Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Hradecká vypadla ve 2. kole, Kvitová i Šafářová jdou dál

New York - Nejlepší česká tenistka Petra Kvitová postoupila do 3. kola US Open. Francouzku Alizé Cornetovou dnes turnajová pětka porazila 6:4 a 6:3. Dál prošla i Lucie Šafářová, patnáctá nasazená hráčka v New Yorku porazila Kanaďanku Aleksandru Wozniakovou 6:3, 4:6, 6:2. Vypadly naopak Lucie Hradecká, která podlehla 2:6 a 4:6 Američance Mallory Burdetteové, a Kristýna Plíšková po porážce dvakrát 4:6 od Lucemburčanky Mandy Minellaové. V prvním kole mužské dvouhry neuspěl Jan Hájek, jenž podlehl 3:6, 4:6 a 2:6 Američanu Brianu Bakerovi.

Lucie Hradecká na OH
zdroj: AP autor: Mark Humphrey

Kvitová po triumfech na turnajích v Montrealu a New Havenu patří na závěrečném grandslamu sezony k favoritkám, ale i tentokrát měla v prvním setu problémy. V sedmém gamu prohrála servis, takže Cornetová vedla 4:3. Česká tenistka však získala tři hry za sebou a sadu otočila ve svůj prospěch.

Proti Cornetové se postupem času rozhodla netlačit se do vítězných úderů za každou cenu. "Snažila jsem se to jenom rozehrát, ona chtěla najednou něco předvést a už to nebylo jako předtím. Nechala jsem to trošku na ní a ona to prostě vystřílela. Začala se vztekat, dala mi dva debly, a to se hraje líp, když víte, že ona je vzteklá a hází raketou," popisovala svou taktiku Kvitová.

V úvodu druhého setu Kvitová natáhla šňůru vítězných gamů na šest a definitivně zlomila zápas. Ve druhém setu totiž Francouzce nedovolila ani jeden brejkbol, takže bude v dalším zápase útočit na vyrovnání svého maxima na tomto turnaji, osmifinále z roku 2009.

Její soupeřkou bude další Francouzka Pauline Parmentierová, která porazila 7:6 a 6:3 pětadvacátou nasazenou Yaninu Wickmayerovou z Belgie. Aktuálně devadesátou hráčku světa Kvitová v obou předchozích vzájemných duelech porazila.

Šafářová zvládla duel proti Wozniakové, stříbrná z OH Hradecká nestačila na outsiderku

Šafářové se v prvním setu podařilo jako první z aktérek udržet servis, díky čemuž se dostala do vedení 3:1. Za stavu 5:2 pak podávala na vítězství, ale ještě neuspěla a úvodní sadu ukončila na returnu.

Česká tenistka však nezachytila nástup do druhého setu, v němž prohrávala už 1:5. Pak sice snížila na rozdíl jediného gamu, ale Wozniaková si vynutila rozhodující set. Ten se zlomil v šestém gamu, kdy Šafářová díky brejku odskočila na 4:2. V osmé hře pak při soupeřčině podání proměnila druhý mečbol a může se těšit na zápas s turnajovou devatenáctkou Naděždou Petrovovou. Tuto ruskou tenistku dokázala porazit jen v jednom z dosavadních pěti vzájemných utkání, v roce 2010 na antuce v Madridu. 

Hradecká proti jednadvacetileté hráčce, které patří ve světovém žebříčku až 252. příčka, v prvním setu udělala čtyři dvojchyby a jedenáct nevynucených chyb. Navíc se nebyla schopná prosadit na returnu, při soupeřčině podání neuhrála ani fiftýn.

O osudu druhé sady rozhodl brejk Burdetteové hned v prvním gamu. V dalším průběhu se sice Hradecká dvakrát dostala postupně ke třem brejkbolům, ale ani jednu šanci nevyužila a sadu prohrála 4:6.

Do třetího kola postoupila i světová jednička Viktoria Azarenková z Běloruska. Dnes porazila dvakrát 6:2 Belgičanku Kirsten Flipkensovou, přemožitelku české tenistky Barbory Záhlavové-Strýcové. Ve dvouhře jsou dnes v New Yorku ve hře ještě další čtyři čeští zástupci včetně turnajové pětky Petry Kvitové.

Po výhře nad turnajovou osmnáctkou Julií Görgesovou se Plíškové nevydařil zápas s papírově mnohem slabší Minellaovou. Lucemburská tenistka, která je ve světovém žebříčku na 79. místě, vedla v úvodní sadě už 4:2. Česká kvalifikantka srovnala krok, ale pak prohrála servis a set ztratila v poměru 4:6.

V druhé sadě už Plíšková vedla 4:1, ale koncovku znovu nezvládla. Prohrála čtyři gamy za sebou, takže Lucemburčanka za stavu 5:4 podávala na vítězství. Plíšková měla výhodu tří brejkbolů za sebou, ale ani jeden neproměnila a naopak soupeřka při třetím mečbolu ukončila zápas.

Hned v prvním kole se se závěrečným grandslamem roku rozloučil Hájek. Český tenista v zápase s Bakerem v každém setu prakticky od začátku tahal za kratší konec. Ani jednou nedokázal soupeři vzít servis, přičemž ten svůj ztratil čtyřikrát.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články