Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Djokovičovi vytoužený kalendářní Grand Slam unikl. US Open vyhrál Medveděv

Mohl být třetím mužem, který dosáhl na kalendářní Grand Slam, tedy vítězství na všech nejprestižnějších tenisových podnicích světa během jednoho roku. Poslední krok ale Novak Djokovič nezvládl. Srba o zápis do historie připravil Rus Daniil Medveděv, s kterým první hráč světa prohrál ve finále US Open třikrát 4:6. Medveděv se tak dočkal prvního triumfu na turnaji velké čtyřky.

Je nám líto, video expirovalo.
Djokovič na kalendářní Grand Slam nedosáhl, Stosurová uspěla po 10 letech

Čtyřiatřicetiletý Djokovič letos vyhrál Australian Open, Roland Garros i Wimbledon, ale poslední krok neudělal. Jeho porážku v New Yorku sledoval i Australan Rod Laver, který všechny grandslamy vyhrál dvakrát v letech 1962 a 1969, v roce 1938 slavil Američan Don Budge.

"Musím pogratulovat Daniilovi, odehrál jsi fantastický zápas, skvělý turnaj. Jestli si teď někdo zasloužil grandslamový titul, tak jsi to ty," řekl Djokovič směrem k Rusovi při ceremoniálu a vyslechl si bouřlivé ovace zaplněného stadionu Arthura Ashe. "Je těžké se s porážkou srovnat, protože bylo hodně v sázce, ale na druhou stranu jsem se takhle skvěle v New Yorku nikdy necítil."

"Omlouvám se Novakovi. Všichni víme, oč tu běželo. Ještě jsem to nikomu neřekl, ale teď to povím –⁠ v mých očích jsi nejlepší hráč historie," poklonil s Medveděv Djokovičovi.

Medveděv uspěl v grandslamovém finále na třetí pokus a stal se třetím ruským grandslamovým šampionem. Před ním zvítězil Jevgenij Kafelnikov na Roland Garros 1996 a na Australian Open 1999, Marat Safin slavil na US Open 2000 a o pět let později na Australian Open.

Tón finále udal hned první game, nezvykle nejistý Djokovič přišel o podání, zatímco Medveděv hrál téměř perfektně. Rus v první sadě ztratil při svém servisu jen tři výměny.

Na začátku druhého setu se zdálo, že se Djokovič rozjíždí, ale Medveděv se ve druhé hře dostal ze stavu 0:40. A když Djokovič neuspěl ani při dvou brejkbolech o dvě hry později, rozmlátil raketu o zem. Dostal varování a obecenstvo do varu. Medveděv se ale držel svého, nezvykle chybujícího Djokoviče rozebíral, dobíhal i zkrácení a po vítězných míčích zvedal ruce do vzduchu.

"Nehrál jsem nejlíp a z něj bylo cítit, jak je při každém úderu na vrcholu svých schopností. Měl jasnou strategii, kterou perfektně naplňoval. Mně chyběla energie," řekl Djokovič.

Ve třetím setu vypadal Djokovič na lopatkách. Rus vedl rychle 4:0 a za stavu 5:2 měl první mečbol. Udělal dvojchybu, pak další a Djokovič mu poprvé v utkání vzal podání. Srb ožil, podržel si servis, ale už tušil konec a na lavičce do ručníku slzel. Medveděv i druhý mečbol zkazil dvojchybou, ale při třetím už po forhendu uspěl a zápas vyhrál za dvě a čtvrt hodiny.

"Cítím uvolnění, protože poslední týdny byly psychicky a emočně velmi náročné a bylo těžké se se vším vyrovnat," řekl Djokovič. "Takže jsem rád, že je to u konce. Jsem samozřejmě i smutný, zklamaný, ale zároveň poctěný, jakou pro mě fanoušci vytvořili atmosféru."

Djokovič prohrál na grandslamu po sedmadvaceti výhrách. Dál se tak s dvaceti grandslamovými vavříny dělí o rekord se Švýcarem Rogerem Federerem a Španělem Rafaelem Nadalem.

Medveděv se radoval ze svého prvního grandslamového titulu. "Je o to sladší, že jsem zastavil Novaka, který útočil na historii. Dodá mi to sebevědomí do budoucna," řekl moskevský rodák. Rus přiznal, že začínal v koncovce třetího setu dostávat křeče do nohy. "Skoro jsem nemohl chodit, tahal jsem ji za sebou, ale snažil jsem se, by to Novak nezpozoroval," prozradil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články