Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Lendl mi dost pomohl, uznal Murray po výhře na US Open

New York - Titul na US Open je pro tenistu Andyho Murrayho především úlevou. "To je asi to nejlepší slovo, které vystihuje, jak se cítím," řekl první britský grandslamový vítěz po 76 letech po triumfu ve Flushing Meadows. Murray doufá, že mu výhra dodá sebevědomí do dalších bitev o velké vavříny: "Člověk si pořád říká: 'Dokážu to někdy?' A já jsem teď ukázal, že umím vyhrát grandslam."

Andy Murray
zdroj: EPA autor: ANDY RAIN

Djokoviče porazil bez šesti minut po pěti hodinách boje v pětisetovém maratonu. "Přesvědčil jsem se, že vydržím fyzicky i psychicky proti jednomu z nejlepších hráčů, jakého kdy tenis viděl, a to je povzbudivé," řekl.

Murray před titulem v New Yorku nezvládl už čtyři grandslamová finále. Pět prvních finále po sobě nikdo v historii neprohrál a Murray nechtěl být první. "Jsem moc rád, že to nejsem já. Říkal jsem si, že udělám vše, abych se tomu vyhnul," usmál se.

V souboji s Djokovičem dobře začal, ale po dvou těžce vydřených a vyhraných setech další dva ztratil. V pátém ale ukázal velkou touhu po úspěchu a z posledních sil soupeře udolal. Při slavnostním ceremoniálu byl rád, že vůbec chodil.

"Prohrát z vedení dva nula by bylo strašné, z toho bych se asi složil. Ale teď je jasné, že mi tahle výhra moc pomůže. Nemusím o sobě příště pochybovat, že na to nemám fyzicky i psychicky, a doufám, že se to v budoucnu ukáže," řekl Murray.

Už neplatí, že Britové nevyhrávají, řekl Murray

"A taky doufám, že inspiruju hodně dětí, aby začaly hrát tenis, protože odteď už neplatí, že britský tenis je přidušený nebo že Britové neumějí vyhrávat," řekl Murray.

Murray udělal před sezonou odvážný krok angažováním Ivana Lendla, aby se mohl radovat z grandslamového titulu. Plán vyšel, dvaapadesátiletý ostravský rodák a osminásobný grandslamový vítěz pozvedl psychickou odolnost Murrayho.

Murray o spolupráci s Lendlem:"Je jasné, že mi výrazně pomohl. Těžko se to vyjadřuje procentuálně, ale spolupráci s ním si užívám. Hodně mu naslouchám, protože mít Lendla na své straně je pro hráče velký přínos, a doufám, že se to ještě ukáže."

Spojení mnozí po prvních měsících kritizovali, ale od Wimbledonu se ukazuje jeho přínos. Murray ještě finále v All England Clubu prohrál, ale o měsíc později na stejném místě získal zlatou olympijskou medaili a nyní dosáhl na grandslamový titul.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články