Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Forejtek vyhrál na US Open juniorku, v deblu žen poprvé slavily Mertensová se Sabalenkovou

Pohár pro nejlepšího juniora US Open přiveze do Česka Jonáš Forejtek. Osmnáctiletý tenista zdolal ve finále newyorského grandslamu Američana Emiliana Navu 6:7, 6:0 a 6:2. Čtyřhře žen vládla dvojice Elise Mertensová, Aryna Sabalenková, která má první grandslamový titul. Čtvrtý nasazený belgicko-běloruský pár zvítězil v ženském deblu ve finále nad grandslamovými šampionkami Victorii Azarenkovou z Běloruska a Ashleig Bartyovou z Austrálie dvakrát 7:5. 

Jonáš Forejtek
zdroj: ČTK/AP autor: Adam Hunger

Forejtek získal šestý český juniorský singlový titul na grandslamu a je pátým hráčem, který to dokázal. Na US Open uspěl v roce 2006 Dušan Lojda, Jiří Veselý slavil na Australian Open v roce 2011 a David Škoch ve Wimbledonu 1992. Dvakrát uspěl Ivan Lendl, juniorský šampion z Roland Garros a Wimbledonu z roku 1978.

Osmnáctiletý Forejtek letos vybojoval už třetí juniorský grandslamový titul, přičemž předtím to bylo dvakrát ve čtyřhře. V lednu na Australian Open zvítězil s Daliborem Svrčinou a v červenci ve Wimbledonu s Jiřím Lehečkou.

Je nám líto, video expirovalo.
Mertensová se Sabalenkovou vyhrály na US Open čtyřhru

"Je skvělé být grandslamovým vítězem. A získat po dvou deblových i singlovou trofej je neskutečné. Nabral jsem hodně zkušeností a je to velká motivace do budoucna," řekl Forejtek v angličtině na tiskové konferenci. Juniorskými šampiony na US Open v minulosti byli mimo jiné Brit Andy Murray či letošní semifinalista Bulhar Grigor Dimitrov. "Musím makat, abych se jim přiblížil," řekl Forejtek.

V prvním setu na dvorci Louise Armstronga si Forejtek i osmý nasazený Nava, který ve čtvrtfinále vyřadil Lehečku, drželi pevně servis. Tie-break ztratil Forejtek poměrem 4:7, ale prohraná sada mu dodala odhodlání. Ve druhém setu povolil soupeři jen devět fiftýnů a nadělil mu "kanára". Rychle vedl i ve třetí sadě, za stavu 2:3 odvrátil brejkbok a zápas dovedl po hodině a čtyřiatřiceti minutách do vítězného konce.

"Ze začátku jsem byl nervózní a možná proto příliš pasivní, ale on hrál moc dobře. Pomohl mi brejk v první hře druhé sady, od té doby jsem odehrál dva dobré sety. Jsem se svým výkonem spokojený. Bylo to dobré," pochvaloval si Forejtek.

Z New Yorku se nyní Forejtek přesune do Bosny a Hercegoviny, kde zažije premiéru v českém daviscupovém týmu. "Ještě se neví, kdo nastoupí, ale na svůj případný první start se moc těším. Uvidíme, jak mi to půjde," řekl tenista.

Mertensová (vlevo) a Sabalenková po triumfu v deblu na US Open
zdroj: Reuters autor: Robert Deutsch

Mertensová se Sabalenkovou korunovaly triumfem ve Flushing Meadows úspěšný rok, v němž společně získaly také ceněné "Sunshine Double" v Indian Wells a Miami.

Bartyové se na US Open nepodařilo obhájit loňský titul, který vyhrála s Američankou Coco Vandewegheovou. Může se však těšit na to, že se v pondělí vrátí do čela světového žebříčku dvouhry.

Grandslamový turnaj US Open (dotace 57,24 milionu dolarů):

Ženy:

Čtyřhra - finále: Mertensová, Sabalenková (4-Belg./Běl.) - Azarenková, Bartyová (8-Běl./Austr.) 7:5, 7:5.

Junioři:

Dvouhra - finále: Forejtek (4-ČR) - Nava (8-USA) 6:7 (4:7), 6:0, 6:2.

Juniorky:

Dvouhra - finále: Osoriová (4-Kol.) - Yepifanovová (USA) 6:1, 6:0.

Čtyřhra - finále: Bartoneová, Selechmetěvová (5-Lot./Rus.) - Droguetová, Janicijevicová (Fr.) 7:5, 7:6 (8:6).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články