Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Finále dvou stylů. Plíšková může získat první grandslam proti Kerberové

New York - Po dvou letech může mít Česko další grandslamovou vítězku. Po triumfu Petry Kvitové ve Wimbledonu v roce 2014 si o titul z US Open zahraje Karolína Plíšková. Nastávající světové jedničce se postaví od 22:00 středoevropského času a utkání by mělo být skvělou bitvou dvou kontrastních tenisových stylů. Přímý přenos vysílá i ČT sport a web ctsport.cz.

Karolína Plíšková
zdroj: USA Today Sports

Poté, co vyřadila světovou jedničku Serenu Williamsovou i její sestru Venus, čeká Karolínu Plíškovou další těžký kalibr. V souboji o titul proti ní stojí Němka Angelique Kerberová, která se v pondělí stane novou tenistkou číslo jedna na světovém žebříčku.

A jak už naznačila i pouť do finále, Plíšková rozhodně není bez šancí. Naopak, je ve fantastické formě, kterou potvrdila už předtím, než odcestovala na turnaj ve Flushing Meadows. Ovládla totiž turnaj v Cincinnati a s Kerberovou se potkala i ve finále, svou soupeřku zde zdolala jasně 6:3 a 6:1.

Německá soupeřka ale rovněž prožívá životní rok. V lednu získala na Australian Open první grandslamový titul a ve Wimbledonu prohrála až ve finále. Ve vzájemné bilanci s Plíškovou vede 4:3.

Je nám líto, video expirovalo.
Hájek: Karolínu je třeba brát jako velkou hráčku a budoucí šampionku

Ve prospěch Kerberové může právě mluvit tato zkušenost z grandslamů. Plíšková je jedinou tenistkou z prvních dvou desítek žebříčku, která se doposud nikdy neprobojovala za čtvrté kolo grandslamu. Stejně jako Petře Kvitové před pěti lety jí ale právě tato neohrožená cesta bez očekávání může pomoci.

Bude to také zápas dvou dramaticky odlišných stylů. Plíšková má drtivý servis, podle amerických novinářů nejlepší na okruhu WTA, z podání proti Sereně Williamsové vybojovala 34 fiftýnů. A sama Plíšková proti Williamsové chtěla, aby zápas byl co nejkratší. "Nechtěla jsem se proti Sereně dostávat do dlouhých výměn," přiznala po zápase.

Proti Kerberové bude její cíl stejný. Zásadní rozdíl ale bude v tom, že nastávající světová jednička má skvělý return a vypilovanou obrannou hru. "Má za sebou skvělý rok. Dostává spoustu míčků zpátky. Ví, jak změnit tempo, dostává se do výborných úhlů," popisuje její hru dobrá kamarádka Kerberové Caroline Wozniacká.

Poslední českou grandslamovou vítězkou ve dvouhře je Kvitová z Wimbledonu 2014. Loni hrála finále French Open Lucie Šafářová, ale proti Sereně Williamsové na pařížské antuce neuspěla. Na US Open naposledy vyhrála Hana Mandlíková v roce 1985, Martina Navrátilová tam slavila titul v roce 1987 jako Američanka.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Guardian, usopen.org

Hlavní zprávy

Nejčtenější články