Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Clijstersová ukončila kariéru ve dvouhře po prohře s Robsonovou

New York - Belgičanka Kim Clijstersová odehrála poslední zápas ve dvouhře. Devětadvacetiletá tenistka prohrála ve 2. kole US Open dvakrát 6:7 s Britkou Laurou Robsonovou. Třiadvacátá nasazená, která na newyorském grandslamu triumfovala při posledních třech startech v letech 2005, 2009 a 2010, tak bude na závěrečném turnaji kariéry pokračovat jen ve čtyřhře a mixu. "Mám rozhodně pocit, že tohle je perfektní místo na konec. Jenom bych si přála, aby to nebylo dnes," řekla Clijstersová fanouškům v ochozech kurtu Arthura Ashe.

Kim Clijstersová
zdroj: Getty Images autor: Alex Trautwig

V úvodním setu duelu s osmnáctiletou Britkou vedla už 5:2, ale náskok ztratila a zkrácenou hru prohrála 4:7. Tie-break rozhodoval i o osudu druhé sady, Robsonová ho tentokrát vyhrála 7:5 a po dvaadvaceti zápasech ukončila vítěznou sérii Clijstersové na dvorcích ve Flushing Meadows.

Právě zde Belgičanka před sedmi lety slavila svůj první grandslamový titul a zbavila se cejchu tenistky, která není schopna vyhrát turnaj "velké čtyřky". Po pauze vyplněné mimo jiné porodem dcery se Clijstersová do New Yorku vrátila v roce 2009 a znovu triumfovala, o rok později titul obhájila. Loni na US Open nestartovala kvůli zranění.

"Od vítězství v roce 2005 mi energie tohoto kurtu dodávala velkou inspiraci pokaždé, když jsem se vrátila. Hrála jsem tady svůj nejlepší tenis," řekla Belgičanka. Zlomem v její kariéře byla pauza v letech 2007 až 2009, během níž prakticky nevzala raketu do ruky. "Od chvíle, co jsem poprvé skončila, to bylo pro mě a mou rodinu velké dobrodružství. Stálo to za to, ale už se těším na další kapitolu."

Pro Robsonovou, která poprvé v kariéře postoupila do 3. kola grandslamu, byla Clijstersová idolem. "Vyrostla jsem na tom, že jsem tě sledovala, a bylo potěšením si proti tobě zahrát. Chci ti poděkovat, Kim," uvedla.

Šarapovová bez problémů ve třetím kole, Murray si s Lendlem neužije nočního života

Ve stínu velkého loučení bez problémů prošla do třetího kola třetí nasazená Maria Šarapovová. Favorizovaná ruská tenistka porazila za pouhých 54 minut 6:0 a 6:1 Španělku Lourdes Domínguezovou. Uspěla rovněž obhájkyně titulu Samantha Stosurová z Austrálie, jež přehrála 6:3 a 6:0 Edinu Gallovitsovou-Hallovou z Rumunska.

Jako první postoupil do třetího kola mužské dvouhry olympijský šampion Andy Murray. Britský tenista přehrál 6:2, 6:1 a 6:3 Chorvata Ivana Dodiga a větší problémy než s postupem má se všudypřítomnými novináři. Po triumfu na hrách v Londýně totiž raketově vzrostl zájem médií, paparazzi ho sledují i u hotelu.

"Ptali se mně, jestli jsem viděl fotografie nahého prince Harryho. A jiný se mě ptal, co si myslím o korunovačních klenotech. Je to něco jiného, než na co jsem zvyklý, ale je to v pohodě," uvedl svěřenec českého rodáka Ivana Lendla. Murrayho nyní čeká delší pauza, protože další zápas odehraje nejdřív v sobotu.

To však neznamená, že si bude moci užít pověstného newyorského nočního života. "Díky tomu, jakého mám kouče, jsem si jistý, že budu zítra zase na tréninkovém kurtu," poznamenal s úsměvem pětadvacetiletý Skot.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články