Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dimitrov zaskočil Federera, o finále US Open si zahraje s Rusem Medveděvem

Třetí nasazený Roger Federer prohrál ve čtvrtfinále US Open v pěti setech s Grigorem Dimitrovem. Bulharský tenista porazil dvacetinásobného grandslamového šampiona 3:6, 6:4, 3:6, 6:4 a 6:2 a postoupil do semifinále velkého turnaje poprvé od Australian Open 2017. O finále si svěřenec Radka Štěpánka zahraje s Rusem Daniilem Medveděvem.

Roger Federer
zdroj: USA Today Sports autor: Geoff Burke

Někdejší třetí hráč světa Dimitrov před závěrečným grandslamem sezony prohrál sedm z osmi zápasů a propadl se na 78. místo žebříčku, ale v New Yorku se mu daří.

Osmadvacetiletý tenista, kterému kvůli podobnému stylu s Federerem od mládí přezdívají "Baby Fed", o deset let staršího Švýcara porazil po sedmi porážkách ve vzájemných zápasech.

Federerův výkon poznamenaly problémy se zády, která si chvílemi protahoval, a po čtvrtém setu se nechal ošetřovat. V páté sadě už nedokázal vzdorovat.

"Začal trochu zpomalovat. Na konci rozhodně nebyl stoprocentní," komentoval stav svého soupeře Dimitrov. "Bojoval jsem s tím, co jsem měl," poznamenal Federer, který v zápase napáchal celkem 61 nevynucených chyb.

Je nám líto, video expirovalo.
Dimitrov udolal Federera, v semifinále US Open se střetne s Medveděvem

Medveděv se probojoval do prvního grandslamového semifinále v kariéře. Pátý nasazený hráč porazil vítěze turnaje z roku 2016 Švýcara Stana Wawrinku 7:6, 6:3, 3:6, 6:1 a ve 23 letech se stal nejmladším semifinalistou ve Flushing Meadows za posledních devět let.

"Mám ohromnou radost, že jsem poprvé na grandslamu v semifinále. Byl to opravdu legrační zápas. Hrozně mě bolely nohy a v prvním setu jsem myslel, že utkání nedohraju," uvedl Medveděv, kterému pomohl prášek. Díky postupu do semifinále se vítěz srpnového Masters v Cincinnati také kvalifikoval na Turnaj mistrů v Londýně.

Nasazená pětka Elina Svitolinová postoupila do semifinále US Open jako první ukrajinská tenistka v historii. Osmifinálovou přemožitelku Karolíny Plíškové Britku Johannu Kontaovou zdolala dvakrát 6:4.

Svitolinová si zopakuje účast mezi nejlepší čtveřicí, kam se poprvé na grandslamu probojovala v červenci ve Wimbledonu.

Kontaovou porazila Svitolinová i v pátém vzájemném duelu a na letošním turnaji ve Flushing Meadows neztratila ještě ani set.

Čtyřiadvacetiletá Ukrajinka si vypracovala dva mečboly už za stavu 5:4 při podání soupeřky, ale Britka je ještě odvrátila. Při vlastním podání už Svitolinová nezaváhala.

Je nám líto, video expirovalo.
Williamsová povolila Číňance Wang Čchiang jen patnáct míčků

Další soupeřkou Ukrajinky bude šestinásobná vítězka US Open Serena Williamsová. Ta nepřipustila žádné překvapení a Číňanku Wang Čchiang smetla za 44 minut 6:1 a 6:0.

Osmifinálové přemožitelce nasazené dvojky Ashleigh Bartyové povolila Williamsová jen patnáct fiftýnů. Zasypala ji 25 vítěznými údery, zatímco soupeřka neměla ani jeden winner.

Williamsová, která koncem září oslaví 38. narozeniny, vyhrála na US Open jubilejní stý zápas. Debutovala zde v roce 1998.

"Když jsem tehdy začínala, tak bych nikdy nepomyslela, že bych se dostala až ke stovce. Ani mi neproběhlo hlavou, že bych tady touhle dobou pořád ještě byla. Ale miluju, co dělám," řekla třiadvacetinásobná grandslamová šampionka.

Výsledky tenisového US Open

Dvouhra muži - čtvrtfinále: Medveděv (5-Rus.) - Wawrinka (23-Švýc.) 7:6 (8:6), 6:3, 3:6, 6:1, Dimitrov (Bul.) - Federer (3-Švýc.) 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2.

Dvouhra ženy - čtvrtfinále: Svitolinová (5-Ukr.) - Kontaová (16-Brit.) 6:4, 6:4, S. Williamsová (8-USA) - Wang Čchiang (18-Čína) 6:1, 6:0.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články