nestačila na pozdější šampionku Američanku Coco Gauffovou. Haddadovou Maiaovou porazila i ve čtvrtém vzájemném utkání a ve Flushing Meadows pokračuje bez ztráty setu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Muchová je v semifinále i přes žaludeční potíže

"Je to určitě jiné než vloni. Minulý rok jsem odcházela z kurtu a ani jsem nevěděla, jestli na semifinále nastoupím, protože jsem byla fakt v bolestech (se zápěstím). Teď mám jen žaludeční problémy, takže dobré," řekla po čtvrtfinále Muchová.

Muchová, svěřenkyně trenéra Emila Miškeho, je v grandslamovém semifinále počtvrté. Jejím maximem je zatím loňské finále na Roland Garros. Je také druhou českou tenistkou v tzv. open éře po Janě Novotné, která se do dostala do semifinále US Open bez ztráty setu.

"Je to příjemný pocit, že jsem znovu v semifinále. Kdyby se mě na to někdo před turnajem zeptal, tak bych to popravdě ani nečekala. Moc si toho vážím," doplnila Muchová.

Tenistka I. ČLTK Praha měla první set pod kontrolou. V úvodním gamu odvrátila dva brejkboly a následně získala další čtyři hry po sobě. V závěru jí chyběly za stavu 5:0 dva míčky, aby nadělila loňské semifinalistce Roland Garros "kanára". Haddadová Maiaová sice skóre upravila, Muchová ale dotáhla úvodní set k vítěznému konci.

Také ve druhé sadě pokračovala česká tenistka v útočné a kreativní hře. V pátém gamu získala brejk na 3:2, na chvíli ale opustila kurt. Po brzkém návratu o výhodu brejku přišla, hned poté ale prolomila Brazilce servis ještě jednou. Na dvorci pak k ní přišli zdravotníci, Muchová nicméně pokračovala bez vynucené pauzy.

V závěru měla potíže také Haddadová Maiaová. Brazilka sice snížila na 4:5, Muchová si ale vypracovala na servisu mečbol a proměnila ho esem.

Siniaková se stane znovu jedničkou

Siniaková a Townsendová utkání prohrály po více než dvou hodinách hry. "I když to třeba ve třetím setu vypadalo hezky, tak tenhle zápas nám vůbec nevyšel. Nešlo nám to podle představ. Bylo super, že jsme přesto bojovaly a nechaly tam všechno. Bohužel holky vyhrály tím, že jsme udělaly víc chyb," řekla Siniaková.

Osmadvacetiletá Siniaková, která se po turnaji stane znovu deblovou světovou jedničkou, nevyužila šanci získat jubilejní desátý grandslamový titul a druhý na US Open. Ve Flushing Meadows triumfovala jen před dvěma lety s Barborou Krejčíkovou.

Nasazené trojky Siniaková s Townsendovou nenavázaly na letošní společný triumf ve Wimbledonu. Česká tenistka předtím také zvítězila s další Američankou Coco Gauffovou na Roland Garros. Rodačka z Hradce Králové zakončí sezonu s grandslamovou bilancí 19 výher a dvou porážek.

"Velice nás to mrzí a jsme zklamané, ale víme, že jsme tam nechaly vše. I když to nebyl náš den, musím v tom najít pozitiva. Budu dál trénovat a makat na sobě. To, že to nevyšlo, mě mrzí, ale tak to je," doplnila Siniaková.

Siniaková s Townsendovou ztratily první sadu v koncovce. Ve 12. gemu za stavu 5:6 prolomily Mladenovicová s Čang Šuaj hru Siniakové na servisu a využily hned první setbol.

Česko-americká dvojice ve druhé sadě reagovala. Díky dvěma brejkům utekly Siniaková s Townsendovou do vedení 4:0 a podařilo se jim poté vývoj duelu srovnat.

Také rozhodující třetí set měly Siniaková s Townsendovou dobře rozehraný, v páté hře získaly brejk na 3:2. Poté ale wimbledonské šampionky ztratily zbývající čtyři hry a Mladenovicová s Čang Šuaj proměnily první mečbol.

Tenisový turnaj US Open (tvrdý povrch, dotace 75 milionů dolarů):

Ženy:

Dvouhra – čtvrtfinále:

Muchová (ČR) – Haddadová Maiaová (22-Braz.) 6:1, 6:4.

Čtyřhra – semifinále:

Mladenovicová, Čang Šuaj (Fr./Čína) – Siniaková, Townsendová (3-ČR/USA) 7:5, 4:6, 6:3.

Junioři:

Čtyřhra – 2. kolo:

Mrva, Sakamoto (1-ČR/Jap.) – Jodar, Santamarta (Šp.) 7:5, 6:3, Farzam, Filin (USA) – Brunclík, Papamalamis (5-ČR/Fr.) 7:5, 6:2.

Juniorky:

Dvouhra – 3. kolo:

Grantová (2-USA) – Valdmannová (15-ČR) 6:2, 6:4, Glozmanová (USA) – Krejčová (ČR) 6:0, 6:3, Kostovičová (4-Srb.) – Ticháčková (ČR) 3:6, 7:5, 6:2.

Čtyřhra – 2. kolo:

Paštiková, Stuseková (ČR/Něm.) – Frodinová, Glozmanová (USA) 6:4, 6:3, Jauffretová, McNeilová (USA) – Urbanová, Vergaraová (ČR/Chile) 6:4, 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články