Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hradecká s Hlaváčkovou ovládly na US Open čtyřhru

New York – Již druhý grandslamový titul na US Open slaví Česká republika. Zasloužily se o to ve čtyřhře Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká, které ve finálovém duelu porazily australský pár Ashleigh Bartyová, Casey Dellacquaová 6:7, 6:1, 6:4. Souboj světové jedničky s dvojkou nabídne finále mužské dvouhry, kde se střetnou Novak Djokovič a Rafael Nadal. Zatímco Srb se na finále natrápil a porazil Švýcara Wawrinku až v pěti setech, španělský tenista zdolal Gasqueta z Francie hladce ve třech setech.

Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká
zdroj: AP autor: Mike Groll

Českým triumfem skončil i juniorský debl, v jehož finále Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková zvítězily 6:3, 6:4 nad švýcarsko-španělským týmem Bencicová, Sorribesová a navázaly na letošní prvenství z French Open a Wimbledonu.

Pro Hlaváčkovou to byl ve Flushing Meadows již druhý titul během 24 hodin. V pátek s Bělorusem Maxem Mirným triumfovali ve smíšené čtyřhře. Spolu s Hradeckou ovládly deblovou soutěž už na druhém grandslamu, předloni získaly trofej na French Open. V New Yorku byly stříbrné olympijské medailistky ve finále i před rokem, ale tehdy neuhrály ani set proti italské dvojici Sara Erraniová, Roberta Vinciová.

"Nechtěly jsme to tu zažít znovu," řekla Hradecká. "A byl to nakonec úplně jiný pocit, než když jsme vyhrály v Paříži. Byla jsem daleko víc dojatá..., letos se nám moc nedařilo, protože jsem byla zraněná. Byla jsem ráda, že to pak dlouho připravovali (vyhlášení vítězů), protože bych nebyla schopná slova," přiznala stále dojatá Hradecká.

Finále se zpočátku odvíjelo velice vyrovnaně. I když si Hradecká za stavu 3:4 jako první prohrála servis, Češky dokázaly vzápětí sebrat podání soupeřkám a vyrovnaly. V tie-breaku ale byly nakonec úspěšnější Australanky, které usilovaly o první titul po neúspěšných finále na Australian Open a ve Wimbledonu.

"Nehrála jsem dobře a byla jsem nakonec ráda, že to skončilo těsně, protože jsem si říkala, že bude stačit jenom trochu přidat a bude to dobrý," řekla Hlaváčková. "Vyhrály jsme to tím, že jsme hrály odvážně. To je síla našeho debla a musíme si to pamatovat do dalších zápasů," dodala.

Druhý set skončil mnohem jednoznačnějším skóre: ačkoli ho české hráčky zahájily prohraným podáním, dokázaly si jej hned vzít zpět a vyhrály také následujících pět her. Rozhodující třetí set byl dlouho vyrovnaný, za stavu 4:4 však sedmnáctiletá Bartyová ztratila podání a Češky si pak po necelých dvou hodinách na kurtu už došly sebevědomě pro vítězství.

"Je to úžasné. Nemůžu tomu uvěřit, že jsem to já, kdo si odváží dva tituly. Nikdy bych to do sebe neřekla," radovala se Hlaváčková, jež předchozím triumfem v mixu napodobila úspěch Hradecké a Františka Čermáka z French Open. "Jsem ráda, že Lucka vyhrála mixa na French Open a já tady, že to máme takhle rozdělený úplně na fér," dodala.

Krejčíková se Siniakovou potvrdily roli nasazených jedniček. Stejně jako ve Wimbledonu neztratily v celém turnaji ani set a triumfem se sedmnáctileté tenistky rozloučily s juniorskou kategorií. "Hrajeme strašně dlouho tenis, ale teď je ten nejdůležitější krok, teď to všechno začíná. Doufám, že jsme na to připravený nejlíp," řekla Radiožurnálu Siniaková, jež letos hrála finále dvouhry na Australian Open. V New Yorku v singlu vypadla jako turnajová trojka ve čtvrtfinále.

Djokovič se utká v ostře sledovaném finále s Nadalem

Vítěz letošního French Open Nadal si zahraje osmnácté grandslamové finále v kariéře a bude usilovat o třináctý titul, druhý v New Yorku.

Zatímco srbský tenista vybojoval finále v napínavé pětisetové bitvě se Švýcarem Stanislasem Wawrinkou 2:6, 7:6, 3:6, 6:3 a 6:4., Nadal se na postup tolik nenadřel a vyhrál ve třech setech 6:4, 7:6 a 6:2. Jediný slabší moment si vybral ve druhém setu, kdy ztratil podání, v tie-breaku ale pak jasně dominoval. Závěrečná sada byla zcela v Nadalově režii. V rozhovoru na kurtu pak Španěl řekl, že finále je pro něj splněným snem.

Nadal se s Djokovičem v grandslamovém finále utká celkově popáté, v těchto duelech má s bělehradským rodákem negativní bilanci 2:3. Djokovič v cestě za svým dosud jediným titulem z Flushing Meadows zdolal ve finále v roce 2011 právě Nadala, totéž zažil rok předtím Španěl.

Poslední vzájemný duel o grandslamový titul vyhrál rodák z Mallorky loni na své oblíbené antuce na Roland Garros. Celkově se utkali již šestatřicetkrát, s bilancí 21:15 pro Nadala.

US Open:

Ženy:
Čtyřhra - finále:
Hlaváčková, Hradecká (5-ČR) - Bartyová, Dellacquaová (8-Austr.) 6:7 (4:7), 6:1, 6:4.

Muži:
Dvouhra - semifinále:
Nadal (2-Šp.) - Gasquet (8-Fr.) 6:4, 7:6 (7:1), 6:2. Djokovič (1-Srb.) - Wawrinka (9-Švýc.) 2:6, 7:6 (7:4), 3:6, 6:3, 6:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články