Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Další útok českých tenistek na finále? Na US Open má velkou motivaci Plíšková

Předchozí tři grandslamy napovídají, že se dá čekat další skvělý výsledek od českých tenistek. Po finálových účastech Petry Kvitové v Austrálii, Markéty Vondroušové ve Francii a semifinále Barbory Strýcové ve Wimbledonu se chce dostat vysoko také Karolína Plíšková. Ta na startujícím US Open, kde předloni hrála dosud své jediné grandslamové finále, zabojuje i o post světové jedničky. "Tady se prostě cítím dobře, sedí mi míče i povrch. Vždycky tu mám lepší pocit než jinde, ale je to taky zrádné," řekla třetí hráčka světového žebříčku.

 

Aby se Plíšková stala jedničkou, musí postoupit do čtvrtfinále a Ashleigh Bartyová vypadnout hned v 1. kole. Od čtvrtfinále pak musí dojít o kolo dál než Australanka, s kterou se může o první místo střetnout v semifinále. Předloni už Plíšková na tenisový trůn na osm týdnů usedla. "Pamatuji se, že když jsem v roce 2017 o jedničku hrála, tak jsem si to přála. Teď si to přeju sice taky, ale není to pro mě důležité," řekla.

Letošní semifinalistka v Melbourne Plíšková hraje stabilně a US Open je její nejoblíbenější turnaj. Turnaj začne dnes na kurtu Louise Armstronga zápasem s krajankou Terezou Martincovou, která do soutěže prošla z kvalifikace. "Říkala jsem, že budu hrát s Češkou. Škoda že jsem to nevsadila, protože bych byla milionář," řekla Plíšková. "Přijde mi, že mám pravidelně na každém turnaji Češku. Dá se na to zvyknout. Není to něco, co bych si úplně přála, ale je to soupeřka a je asi jedno, odkud je. Neznám ji tolik, abych nad ní musela nějak přemýšlet," dodala.

Kromě Plíškové se střetne s krajankou i nasazená šestka Petra Kvitová, která po Wimbledonu odehrála jen jeden zápas. Nyní ji čeká Denisa Allertová. Takže je jisté, že hned v prvním kole se počet českých tenistek zúží. 

Zatímco Barboře Strýcové se v New Yorku tradičně příliš nedaří, čeká se, co předvede Karolína Muchová. Loni se právě v New Yorku ukázala výhrou nad Španělkou Garbiňe Muguruzaovou a letos ve Wimbledonu došla do čtvrtfinále. "Věřím, že zůstane koncentrovaná na práci, které jí zbývá ještě hodně. Baví ji hrát velké zápasy a zvládat těžké chvíle," uvedl po londýnském úspěchu manažer olomoucké rodačky Tomáš Petera.

Berdych: Po US Open uvidím

Ve dvouhře mužů je po roční pauze v pavouku Tomáš Berdych. Dlouholetý nejlepší český tenista má vleklé problémy se zády, letos odehrál jen 19 zápasů a v žebříčku klesl na 101. místo. Před US Open nastoupil ve Winston-Salemu a vypadl ve 2. kole. "Z lásky k tenisu jsem si dopřál ještě jeden pokus o návrat, snad odehraju pár zápasů i na US Open a pak uvidím," řekl třiatřicetiletý Berdych.

"Cíle jsou úplně jiné než dřív. Půjdu na kurt a pokusím se porazit prvního soupeře. Přeju si, abych odehrál dobrý zápas a aby tělo vydrželo," řekl Berdych českým novinářům v útrobách stadionu Arthura Ashe, kde hrál v roce 2012 semifinále.

Býval zvyklý do grandslamu vstupovat s výhledem na závěrečná kola, kvůli trablům se zády a s kyčlí je ale v jiné situaci. "Je to realita. Musím se tomu umět podívat do očí. Není na tom nic k bádání. Když odehraju za sezonu deset zápasů a mezi tím půl roku nic, tak to tak je. Není nutné za tím hledat nic jiného," řekl Berdych. "Necítím se tak dobře jako v Austrálii, ale zase je mi líp než ve Wimbledonu. Tak uvidíme," dodal finalista Wimbledonu z roku 2010.

Djokovič, Halepová a další favorité

Tituly obhajují Japonka Naomi Ósakaová a Srb Novak Djokovič a ten je také považován za největšího favorita. Vyhrál čtyři z posledních pěti grandslamových turnajů. Jen v Paříži kraloval antukový vládce Nadal. "Jste pod velkým tlakem a očekáváním, když obhajujete, ale čím víc vyhráváte, tím víc si na to zvyknete. Ale je to vždy obrovská výzva být jedním z favoritů na titul," uvedl Djokovič, který by měl mít největší konkurenci ve Švýcaru Rogeru Federerovi, Španělu Rafaelu Nadalovi a hvězdě letošního léta Daniilu Medveděvovi z Ruska.

Mezi ženami by mohla na vítězství ve Wimbledonu navázat Halepová. Rumunka se v New Yorku nejdále dostala před čtyřmi lety do semifinále. "Věřím, že můžu dojít dál, ale na US Open je třeba si zvyknout na estrádní atmosféru," řekla. Hodně se tradičně čeká také od Američanky Sereny Williamsové.

Vítězové dvouher získají 3,85 milionu dolarů (zhruba 87 milionů korun). Celková dotace vzrostla na 57 milionů dolarů (1,3 miliardy korun). Tenisté, kteří v New Yorku vypadnou v 1. kole, dostanou 58 tisíc dolarů (1,3 milionu korun).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články