Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Muchová je podruhé v řadě ve čtvrtfinále US Open. Macháč jasně nestačil na Drapera

Jediná zbývající česká tenistka v pavouku US Open je mezi nejlepší osmičkou. Karolína Muchová postoupila ve Flushing Meadows podruhé za sebou do čtvrtfinále. Loňská semifinalistka přehrála na betonovém kurtu Louise Armstronga v New Yorku nasazenou pětku Jasmine Paoliniovou z Itálie dvakrát 6:3. Příště narazí na Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou, která porazila Caroline Wozniackou z Dánska 6:2, 3:6, 6:3. Tomáš Macháč do čtvrtfinále nepostoupil, když podlehl Jacku Draperovi z Británie v osmifinále 3:6, 1:6, 2:6.

Karolína Muchová
zdroj: ČTK / AP autor: Eduardo Munoz Alvarez

Osmadvacetiletá Muchová, která od loňského US Open nehrála takřka deset měsíců kvůli zraněnému zápěstí, porazila finalistku letošního Roland Garros a Wimbledonu Paoliniovou za 68 minut. Uspěla i ve čtvrtém vzájemném utkání. V zápase přišla jen jednou o servis, soupeřčino podání získala čtyřikrát.

"Jsem ráda, že jsem opět vyhrála ve dvou setech. Byl to těžký a zrádný zápas. Nevím proč, ale byla jsem na začátku nervózní. Celou dobu jsem se na kurtu necítila nejlíp. Ale potom, jak se mi ji podařilo brejknout a držet celou dobu servis, jsem si začala víc chodit pro své míče. Také mi to tam padalo. Jsem ráda, že to fungovalo, i když jsem se necítila úplně skvěle," řekla Muchová.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Muchová prošla do čtvrtfinále US Open

Muchová postoupila do grandslamového čtvrtfinále pošesté v kariéře. Jejím maximem je loňská finálová účast na Roland Garros. Paoliniová prohrála s českou soupeřkou na druhém turnaji "velké čtyřky" po sobě. Ve wimbledonském finále nestačila na Barboru Krejčíkovou.

Olomoucká rodačka Muchová přišla o podání ve třetí hře první sady. Česká tenistka si poté na lavičce aplikovala kapky do očí a následně se jí povedl obrat. Od stavu 2:3 získala čtyři hry po sobě a za 49 minut vyhrála i první set.

Také ve druhé sadě předvedla Muchová vydařenou koncovku. Nejprve získala v sedmém, takzvaném Tildenově gamu důležitý brejk na 4:3 a Paoliniová od té doby uhrála už jen jeden fiftýn. Svěřenkyně trenéra Emila Miškeho prochází turnajem stále bez ztráty setu.

Macháč ztratil šestkrát podání

Třiadvacetiletý Macháč, který dosud na turnaji také neprohrál ani set, nevyužil šanci dostat se poprvé na grandslamu do čtvrtfinále. V duelu s Draperem přišel šestkrát o podání, sám nevyužil ani jeden ze šesti brejkbolů. Celkem uhrál jen šest gamů a prohrál po hodině a 42 minutách.

Berounský rodák nezužitkoval možnost stát se prvním českým mužem ve čtvrtfinále US Open od roku 2014, kdy to dokázal Tomáš Berdych. Proti Draperovi zaostal v počtu vítězných míčů (23:36), zahrál také 38 nevynucených chyb. Přesto v New Yorku zaznamenal nejlepší grandslamový výsledek v kariéře.

"Jack to zvládl velice dobře. Připravil se na ten zápas slušně. Odehráli jsme spolu dvě velké bitvy, které jsem zvládl a on to zvládl teď. Bohužel jsem si vybral ten horší zápas, který bych si nechtěl vybrat. Raději bych to vyměnil, ale zase kdybych to vyměnil, tak tady teď třeba nesedím a ty body mi chybí. Jack je vynikající hráč, který bude určitě v desítce. Škoda, že jsem to nezvládl, ale to je tenis," uvedl Macháč.

Nejvyrovnanější byl z Macháčova pohledu první set. O něj český tenista přišel poté, co od stavu 3:2 prohrál čtyři gamy za sebou. Ve druhém i třetím setu získal Draper brzy brejk, na který vždy ještě jednou navázal a v koncovce proměnil hned první mečbol. Dvaadvacetiletý Brit narazí příště na vítěze australského duelu mezi Alexem de Minaurem a Jordanem Thompsonem.

US Open (tvrdý povrch, dotace 75 milionů dolarů):

Dvouhra – 4. kolo:

Draper (25-Brit.) – Macháč (ČR) 6:3, 6:1, 6:2.

Muži:

Čtyřhra – 3. kolo:

Arévalo, Pavič (4-Salv./Chorv.) – Pavlásek, Dodig (14-ČR/Chorv.) 7:5, 7:6 (7:4).

Ženy:

Dvouhra – 4. kolo:

Muchová (ČR) – Paoliniová (5-It.) 6:3, 6:3.

Junioři:

Dvouhra – 1. kolo:

Razeghi (USA) – Mrva (6-ČR) 6:2, 6:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články