Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Hlaváčková a Berdych jsou na US Open v osmifininále

New York - Tenistka Andrea Hlaváčková se probojovala do osmifinále US Open a dosáhla životního úspěchu ve dvouhře. Majitelka olympijského stříbra z londýnské čtyřhry přes problémy s přitahovačem levého stehna porazila ve třetím kole newyorského grandslamu Rusku Marii Kirilenkovou, dvanáctou hráčku světa, po třísetové bitvě 5:7, 6:4 a 6:4. Po Petře Kvitové je tak druhou Češkou mezi 16 nejlepšími. Tomáš Berdych si osmifinále ve Flushing Meadows zahraje počtvrté v kariéře. Postup si vybojoval vítězstvím nad domácím Američanem Samem Querreyem po setech 6:7, 6:4, 6:3 a 6:2.

Andrea Hlaváčková
zdroj: Getty Images autor: Matthew Stockman

Pětadvacetiletou Hlaváčkovou nyní čeká největší favoritka a domácí hvězda Serena Williamsová. Ta na cestě do 4. kola kola US Open vyřadila jinou Rusku Jekatěrinu Makarovovou 6:4 a 6:0. Hlaváčková na ni nedávno narazila ve finále olympijské čtyřhry a také v boji o deblový titul z Wimbledonu. V obou případech byla Češka s Lucií Hradeckou neúspěšná, Serena se radovala se starší sestrou Venus.

Chvílemi Hlaváčková zvažovala, že zápas vzdá, ale nakonec se rozhodla jen víc riskovat a poprvé v životě postoupila ve dvouhře do osmifinále grandslamu.

Andrea Hlaváčková po zápase:

Bolavá noha jí dělala problémy. V prvním setu podávala za stavu 5:4 na vítězství, ale neuspěla a sadu ztratila 5:7. "Po pravdě, do toho stavu jsem si vůbec neuvědomovala, že bych mohla vyhrát set. Ona tam zahrála moc dobře, nebylo si co vyčítat," řekla 82. hráčka světa.

Také vinou zdravotních problémů se snažila v dalším průběhu zápasu více útočit. "Po prvním setu jsem věděla, co musím zlepšit: přidat pár prvních servisů a nehrát výměny, ale jít do toho. Ukázat jí, že si to chci vyhrát. Musela jsem co nejrychleji ukončovat hru," popisovala svou taktiku. Když při mečbolu skončil míček Kirilenkové v autu, Hlaváčková se radostí svalila na kurt a vychutnávala si postup. Hlaváčková tak pomstila i Petru Kvitovou, která s Kirilenkovou na olympiádě prohrála ve čtvrtfinále. V New Yorku ji ještě čekají soutěže v ženské čtyřhře i mixu.

Hlaváčková při své premiéře v hlavní soutěži US Open dokázala porazit už tři soupeřky. Stejně jako ona i Kirilenková prožívá životní sezonu. Obě soupeřky dělí ve světovém žebříčku 70 míst, ale od začátku se ruské favoritce dokázala vyrovnat.

Berdych byl v osmifinále naposledy v roce 2007

Tomáš Berdych zatím potvrzuje v New Yorku roli šestého nasazeného favorita. Do 4. kola prošel počtvrté v kariéře, ale poprvé od roku 2007. Ve čtvrtfinále tamního turnaje dosud nebyl, nyní se mu do cesty postaví jedenáctý nasazený Almagro.

"Je to o to cennější, když na grandslamu porazíte domácího. Takže jsem rád, že se mi to tady povedlo," řekl spokojeně. "Byl jsem odhodlaný. Důležité je, kdo udělá poslední balon." 

Tomáš Berdych slaví postup do osmifinále
zdroj: AP autor: Henny Ray Abrams

Querreyho Berdych nedávno porazil na turnaji ve Winston-Salemu ve dvou setech, na grandslamu ho však čtyřiadvacetiletý Američan potrápil mnohem víc. V utkání plném dlouhých výměn získal v tie-breaku první sadu, pak o dva roky starší český tenista další tři sety vydřel.

"To bylo to nejdůležitější. Soupeř si může vždycky nějakou šanci vytvořit, ale pak je důležité, když se mi podaří ubránit," hodnotil. "Vždy to přidá na sebevědomí a člověka to nakopne a většinou po těch dlouhých gamech se mi ho podařilo brejknout a to byl hodně zlomový moment," dodal Berdych.

Třetí mečbol proměnil Berdych po třech hodinách a 16 minutách povedeným bekhendovým returnem. S příštím soupeřem Španělem Almagrem, dvanáctým v pořadí ATP, má pozitivní bilanci 6:3 a ze tří letošních soubojů ho porazil dvakrát (Řím a Australian Open). Vítěz tohoto duelu ve čtvrtfinále pravděpodobně narazí na světovou jedničku Švýcara Rogera Federera.

"Čtvrtfinále je velká motivace a výzva. Šestnáctka na grandlamu je hezká, ale osmička ještě lepší," dodal Berdych.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články